I Norge er tvillingabort tillatt innen grensen for selvbestemt abort. Innen utgangen av oktober i fjor var var det utført ti tvillingaborter i Norge i 2018. Foto: Frank May / NTB scanpix

– Tvillingabort bør ikke være selvbestemt

Kjell Blix Salvesen er en av to norske leger som utfører tvillingabort i Norge. Han peker på et paradoks knyttet til norsk abortlovgivning.

Publisert Sist oppdatert

Før regjeringsforhandlingene startet hadde KrF store forventinger om endringer i abortloven. De ønsket både å fjerne paragraf 2c, som åpner for abort hvis barnet kan få en alvorlig sykdom, og et forbud mot tvillingabort.

Men selv om KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad har frontet begge sakene gikk KrFU-leder, Martine Tønnesen, i forrige uke ut å kalte det for en «seier» også om KrF kun får gjennomslag for forbud mot tvillingabort og ikke endringer i 2c.

Nål i hjertet

Tvillingabort, eller fosterreduksjon, er et inngrep der man fjerner ett eller flere fostre.

Dette skjer ved at man stikker en nål gjennom magen til moren og inn i hjertet til fosteret slik at det slutter å slå.

Den døde tvillingen blir liggende i magen resten av svangerskapet, mens den andre tvillingen fortsetter å utvikle seg videre. Begge tvillingene blir født samtidig når den gjenlevende tvillingen vil ut.

Danmark

Til forskjell fra Norge, er det ikke tillatt med tvillingabort på friske fostre i Danmark. Det er imidlertid tillat med tvillingabort i noen unntakstilfeller. I lovverket har de løst det slik at en kvinne kan få utført tvillingabort hvis:

• Inngrepet vesentlig forminsker en risiko for at den gravide vil spontanabortere alle fostre.

• Et eller flere fostre som følge av for tidlig fødsel ikke vil være levedyktige eller få en alvorlig fysisk eller psykisk sykdom.

• Det er fare for den gravides liv.

• Den gravids fysiske eller psykiske helse vil bli vesentlig forverret.

Sverige

Alle tvillingaborter i Norge utføres utført ved Kvinneklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim.

En av de to legene som utfører dette i Norge er Kjell Blix Salvesen. I 2016 leverte han et notat til Helsedepartementet hvor han redegjør for lovgivningen på dette området i andre europeiske land.

I notatet har han vært i kontakt med ledende eksperter i Danmark, Sverige, England og Østerrike.

Her kommer det frem at heller ikke Sverige tilbyr tvillingabort av friske tvillinger, men man kan gjøre inngrepet i noen tilfeller ved høyrisikograviditeter, for eksempel hvis den gravide er over 50 år.

Østerrike

Også Østerrike mangler lovgivning på området. Christoph Brezinka, leder for fostermedisinenheten i Innsbruck i Østerrike, blir sitert på følgende i notatet:

«De gjør definitivt ikke tvillingaborter av friske tvillinger i Innsbruck. Jeg vet ikke om noen som ville ha gjort dette i Østerrike».

I England er derimot tvillingabort av friske tvillinger tillatt. To kompetente overleger må da være enige om en medisinsk indikasjon for inngrepet.

– Paradoks

Salvesen gjør også sine egne betraktninger i notatet. Han skriver:

EKSPERT: Kjell Blix Salvesen er klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim og professor ved NTNU. Han er en av to leger som utfører tvillingaborter i Norge. Foto: Privat

– Hva mener du selv om at man kan abortere en av to friske tvillinger innenfor grensen for selvbestemt abort?

– Jeg mener det fortsatt bør være mulig å utføre tvillingabort, men at det ikke skal være selvbestemt. Dette er fordi inngrepet skjer etter uke tolv. Jeg synes kvinner med to barn i magen skal behandles likt som kvinner med ett barn, sier Kjell Blix Salvesen til Dagen.

Han er klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim og professor ved NTNU.

– Skjer inngrepet etter uke 12 fordi det er mer forsvarlig?

– Ja. Før dette ligger livmoren inne i det lille bekkenet. Men etter uke tolv er det barnet lettere tilgjengelig for nåler og det er mindre risiko for komplikasjoner.

Fødes ut

– Når er det best å utføre inngrepet?

– Jo lenger en venter, jo lavere er abortrisikoen. Men når en kvinne har søkt abort kan man ikke vente for lenge.

– Ser man det døde fosteret når det levende fødes?

– I uke tolv er fosteret om lag fem centimeter langt. Når det kommer ut har det ikke fostervann rundt seg og er klemt inntil morkaken. Når en føder det andre barnet kommer morkaken ut. Ser man nøye på morkaken, vil man se fosteret, sier Salvesen.

Powered by Labrador CMS