INNSPILLING: Kanalsjef i TVL, Alf Gjøsund (t.v.) og programlederne for «Hovedkontoret» Anette Løken Jahr og Rune Bratseth.

TVL-profiler om egen fremtid: – Har veldig tro på at dette går bra

11. desember blir det avgjort om den kriserammede kristne tv-kanalen må skru av lyset for godt.

Publisert Sist oppdatert

Det er torsdag og den mest travle dagen i uka for TVL og kanalsjef Alf Gjøsund.

I det lille studioet like ved pinsemenigheten Filadelfiakirken Oslo skal den kristne tv-kanalen spille inn forskjellige programmer fra morgen til kveld.

Gjøsund er sjeldent hjemme før etter midnatt disse torsdagene. De siste årene har han ifølge seg selv fylt mellom to og tre årsverk.

– Jeg er veldig sliten. Men jeg har aldri opplevd å gjøre noe så meningsfylt, sier bergenseren til Dagen.

SLITEN OG STOLT: Alf Gjøsund bruker store deler av døgnet på å holde liv i TVL. Han er stolt av hva kanalen får til med få ressurser.

Når det røde lyset for opptak blinker er det god stemning foran og bak kamera.

Programlederne for programmet «Hovedkontoret», Anette Løken Jahr og Rune Bratseth, intervjuer gjestene sine med ro og glimt i øyet.

Men alle i studio klar over alvoret om at TVL går en usikker fremtid i møte.

JULEGJEST: Radioprofil og skuespiller Bjarte Tjøstheim (t.v.) var gjest i julaften-episoden av Hovedkontoret som ble spilt inn siste torsdag i november.

Et turbulent 2023, med prat om nedleggelse og innsamlingsaksjoner, har kulminert i at eieren Knif AS har kalt inn til en ekstraordinær generalforsamling for sine aksjonærer.

11. desember skal de avgjøre om det er forsvarlig med videre drift av kanalen som startet i april i 2022.

Dagens episode skal på luften første søndag i advent. Ventetiden har fått en ekstra dimensjon for TVL-profilene i år, uten at det går utover humøret deres.

– Av en eller annen grunn er jeg helt rolig. Jeg har veldig tro på at dette skal gå bra, sier Rune Bratseth.

Positive programledere

Programlederduoen Jahr og Bratseth forteller at det har vært slitsomt å jobbe fra uke til uke uten å vite hva som skjer på lang sikt.

Likevel kjenner de på et overskudd av å jobbe med TVL.

– Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Å etablere en tv-kanal tar tid, men bare de siste månedene har vi merket at flere og flere blir glade i programmene, sier Jahr som er ansatt i produksjonsselskapet TV Inter.

KJENTE FORMER: Både Anette Løken Jahr og Rune Bratseth har erfaring med tv-innspilling før. Sistnevnte sluttet i jobben som fotballekspert i Viasat nylig for å satse helt på TVL.

Hun har rollen som programleder i blant annet programmet «Hovedkontoret», mens Bratseth fungerer som en medprogramleder og sidekick.

– Jeg er her fordi jeg føler Vårherre har bruk for meg her. Dette er utelukkende en avgjørelse i tro. Selv om det betyr mye reising mellom Trondheim og Oslo er det så veldig verdt det. Jeg får masse energi, sier Bratseth som sluttet i jobben som fotballekspert i Viasat for å vie sin tid til TVL.

Lei polarisering

De medievante tv-profilene har bakgrunn fra henholdsvis Pinsebevegelsen og Den norske kirke.

Intervjuene under dagens innspilling går knirkefritt og sømløst, til jubel fra Gjøsund som springer ut av kontrollrommet for skryte av gjestene.

SKRYTER: Alf Gjøsund (foran til høyre) følger med på innspillingen fra kontrollrommet men går ut mellom opptakene for å rose både programlederne og gjestenes innsats.

Den gode kjemien de opplever i den lille redaksjonen, og erfaringen de har fra intervjuer med en rekke ulike gjester, er grunnen til at Bratseth mener at TVL må fortsette å eksistere.

– Kristen-Norge trenger en plass der vi alle kan samles og snakke om det som forener oss. Der opplever jeg TVL som en unik plattform. Jeg er ordentlig lei av polarisering og krangling mellom kristne. Jeg savner at vi i større grad spiller på lag, sier mannen med 60 landskamper for Norge.

STERK TRO: For Rune Bratseth handler TVL-rollen om mer enn bare jobb. – Jeg er her fordi jeg føler Vårherre har bruk for meg her, sier den tidligere landslagskapteinen.

– Hvordan vil det føles om beslutningen 11. desember blir et nei til fortsettelse?

– Da blir jeg skuffet på vegne av Guds bakkemannskap, sier Jahr.

Erfarne gjester

Blant gjestene denne torsdagen var blant andre den kjente psykologen Peder Kjøs og konsulent i Misjonskirken Norge, Linda Andernach Johannesen.

Han er uttalt ateist og hun kristen. Tidligere i år møttes de tilfeldig på en flyplass. Senere har de hatt samtaler om Jesus både privat og offentlig.

– Dette er andre gang vi er på besøk hos TVL. Jeg synes det er både trivelig og fint her. Og samtalen med programlederne skjer på en åpen og naturlig måte, sier Kjøs.

TILBAKE I SOFAEN: Peder Kjøs og Linda Andernach Johannesen har vært gjester på Hovedkontoret en gang tidligere. – Dere er velkommen igjen, avslutter Anette Løken Jahr intervjuet med.

Han har ingen erfaring som gjest på andre kristne tv-kanaler, men sier han ikke ville takket ja til hva som helst.

– Det er lettere å si ja når du vet at du ikke har med en propagandakanal å gjøre. Jeg setter pris på en åpen samtale og det føler jeg vi får her, sier psykologen.

ÅPEN SAMTALE: Peder Kjøs trives med formatet TVL legger opp til overfor gjestene sine.

Johannesen tror den brede linjen kanalen velger er en god strategi.

– Ved å åpne for en større bredde av stemmer, tror jeg du når flere målgrupper. Slik jeg kjenner TVL ønsker de å motvirke polarisering og det er positivt, sier den tidligere pastoren.

Håper på overlevelse

Litt tidligere på dagen fikk Ole-Magnus Olafsrud erfare å være gjest på TVL for første gang.

Han leder Lausanne-bevegelsens globale medvandrer-arbeid og har blitt en fan av den ferske kanalen.

– Jeg opplever at TVL har en samlende profil som holder seg unna teologiske minefelt som splitter. Det tror jeg er viktig i en tid hvor kristne trenger å stå sammen, sier den erfarne medvandreren.

KOMFORTABEL: Ole-Magnus Olafsrud (i sofaen) var litt spent foran sin debut som gjest hos TVL, men opplevde at samtalen gikk veldig bra med programlederne.

Han er imponert av hva redaksjonen får til med små ressurser og håper inderlig at kanalen vil overleve.

– Hva går tapt om TVL legges ned?

– Jeg tror Kristen-Norge mister en viktig møteplass. Både med tanke på de som er foran kamera og alle som ser på. Når vi ikke får se og høre mennesker med andre livshistorier enn oss selv, blir vi fattigere, sier Ole-Magnus Olafsrud.

Gikk ned på kne i bønn

Mannen som har kjent aller mest på de krevende tidene er kanalsjef Alf Gjøsund.

Som den eneste fulltidsansatte i TVL har han måttet fylle rollen som alt fra produsent og gjestebooker til vaskehjelp og innkjøper.

Kallet han opplever å ha fått av Gud har kostet på hjemmebane.

ALTMULIGMANN: Når juletreet i bakgrunnen av studio skal dekoreres, er det kanalsjef Alf Gjøsund som tar ansvar.

– Jeg har dyp respekt for Ann Kristin og guttene mine som de siste årene har hatt en ektemann og far som har vært mindre til stede enn før, erkjenner Gjøsund.

På kvelder hvor kanalsjefen har vært sistemann igjen i studioet han han opplevd at troen hans har kommet til uttrykk på nye måter.

– Jeg trodde aldri jeg skulle gå ned på kne i bønn til Gud. Men det har skjedd flere ganger i studio det siste året.

STERK TRO: Alf Gjøsund opplever driften av TVL som et kall, men om reisen stopper i 2023 vil han ikke klandre Gud. – Da er det en mening bak, sier han.

Med hodet fullt av tanker har Jesus-bønnen «Herre Jesus Kristus, miskunn deg over meg» vært like trygg å ha som gripekorset han har i bukselommen til enhver tid.

– Men jeg skulle gjerne sett et tydeligere bønnesvar, sier Gjøsund.

Forsonet seg med tanken

Den anvendelige kanalsjefen vet at å jobbe for to-tre personer og bruke familiemedlemmer på dugnad ikke er en bærekraftig måte å drive TVL på.

Kanalen trenger å skaffe nok inntekter som balanserer utgiftene på opptil 700.000 kroner i måneden. Penger skal de hente fra annonsesalg og et stadig økende antall gaver og faste givere.

Tilbakemeldingene han får fra seerne og gjestene er som drivstoff på tanken.

GODORD: Ole-Magnus Olafsrud (t.h.) er en av flere gjester som har gitt Alf Gjøsund og TVL ros for sin profil.

– Vi får høre at vi fyller et stort savn, at seerne oppsøker kirken, og til og med blir kristne som følge av våre programmer. Det er derfor jeg orker å stå i dette.

Gjøsund er trygg på at utviklingen i 2023 tyder på at de skal kunne klare å komme i positiv balanse.

– Vi kommer dit hvis vi får den tiden vi trenger.

– Får dere den tiden dere trenger?

HOLDER ROEN: Alf Gjøsund og de andre TVL-profilene er rolige i forkant av skjebnedagen 11. desember.

– Det er det ikke jeg som avgjør.

– Hva tror du blir utfallet av generalforsamlingen 11. desember?

– Det er opp til eierne. Personlig tenker jeg at TVL er et altfor godt prosjekt til å avsluttes nå. Selv om jeg har forsonet meg med tanken om at det kan være slutt snart, blir jeg veldig trist på vegne av seerne våre, sier Gjøsund.

Flere fremtidsplaner

Innspillingsdagen i Oslo går inn i kveldsfasen. Der flesteparten drar hjem til sine kjære, skal Alf Gjøsund holde det gående en god stund til.

Programlederne Anette Løken Jahr og Rune Bratseth får ikke fullrost kanalsjefen nok.

– For en innsats han legger ned. Helt ekstremt. Det er nesten utrolig at han ikke har brent opp, sier Bratseth.

BEUNDRERE: Anette Løken Jahr og Rune Bratseth mener innsatsen til kanalsjef Alf Gjøsund mangler sidestykke.

– En arbeidshest som jobber hver eneste helg og til langt på natt. Det er umulig å ikke merke kallet hans, fortsetter Jahr.

Duoen understreker at alle som er involverte i TVL har trygge jobber å falle tilbake på dersom kanalen skulle bli lagt ned etter skjebnedagen 11. desember.

Likevel er det ingenting de heller vil enn å fortsette den progresjonen de opplever at kanalen har hatt det siste året.

ÅPNE KORT: TVL har ikke lagt skjul på at de står i en krevende økonomisk situasjon. 11. desember blir det avgjort om Anette Løken Jahr og de andre TVL-profilene må kaste kortene eller ikke.

– Hvis vi får fortsette er jeg overbevist om at vi kommer til å betale tilbake. Tilbakemeldingene fra seerne forteller meg at den type innhold TVL leverer er noe folk etterspør. Potensialet er kjempestort, sier Rune Bratseth.

– Vi har masse spennende tanker om veien videre. Men det har vært slitsomt å nærmest jobbe fra uke til uke til nå. Dersom vi fikk tid til å legge mer langsiktige planer, uten å måtte tenke på nedleggelse, hadde det vært en helt fantastisk julegave, sier Anette Løken Jahr.

Powered by Labrador CMS