Områdeleder Jonas Folmo i Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI kan ikke love å prioritere Hayley-saken

I helgen søkte Even Holst om familiegjenforening med sin ektefelle Hayley. Nå ber hans advokatfullmektig Anders Solberg om at UDI skal prioritere saken.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer til å be om at søknaden blir prioritert, basert på konsekvensene saken har fått for familien, sier Anders Solberg, som er advokatfullmektig ved Humlen og Rieber-Mohn advokater.

Familien ble splittet forrige uke da Hayley måtte forlate ektemannen og de to tenåringsbarna i Kongsvinger for å dra tilbake til Sør-Afrika mens norske utlendingsmyndigheter behandler saken.

LES OGSÅ: UDI splitter norsk pinsepastorfamilie

– Mange vil bli prioritert

Områdeleder Jonas Folmo i UDI kan ikke love å prioritere søknaden om familiegjenforening.

– Saken er ikke registrert i våre systemer ennå. Vi må se søknaden først og kan ikke love prioritering. Vi har mange som ønsker å bli prioritert, sier Folmo, områdeleder for arbeid, studier, visum og au pair i UDI.

Han opplyser at saksbehandlingstiden for familiegjenforening er rundt ni måneder og at UDI i avslaget på arbeidstillatelse informerte Holst om muligheten til å søke slik gjenforening.

LES OGSÅ: Hayley rammes av imamparagrafen

Unntak

Vanligvis må en som søker om familiegjenforening ha inntekter fra ett år å vise til i søknaden. Det har ikke Even Holst, som har vært arbeidssøkende store deler av tiden de har vært i landet.

– Klientene mener at de kan ha krav på unntak basert på en instruks fra 2012 som gjelder personer med fast og etablert samliv i utlandet som har norske barn. Klientene har levd 14-15 år i Sør-Afrika med norske barn, sier advokatfullmektig Solberg.

LES OGSÅ: Pastorparet vet ikke når de sees igjen

To spor

I tillegg til at Even Holst har søkt familiegjenforening med sin kone, klaget de allerede i oktober på avslaget på arbeids- og oppholdstillatelse. Den anken er nå til behandling hos Utlendingsnemnda ( UNE).

Justerte regelverket

UDI justerte det stramme regelverket for religiøse ledere i november 2011. Det kan gjøres unntak fra kravet om utdannelse på masternivå. Da må trossamfunnet redegjøre for utdannelse eller praksis lærere og ledere må ha.

– Det har ikke vært en oppmykning, men en konkretisering av praksis gjennom et nytt rundskriv, sier Folmo.

– Hvordan vurderer dere pinsebevegelsens krav til ledere?

– Søker må dokumentere at i deres trosretning er det ikke normalt med den type utdannelse. Ellers er utgangspunktet at man må ha mastergrad, sier Folmo.

Holst opplyser til Dagen at de før avreise fra Sør-Afrika fikk opplyst på telefon fra UDI at en bachelor i teologi var tilstrekkelig for å søke arbeid i Norge. De fikk ikke opplyst at kravet til religiøse ledere var høyere. Men han fikk ikke opplysningene skriftlig og noterte ikke navnet på saksbehandleren han snakket med.

Folmo kjenner ikke til hvilke opplysninger UDI skal ha gitt på telefon på forhånd.

– Jeg vil tro vårt svar var avhengig av hvilke spørsmål som ble stilt. Hvis det ikke kom frem hvilken type stilling det var snakk om, kan svaret ha blitt gitt på feil grunnlag.

Holst-saken

Hayley Ruth Holst har fått avslag på arbeidstillatelse og måtte i forrige uke reise fra Norge.

Pastorparet vet ikke når de sees igjen For én uke siden måtte pastor Hayley Ruth Holst ut av landet. Nå vil stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) se på saken. Hvem skal ut? En av disse tre er utvist fra Norge og måtte forlate landet sist uke. Det er ikke Mulla Krekar eller Arfan Bhatti, men pinsepastor Hayley Ruth Holst. Hun rammes nå av paragrafen som opprinnelig var laget for å forhindre at muslimske menigheter importerte uutdannede imamer til Norge.

Holst er sør-afrikansk statsborger og har vært gift i 19 år med norske Even Holst. Sammen har de tre barn som alle er norske statsborgere.

Den 40 år gamle menighetslederen arbeider til daglig i Filadelfia Kongsvinger.

Hayley Ruth Holst fikk avslag på arbeidstillatelse fordi hun ikke har mastergrad, slik kravet til religiøse ledere er.
Powered by Labrador CMS