UD gir 24 millioner til kamp for trosfrihet
– Dette er svært gledelig, sier en av lederne i den kristne organisasjonenen som fikk millioner av Utenriksdepartementet til arbeid for trosfrihet.
– Dette er svært gledelig. Vi har lenge hatt et ønske om å jobbe mer med rettshjelp, og å styrke undervisning om trosfrihet ute der det trengs mest. Det får vi anledning til å gjøre nå, sier Kai Tore Bakke, som er leder i Internasjonal avdeling i Stefanusalliansen, i en pressemelding.
Avtalen inngås med Seksjon for demokrati, menneskerettigheter og likestilling. Den treårige rammeavtalen, med åtte millioner hvert år, vil fordele seg over fire kalenderår – fra 1. august 2018 til 31. juli 2021.
– Vi har i mange år arbeidet opp om UD i spørsmål om trosfrihet. Vi opplever at dette har gitt oss troverdighet og relevans, sier Bakke.
Glede i Åpne Dører
Generalsekretær Morten Askeland i Åpne Dører er glad for at Stefanusalliansen har fått denne bevilgningen fra UD.
– Vi kartlegger og jobber selv med noe liknende, men det er ikke noe mer konkret per i dag, sier Askeland til Dagen.
Utruste aktører
Avtalen «Empowering agents of change for Freedom of Religion or Belief» har som mål å utruste aktører fra det sivile samfunn med kunnskap og ferdigheter slik at de kan jobbe for trosfrihet i den sammenhengen de selv står i.
Prosjektene har et bredt geografisk nedslagsfelt, men er sentrert rundt regioner der trosfriheten er under press. Land hvor Stefanusalliansen allerede har et langvarig engasjement, som Egypt og Vietnam, kommer til å bli dekket av avtalen.
Opplæring i rettigheter
Rammeavtalen vil bestå av tre prosjekt. Det første gjennomføres sammen med tre andre aktører i det nordiske nettverket for trosfrihet (NORFORB). I mars lanserte dette nettverket en digital læringsplattform for trosfrihet. Plattformen har allerede rukket å få internasjonal oppmerksomhet i FN og EU.
Omkring halvparten av midlene fra UD-rammen vil gå til dette prosjektet. En viktig del av prosjektet er trosfrihetsundervisning blant organisasjoner og trossamfunn i blant annet Midtøsten og Sør-Asia.
Juridisk beskyttelse
Den andre delen av avtalen handler om rettshjelp. Stefanusalliansens partnere har i flere år bistått ofre for menneskerettighetsbrudd med gratis rettshjelp. Denne innsatsen vil trappes betydelig opp gjennom avtalen. Utvalgte advokater vil få et tilskudd for å forsvare forfulgte i rettssystemet slik at flere får den gjenoppreisningen de har krav på.
I tillegg skal det bygges opp en nettbasert database som skal gjøre det lettere for advokater å utfordre religiøs forfølgelse i sine sammenhenger.
Det tredje prosjektet vil gjennomføres av samarbeidsorganisasjon BPSOS (Boat People SOS). Forfulgte katolske grupper og etterfølgere av religionen Cao Dai i Vietnam vil trenes opp til å dokumentere menneskerettighetsbrudd i sine lokalsamfunn.
Fakta om Stefanusalliansen
- En misjons- og menneskerettighetsorganisasjon med særlig fokus på trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet.
- Stefanusalliansen ble startet i 1967 under navnet Misjon bak Jernteppet.
- På grunn av Jernteppets fall fra 1990 ble navnet det året endret til Norsk Misjon i Øst.
- Den 1. januar 2012 ble navnet endret til Stefanusalliansen – etter den første kristne diakon og martyr.
Kilde: Stefanusalliansen