SKEPTISK: Stormuftien i Saudi Arabia har lite til overs for Twitter. Dette i motsetning til mange andre i landet. Foto: Hassan Ammar, AFP, NTB Scanpix

– Twitter er roten til alt ondt

Stormuftien i Saudi Arabia er ikke noen tilhenger av Twitter.

Publisert Sist oppdatert

Sosiale medier kan være vanskelig.

Religiøse ledere har gjennom tidene karakterisert ting de ikke forstår, som ukristelig, umuslimsk, avgudsdyrkelse eller vranglære.

Nå har den muslimske topp-teologen i Saudi Arabia, Abdul Aziz al-Sheikh, sett seg lei på effekten Twitter har på den moralske helse hos landets innbyggere.

I Norge er vi kjent med at ivrige Twitter-brukere må ta en pause, de føler de nærmest er blitt avhengige. Men den gode al-Sheikh går et skritt lenger på sin tv-kanal Fatwa.

– Twitter er kilden til all djevelskap og ødeleggelse, sa han i følge BBC.

– Brukes det riktig kan Twitter gi noen fordeler. Dessverre er tjenesten kuppet av trivialiteter. Folk stormer til tjenesten i den tro at den er en kilde til troverdig informasjon. Men det er kun en kilde til løgner og falskhet.

Han er ingen hvem som helst, denne al-Sheikh. Som stormufti i Saudi Arabia er han landets høyeste religiøse autoritet. Han har en stilling i nasjonalforsamlingen, hvor han gir råd om lover og i sosiale spørsmål. Han er kåret til den 12. mektigste personen i den muslimske verden, i følge BBC.

Følg Dagen på Facebook - Twitter og Instagram

Ikke godkjent

Muftien fortsatte med å si at Twitter «promoterer løgner, baksnakking, sladder og rakker ned på islam».

– Dette er ikke den høye moralen muslimer skal ha. Jeg ber all som bruker tjenesten om nøye å vurdere sine meldinger før de poster dem, sa han.

Men «tida er det ingen som kan snu», som Stein Ove Berg sang. Teknologien er kommet til Saudi Arabia, også innefor ytringsfrihetsfeltet. Den fromme muftien får pepper tilbake - via nettopp Twitter.

– Derfor vender jeg om og stenger min konto, for å distansere meg fra dette store onde, skriver en bruker med tydelig sarkasme.

– Kjære sheikh. Hvordan kan du dømme noe du ikke selv bruker, spør en annen.

En av årsakene til at Twitter er populært i landet er at innbyggerne kan diskutere fritt, hevder BBC.

Siden januar har emneknaggen, eller den såkalte hashtaggen #WhydidTwittersucceedinSaudiArabia fått en masse brukere til å si hva de synes er flott med tjenesten.

– Folk trenger et utløp for å uttrykke seg. For å avsløre hva som er skjult, uten frykt for bud, sensur eller straff, sier en bruker.

Strengt

Saudi Arabia følger en streng versjon av sunni-islam. Offentlige avstraffelser og sterkt skille mellom kvinner og menn er noen av reglene. Kvinner har heller ikke lov til å kjøre bil, noe som også er blitt utfordret via sosiale medier.

Følg Dagen på Facebook - Twitter og Instagram

Powered by Labrador CMS