Tysk rikskringkasting innfører «Israel-klausul» for ansatte
Deutsche Welle sparket sju ansatte i februar for antisemittiske uttalelser, men ble dømt til å gjeninnsette tre av dem. Nå tydeliggjør kanalen sin «jødeparagraf».
Den tradisjonstunge tyske tv-kanalen tydeliggjorde sine diskrimineringsregler med å inkludere «Israels rett til å eksistere» fra 1. september.
Det melder den israelske avisen Haaretz.
I år har Deutsche Welle (DW) vært gjenstand for kjeft og diskusjoner etter at flere ansatte ble sagt opp som følge av angivelig antisemittisme.
I det oppdaterte forslaget står det nå at DW «avviser alle former for diskriminering, inkludert sexisme, rasisme og antisemittisme. Tysklands historiske ansvar for Holocaust er også en grunn til at vi støtter Israels rett til å eksistere.»
Til nå har ikke Israel vært nevnt spesifikt.
Storm på sosiale medier
DW bekreftet til Haaretz at «ledelsen bestemte seg for å oppdatere etiske retningslinjer i etterkant av den eksterne etterforskningen av antisemittiske kommentarer fra ansatte.
Tysk arbeidsrett slo nemlig fast at avskjedigelsen av tre ansatte var ulovlig. Utfallene mot Israel brøt ikke direkte med tv-kanalens tidligere reglement for ansatte.
Palestinsk-jordanske Farah Maraqa var blant de som fikk jobben tilbake.
– Rettens avgjørelse taler for seg selv. For oss er dette et viktig skritt for å gjenopprette Farahs omdømme som journalist, sa Hauke Rinsdorf, advokaten til Maraqa.
Hovedgrunnen til at DW valgte å sparke Maraqa var en Twitter-melding der det sto at Israel var «en kreftsvulst som må skjæres ut».
En storm på sosiale medier fulgte.
Jødisk jubel
Nå håper DW at en innstramming vil unngå lignende frikjennelser i fremtiden.
Leder for den største jødiske organisasjonen i Tyskland, «Zentralrat der Juden in Deutschland», gleder seg over forslaget.
– Ting kan ikke fortsette som før. Kringkasteren bør nå raskt implementere forslaget. Innen tre måneder bør DW presentere en første rapport som gir informasjon om at tiltakene er iverksatt. Skattebetalt Israel-hat og antisemittisme i media bør ikke finne sted, sier Josef Schuster.
Frykter proisraelsk dekning
Forslaget har også møtt motstand, skriver Haaretz.
Enkelte bistands- og menneskerettighetsorganisasjoner som Euro-Med Human Rights Monitor mener reglementets rammeverk, analyser og anbefalinger bærer preg av partiskhet mot palestinere.
– Vi frykter at en slik lov fører til en spesiell forpliktelse overfor Israel som vil føre til en sterk proisraelsk skjevhet i journalistikken, sier Michela Pugliese, talsperson i Euro-Med Human Rights Monitor.