Tyskere står sammen mot jødehat

Dagen var til stede i Tyskland da «hele» Berlin bar kippa i solidaritet med angrepet på to jødiske ungdommer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig å vise solidaritet med jødene, sier tyske Kevin Jessa, hjelpeprest i en evangelisk-luthersk kirke sørvest i Berlin, til Dagen.

Han var en av 2000-2500 personer som onsdag kveld stilte opp på solidaritetsaksjonen «Berlin bærer kippa» ved det jødiske forsamlingshuset nær Kurfürstendamm. Politiet stilte mannsterke for å sikre at det hele gikk fredelig for seg.

Markeringen ble også holdt i de tyske byene Erfurt, Potsdam, Køln og Magdeburg, ifølge avisen Frankfurter Allgemeine.

Angrepet

Aksjonen var en protest mot et angrep på to menn på 21 og 24 år som skjedde 17. april i bydelen Prenzlauer Berg nordøst i Berlin. De bar begge jødiske kalotter, også kalt kippa, og møtte på en gruppe menn som ropte til dem på arabisk før de angrep dem.

21-åringen ble slått med et belte og filmet hendelsen. Han fortalte senere til Deutsche Welle at han har vokst opp i en arabisk familie i Israel og at han gikk med kalott som «et eksperiment» fordi han nektet å tro at det var farlig å bruke hodeplagget i Tyskland.

Se video av angrepet på 21-åringen her (sterke bilder).

Fordømmes

Det antisemittiske angrepet sjokkerte tyskerne og ble fordømt av statsminister Angela Merkel og utenriksminister Heiko Maas. Også Muslimsk råd fordømte antisemittisme som en synd. Jødenes sentralråd (ZJD) i Tyskland har frarådet jøder å bære kalott offentlige i landet, ifølge NTB.

– Det er skremmende at en ung mann blir angrepet og fornærmet i vår by, midt på dagen, kun på grunn av sin jødiske tro, uttalte den evangelisk-lutherske biskopen i Berlin, Markus Dröge.

– Uakseptabelt

Onsdag kveld stilte både jøder, kristne, ateister og muslimer opp i solidaritetsaksjonen, og mange bar kalotter. På talerlisten stod jødiske ledere, borgermesteren i Berlin, en evangelisk-luthersk biskop og politikere.

Aksjonen ble også støttet av toppolitikere fra ulike partier, internasjonale jødiske organisasjoner, den katolske biskopen i Berlin, muslimske og kristne grupper, og menneskerettighetsinstitusjoner.

– Jeg er her fordi det er fullstendig utrolig og uakseptabelt at mennesker angripes i Berlin og Tyskland kun fordi de bærer et religiøst symbol, sier kristne Imke (37) fra Berlin til Dagen. Hun ønsker ikke etternavn og bilde på trykk.

– Det er særlig ille når det gjelder jødiske symboler. Derfor ville jeg støtte denne markeringen for å si at man fritt skal kunne vise hva man tror på i Tyskland, sier hun.

Imke var glad for å se så mange fra ulike trosretninger og at det gikk rolig for seg.

Sjokkert

For anledningen bar også hjelpeprest Kevin Jessa kalott for å vise sin solidaritet med jødene.

– Det sjokkerte meg at noen som bærer kippa ble angrepet. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle få utløp for frustrasjonen min, og ble glad da jeg hørte at det jødiske forsamlingshuset arrangerte denne aksjonen, slik at jeg kan vise min solidaritet, sier han.

– Som biskopen sa det - både kristne og jøder er del av Guds folk. Om vi ikke kjemper for våre jødiske venner, kan vi ikke kalle oss kristne. Vi må vise solidaritet med hverandre. Dette er også et angrep på religionsfrihet, som vi må protestere mot, sier Jessa.

Frastjålet flagg

Det gikk ikke like rolig for seg da to unge menn onsdag ettermiddag holdt en egen markering mot antisemittisme i bydelen Neukölln sørøst i Berlin. Der bor det mange arabisktalende mennesker.

Mennene gikk med kippa og et israelsk flagg. Først ble de fornærmet av en 50 år gammel mann, så kom en gruppe menn og stakk av med flagget. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet av politiet, ifølge avisen Berliner Morgenpost.

De to demonstrantene var verken jøder eller israelere.

– Det burde ikke være slik at en mann med kippa blir angrepet. Heller ikke en kvinne med hijab burde bli angrepet, sa de i megafonen sin.

Av frykt for voldelige angrep avbrøt de aksjonen etter kort tid, og forlot området under politibeskyttelse.

Radikalisering

Hjelpeprest Jessa sier til Dagen at han er bekymret for økende radikalisering på både høyre- og venstresiden i tysk politikk, og understreker at man faktisk må kjempe for å bevare et godt samfunn med frihet for alle. Han mener det er viktig å snakke høyt og tydelig om at Tyskland har et problem med antisemittisme.

Antisemittisme

I 2016 ble det utført 1468 antisemittiske angrep i Tyskland. 1381 av dem ble utført av personer fra den politiske høyresiden, 48 ble utført av utlendinger, ifølge tall fra det tyske innenriksdepartementet.

Tall fra organisasjonen RIAS, som overvåker antisemittiske handlinger i Berlin, viser at det hittil i år har vært 950 tilfeller, mot 590 i fjor. 325 av hendelsene i år skjedde i sosiale medier, på e-post eller i kommentarfelt.

Det er det høyeste antall hendelser organisasjonen har registrert siden 2015, ifølge Berliner Morgenpost.

Powered by Labrador CMS