De nye makthaverne har forbudt Det muslimske brorskap i Egypt og kastet tusenvis av medlemmer i fengsel. Foto. Reuters / NTB scanpix

UD venter på svar om spionanklage fra Egypt

Utenriksdepartementet har ikke fått svar fra Egypt om hvorfor en pågrepet leder i Det muslimske brorskap anklages for å ha spionert for Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har ennå ikke fått svar fra egyptiske myndigheter, noe vi regner med å gjøre, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen til NTB.

UD kjenner derfor ikke bakgrunnen fra anklagen som rettes mot Norge og Mohamed Ali Bishr.

Åpen om kontakt

Salvesen ønsker ikke å svare på om den fengslede lederen er en av dem innen Det muslimske brorskap som norske diplomater har hatt kontakt med.

Utenriksminister Børge Brende (H) har vært åpen på at Norge har videreført den rødgrønne regjeringens politikk overfor grupper som Det muslimske brorskap og Hamas, ved å ha kontakt på diplomatisk nivå.

– Norske diplomater har kontakt med ulike grupperinger, slik har det alltid vært og det vil fortsette, slo Brende fast overfor NTB kort tid etter at han tiltrådte.

Militærkupp

Det muslimske brorskap vant Egypts første frie valg i januar 2012, og brorskapets kandidat Mohamed Mursi vant også presidentvalget i juni samme år.

Knapt et år senere ble Mursi styrtet i et militærkupp, og daværende forsvarsminister Abdel-Fattah al-Sisi har siden hengt uniformen i skapet og blitt president.

Brorskapet er nå forbudt og tusenvis av medlemmer er fengslet, blant dem Mursi.

Pågrepet i sitt hjem

Mohamed Ali Bishr ble pågrepet i sitt hjem i byen Menoufiya i Nildeltaet torsdag. Siktelsen er på 15 punkter og lyder blant annet på spionasje for Norge og USA, skriver Al-Ahram.

Ifølge den regjeringskontrollerte egyptiske avisen bygger siktelsen på lydopptak av Bishr, men det går ikke fram hvilke nordmenn han skal ha hatt kontakt med.

Egypts nye makthavere har tidligere anklaget flere av lederne i Det muslimske brorskap for å være amerikanske spioner, men det er første gang at Norge er nevnt i en slik sammenheng.

Ledende rolle

Bishr er ingen hvem som helst innen Brorskapet og var statsråd i Mursis regjering.

Han var også blant dem som forsøkte å forhandle fram en avtale med overgangsregjeringen som ble innsatt av kuppmakerne i 2013.

I den forbindelse deltok han på flere møtene med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som forsøkte å mekle fram en løsning etter kuppet.

Det nye regimet i Kairo ga ham reiseforbud i fjor, men inntil torsdag var han på frifot.

Powered by Labrador CMS