Tysklands folkevalgte kaller Israel-boikott antisemittisk
Den tyske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ikke-bindende resolusjon som stempler den internasjonale BDS-bevegelsen som antisemittisk.
BDS-kampanjen ble startet av palestinske aktivister etter inspirasjon fra den ikkevoldelige anti-apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika.
Et flertall i den tyske nasjonalforsamlingen vedtok fredag en ikke-bindende resolusjon som slår fast at kampanjen er antisemittisk og som krever forbud mot statlig støtte til organisasjoner som slutter opp om den.
– Argumentasjonsmønsteret og metodene til BDS er antisemittiske, heter det i resolusjonsteksten.
Kampanjen har fått tilslutning fra et stort antall kirkesamfunn, fagforeninger og organisasjoner verden over, og oppfordrer til boikott av israelske varer, bedrifter og institusjoner, deinvestering i israelsk næringsliv og innføring av internasjonale sanksjoner for å tvinge Israel ut av områdene landet okkuperte i 1967.
Tar avstand
Flere folkevalgte i de tyske partiene De grønne og Die Linke tar avstand fra resolusjonen og mener den går for langt i å sidestille legitim kritikk av staten Israel med antisemittisme.
Flere kristeligdemokrater i CDU og CSU ga også uttrykk for stor tvil under debatten, men stemte til slutt for resolusjonsteksten.
Eksperter stiller også spørsmål ved resolusjonen som ble vedtatt.
Legitimt
– BDS' mål, argumenter og metoder er ikke antisemittiske, for de er ikke rettet mot jøder som folk, eller den jødiske tro, sier Muriel Assenburg i Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
– Metoder som boikott, deinvestering og sanksjoner er ikkevoldelige og legitime måter å nå mål som beskyttelse av menneskerettigheter, sier hun.
Israels utenriksminister Emmanuel Nahshon gleder seg derimot stort over den tyske resolusjonen og oppfordrer andre europeiske nasjonalforsamlinger til å følge etter og stemple BDS-bevegelsen som antisemittisk.