Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP PHOTO, NTB

Tyrkias utvisning av kristne opp i FN

– Man blir deportert av en regjering som mener at å være tyrkisk er det samme som å være muslim, sier Mervyn Thomas i Christian Solidarity Worldwide.

Publisert Sist oppdatert

Minst 60 evangeliske kristne er i løpet av de to siste årene enten utvist eller nektet ny innreise til Tyrkia. World Evangelical Alliance (WEA) tok nylig saken opp på den 45. sesjonen i FNs menneskerettighetsråd.

WEA har oppfordret den tyrkiske regjeringen til å vurdere sine beslutninger på nytt når det gjelder utvisninger og forbud mot innreise. Den evangeliske alliansen påpeker overfor FN at de protestantiske kristne er blitt nektet opphold på helt vilkårlig grunnlag og uten noen form for formell prosess.

Alle FNs medlemsland er gjenstand for en gjennomgang av menneskerettssituasjonen i landet hvert femte år, i forbindelse med den periodiske gjennomgangen av Tyrkia trakk WEA fram to spesielle utvisninger. De gjelder David Kandasamy og Andy og Cathryn Hoard.

– David Kandasamy, er fra Sri Lanka med har bodd i Tyrkia i 20 år før han fikk innreiseforbud. Han er gift med en tyrkisk kristen kvinne, og de har fire barn som alle er tyrkiske statsborgere, påpekte Wissam al- Saliby, WEAs advokat, i FN-høringen.

Han pekte også på ekteparet Andy og Cathryn Hoard som har bodd i Tyrkia i 30 år. Cathryn fikk et uventet innreiseforbud da hun fløy tilbake til Tyrkia etter en kort tur utenlands. Hun tilbrakte tre dager i isolatcelle på et asylmottak før hun ble deportert til Storbritannia.

Familier skilles

Overfor menneskerettighetsrådet beklaget WEA at ektefeller, som et resultat av Tyrkias politikk, er blitt skilt fra familiene sine. De pekte også på at utlendinger som har bosatt seg i landet har blitt nektet tilgang til sine eiendommer og investeringer som tidligere har vært nøye gjennomgått av tyrkiske myndigheter og har alle godkjenninger i orden.

WEA la til at den tyrkiske regjeringen ikke har gitt noen ingen på utvisningene bortsett fra å fortelle de kristne at de utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet i henhold til konfidensielle regjeringsrapporter.

– Tyrkiske myndigheter har nektet advokatene til disse menneskene tilgang til de konfidensielle rapportene, og derfor har myndighetene ikke gitt dem noen mulighet for en rettferdig behandling og mulighet til å anke for å gjennomgå disse påleggene i samsvar med internasjonal lov, artikkel 13 i den internasjonale menneskerettighetserklæringen.

Den globale, evangeliske alliansen avsluttet innlegget med å oppfordre Tyrkia til å gjennomgå alle beslutninger om utvisninger og utestengelse av protestantiske kirkemedlemmene og å gi dem innsyn i de nasjonale sikkerhetsbeslutningene.

Snudde på flyplassen

I juni rapporterte Christian Solidarity Worldwide (CS) at tyrkiske myndigheter hadde utvist to amerikanske kristne. Den ene var en pastor som var i ferd med å fly fra Istanbul med familien. Etter å ha fått beskjed om at han ikke ville få komme tilbake til Tyrkia, bestemte pastor Zach Balon fra New Hope Church, Istanbul, å avbryte reise og kansellere billetten.

– Utvisningene er dypt bekymringsfulle, sa CSWs grunnlegger Mervyn Thomas da.

Han la til at disse arbeiderne hadde all nødvendig juridisk dokumentasjon for å kunne bo og jobbe i landet.

– Men de blir deportert av en regjering som fortsetter å slå ned på kristendommen ut fra en veiledende læresetning om at å være tyrkisk er det samme som å være muslim. Enda verre, i flere tilfeller kan utvisning føre til at familier skilles, uttalte Thomas.

Powered by Labrador CMS