UVIKTIG: Ifølge Eldhuset var ambassadens begrunnelse for å utestenge Reza at saken ikke var av viktig nok karakter og fordi det ikke var mulig å bruke Skype i ambassadens lokaler. Bildet viser området Wazir Akbar Khan i Kabul der den norske ambassaden ligger. Foto: Bruce MacRae/CC/Flickr

UD tør ikke bli assosiert med konvertittsak

«Sikkerhetsmessige årsaker» var Utenriksdepartementets argument for hvorfor de nektet den kristne konvertitten Reza innpass i ambassaden i Kabul da han skulle forklare seg i sin egen rettssak. Kirkens Nødhjelp: Ikke vår oppgave.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av februar ble den kristne konvertitten Reza tvangsreturnert fra Stavanger til Kabul. Da rettssaken mot Utlendingsnemnda (UNE) startet i Oslo Tingrett mandag, var planen opprinnelig at afghaneren skulle avgi sin forklaring på Skype ved den norske ambassaden i Kabul.

LES: Tidligere KrF-topp Filip Rygg krever at utenriksministeren griper inn

Denne forespørselen ble imidlertid avvist av Utenriksdepartementet (UD), og Reza endte opp med å forklare seg på telefon.

Flere ganger i løpet av samtalen ga afghaneren uttrykk for redsel fordi han fryktet at forbipasserende kunne høre det han sa. Dette resulterte i at han brøt linjen hele tre ganger mens utspørringen pågikk.

Ifølge Eldhuset var ambassadens begrunnelse for å utestenge Reza at saken ikke var av viktig nok karakter og fordi det ikke var mulig å bruke Skype i ambassadens lokaler.

– Skremmende, uforståelig og en usannhet var noen av ordene Eldhuset brukte da han skulle beskrive sine meninger om saken overfor Dagen mandag. Tirsdag innrømmet han også at det var hakket før han ba om få rettssaken utsatt på grunn av forholdene.

Står på sitt

Utenriksdepartementet mener deres uttalelser i henhold til Reza-saken har blitt feiltolket i media de siste dagene. I en e-post til Dagen utdyper kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen hvorfor de ikke ga den kristne konvertitten rom:

«Av sikkerhetsmessige årsaker har ambassaden i Kabul dessverre ikke mulighet til å tilrettelegge for fjernavhør i forbindelse med rettssaker i Norge. Rent teknisk er det heller ikke mulig å benytte Skype på ambassadens nett.»

– Hvilke sikkerhetsmessige årsaker er det snakk om?

«Det er trusselbildet i Kabul som gjør at ambassaden ikke lengre har mulighet til å holde åpent et generelt tilbud til publikum. Dette betyr at ambassaden heller ikke har mulighet til å ta imot personer som skal søke visum til Norge. Disse må levere søknader ved vår ambassade i Islamabad», svarer Salvesen.

Hun ønsker ikke å kommentere Eldhusets påstand om at det er en usannhet at det ikke går an å bruke Skype på ambassadenettet. Hun forklarer imidlertid årsaken overfor Dagen.

«Forklaringen er ikke mer kryptisk enn at UD bruker andre program for kommunikasjon enn Skype, og programmet er derfor ikke mulig å laste ned på våre datamaskiner», skriver hun.

Har ikke mandat

Det var imidlertid ikke bare den norske ambassaden som nektet Reza ly da han skulle avgi forklaring i rettssaken mandag. Med advokat Eldhuset i spissen, mottok både Flyktninghjelpen, Afghanistanhjelpen og Kirkens Nødhjelp forespørsler fra Rezas støttespillere.

Ifølge Eldhuset, og dette poengterte han også i rettssaken, ønsket ikke hjelpeorganisasjonene å assosiere seg med en sak av slik karakter. Det ble også hevdet at Reza kunne være offer for overvåkning etter returen til Afghanistan.

Margrethe Volden, områdeleder for Midtøsten, Afghanistan og Pakistan i Kirkens Nødhjelp, forklarer hvordan organisasjonen kom fram til konklusjonen om å ikke la den kristne konvertitten få bruke lokalene i anledning rettssaken. Hun lister opp to årsaker.

– Vår representant i Kabul kom i samråd med utenlandssjefen til den konklusjonen at vi må være ekstremt forsiktige på grunn av Kirkens Nødhjelps generelle sikkerhetssituasjon i Afghanistan. Derfor kan vi ikke bli koblet opp mot konverteringssaker.

– Saken er utenfor Kirkens Nødhjelps arbeidsområde i landet. Selv om jeg føler på det etiske dilemmaet, har vi ikke mandat til å bistå i asylsaker, legger hun til.

Reza-saken

Den kristne konvertitten Reza har fått avslag på sin søknad om asyl.

Reza valgte å gå til sivilt søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE).

I begynnelsen av februar ble han sendt hjem til Kabul, før rettssaken hadde startet.

Rettssaken mellom Reza og UNE startet ble holdt i Oslo tingrett 23. og 24. mars 2015.

Dommen er ventet å falle rett etter påske.

Powered by Labrador CMS