BEKYMRING: Skolemyndighetene i Tyskland liker ikke rapportene om press mot elever som ikke følger sharia-lover.

Tysk avis: – Elever konverterer til islam i frykt

Utviklingen bekymrer eksperter og politikere.

Publisert Sist oppdatert

Skoler i Tyskland opplever for tiden en religionskrig.

Det skriver landets største avis, Bild.

Som følge av økt innvandring til Tyskland de siste årene, har andelen muslimske barn og unge i tyske skoler gått tilsvarende opp. I noen byer kan andelen være opp til 80 prosent.

Tyskland har offentlig ansatte sikkerhetsvakter som skolene kan kontakte hvis de opplever elever som er blitt radikalisert og skaper problemer.

Til Bild forteller en av disse vaktene om tilfeller hvor elever opererer som sharia-politi ved tyske skoler.

Eksempler er jenter som ikke dekker til hodet eller som henger for mye med gutter.

– De mannlige muslimske studentene kan fremstå som svært truende og noen ganger voldelige. Kristne elever konverterer derfor til islam i frykt for å havne «utenfor». Fenomenet er raskt voksende, sier vakten.

Peker på innvandring og sosiale medier

Sikkerhetsvakten forteller videre at flere og flere foreldre til tyske barn henvender seg til rådgivningssentre. Grunnen er at de kristne barna ønsker å konvertere slik at de ikke lenger er utenforstående på skolen.

Han trekker frem for stor grad av innvandring fra land med islamistisk innflytelse og sosiale medier som noe av årsaken.

– Det er visse TikTok-kanaler der islamistiske influensere overbeviser elever om at de må motsette seg den vestlige livsstilen og at bare et kalifat er den riktige styreformen, sier vakten.

Han mener lærerne ikke makter å gjøre noe med utfordringene.

– Det vokser frem ekte parallellsamfunn i skolegårdene. Barna våre er i ferd med å betale prisen for at integreringspolitikken har sviktet.

Vil heller ha teokrati

Ifølge en undersøkelse gjort av Kriminologisk Forskningsinstitutt i Niedersachsen (KFN) sier et flertall av muslimske studenter (67,8 prosent) at «Koranens regler er viktigere for meg enn lovene i Tyskland».

Nesten halvparten (45,8 prosent) mener at et islamsk teokrati er den beste styreformen for et land.

Selv om svarene fra de undersøkte studentene ikke er representative på grunn av for liten svarrate, uttrykker eksperter og politikere fremdeles en bekymring over tendensene.

Overfor Bild blir ord som «sjokkerende», «alarmerende» og «bekymringsverdige» brukt.

– Det er behov for mer demokratiundervisning i grunnlovens verdikanon. Islamismen må stoppes, sier president i den tyske lærerforeningen, Stefan Düll.

Frykter mer uro

Ifølge tyske myndigheter bor det rundt 5,5 millioner muslimer i landet, som utgjør 6,6 prosent av befolkningen.

Nyhetsbyrået Reuters skrev i fjor høst at bekymringen for irregulær migrasjon i Tyskland har økt blant befolkningen, ettersom antallet som ber om asyl har økt.

Rundt 230.000 mennesker ba om asyl i Tyskland i løpet av de første ni månedene av 2023, flere enn i hele 2022.

MYE INNVANDRING: Forbundskansler Olaf Scholz og tyske myndigheter har måttet tåle kritikk for sin innvandringspolitikk.

Reuters rapporterte også at andelen tyskere som er bekymret for at innvandring kan forårsake sosiale spenninger i samfunnet, har økt.

Økende bekymring for innvandring har kommet parallelt med en økning i oppslutningen til det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som har hatt kampanjer med anti-migrantretorikk.

Den tyske forbundskansleren, Olaf Scholz, har også uttalt seg i forbindelse med spenningene i landet tilknyttet innvandring og hatytringer mot både jøder og muslimer som følge av krigen i Gaza.

«Vi vil ikke tillate at noen splitter «vi»-et i landet vårt, basert på om noen har innvandrerbakgrunn eller ikke. Vi beskytter alle – uavhengig av opprinnelse, hudfarge eller hvor ukomfortable noen er for fanatikere med assimileringsfantasier», skrev Scholz på X/Twitter, i februar.

Powered by Labrador CMS