FAMILIEFOTO: Disse fem splittes når mamma Hayley må dra til Sør-Afrika og tar med seg 2-åringen Abi (på pappa Evens arm). Daniel (14) og Naomi (17) blir også igjen i Norge.

UDI splitter norsk pinsepastorfamilie

UDI splitter pastorfamilien Holst fra Kongsvinger fordi mamma Hayley har for lite utdannelse. Mannen Even og de to eldste barna vet ikke når de ser mamma og lille Abi (2) igjen.

Publisert Sist oppdatert

Vedtaket i Utlendingsdirektoratet (UDI) 7. oktober medfører at familien på fem splittes. Mor og det yngste barnet fløy mandag til Sør-Afrika mens far Even Holst og de to eldste, Naomi (17) og Daniel (14), er igjen i Norge.

Nå må familien smøre seg med tålmodighet og avvente svaret fra ankeinstansen Utlendingsnemnda.

Uvisshet

– Det verste er uvissheten, å ikke vite når familien igjen er samlet, om det går uker, måneder eller år, sier pappa og ektemann Even Holst alvorstynget til avisa Glåmdalen.

Kongsvinger-avisa bragte familiens historie lørdag og fortalte om Hayley-Ruth Holst som etter snart halvannet år i Norge har fått avslag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) på sin arbeids- og oppholdssøknad.

Even (41) og Hayley (40) har vært gift i snart 19 år, og barna er henholdsvis 17, 14 og to år gamle.

– Da vi bodde i Norge som nygifte et års tid fra 1996 til -97, fikk jeg uten problemer arbeids- og oppholdstillatelse. Derfor skjønner jeg ikke avslaget nå, sier Hayley til Glåmdølen.

UDI begrunner ifølge avisa avslaget med at Hayley ikke har utdanning minst på mastergradsnivå. Hun er innsatt som pastor sammen med mannen og var den som mottok lønn for innsatsen i den lille pinsemenigheten Filadelfia i Kongsvinger. Da hun ikke fikk lov til dette lenger, overtok mannen stillingen.

«Mangler tilknytning»

«Søkeren har ingen særlig tilknytning til Norge», står det også i avslaget, et moment familien har vanskelig for å svelge.

Ekteparet Holst har tre felles barn som alle er norske statsborgere. Familien har bodd i Glåmdalen siden 2013 da de bestemte seg for å flytte fra Sør-Afrika til Norge for godt.

Even er misjonærbarn, og hans familie kommer fra Glåmdals-trakten. Moren bor i Kongsvinger, søsteren på Skarnes. Han har også to brødre i landet, og Kongsvinger var et naturlig sted å bosette seg.

– Diskriminering

For å få oppholds- og arbeidstillatelse, kreves det av religiøse ledere at de er faglærte og har utdannelse minst på mastergradsnivå. Hayley har teologisk utdannelse, men kun på bachelornivå.

– Vi mener dette kravet slår urimelig ut her, sier advokat Anders Solberg som fører saken for Hayley Holst. – Hun har både bachelorgrad og mange års praksis. Vi mener det må gjøres et unntak fra mastergradskravet fordi pinsemenigheter ikke stiller noe slikt krav til sine ledere. Faktisk stiller de ingen formelle krav. Det blir en form for diskriminering når UDI stiller krav menigheten ikke selv stiller, sier Solberg til Dagen.

Lønnsnivået i seg selv er ikke problemet. Det følger utdannelsesnivået, så det løser ikke problemet bare å øke lønna. Utdannelseskravet blir likevel stående.

– Hva med tilknytningen til Norge? Har ikke Hayley sterk nok tilknytning når mannen og alle tre barna er norske?

– Ser man rent formalistisk på det, er UDIs vedtak her innenfor praksis, fastslår Solberg som viser til at tilknytningsgraden ikke spiller inn når det gjelder oppholds- og arbeidstillatelse.

Akkurat nå jobber han i første rekke med å få fram dokumentasjon som bidrar til at Hayleys utdannelse likevel kan godkjennes.

Han påpeker at praksisen i UDI har vært «noe fram og tilbake de siste årene».

– Og i dette tilfellet mener vi det slår helt feil ut, sier han.

Det tar imidlertid rundt syv måneder å få avklart anken. Det ble søkt om opphold for ankeperioden, såkalt utsatt iverksettelse, men dette ble ikke innvilget.

Hvis masterkravet ikke lempes på, er planen å søke familiegjenforening. Da kommer ikke Hayley og Abi hjem før langt ut i 2016 – for byråkratiets kvern maler sakte.

Powered by Labrador CMS