Uenige om bruk av ny kirke til 138 millioner: – Skivebom
Nye Charlottenlund kirke i Trondheim sikter mot å bli et flerbruksbygg. Men Human-Etisk Forbund er ikke interessert.
I Trondheim er Charlottenlund kirke i ferd med å bli avskiltet.
Kirken fra 1973, som av Dagens lesere ble vurdert til Norges nest styggeste i 2020, skal byttes ut med nye Charlottenlund kirke med tilnavnet «Den grønne katedralen».
Byggeprosjektet har en prislapp på 138 millioner kroner fordelt frem til 2026, ifølge Trondheim kirkelig fellesråd.
Selv om enkelte innbyggere i Trondheim mener Den norske kirke fortjener en ny og moderne kirke, har humanister ytret at bystyret heller burde prioritert et livssynsåpent seremonibygg i en by med økende mangfold i tro- og livssyn.
Svein Otto Nilsen er bystyrerepresentant for Pensjonistpartiet og medlem i Ranheim menighetsråd. Han skrev i et innlegg på debattplattformen Trønderdebatt denne uka at den nye Charlottenlund kirke vil kunne fungere som et sambruksbygg for Human-Etisk Forbund.
– Når man kan bruke kirkerommet til møter og konserter, så bør også humanetikerne få anledning til å bruke det til for eksempel begravelser, skriver han.
Men utsagnene faller ikke i god jord hos Gunn Haugdal, kontaktperson for livssynspolitisk utvalg i Human-Etisk Forbund, Trondheim.
– Skivebom
Haugdal sto bak den opprinnelige kritikken mot bystyrets prioriteringer og var ikke spesielt fornøyd med svaret fra Nilsen.
I et innlegg i samme debattspalte verdsetter hun politisk engasjement overfor innbyggerne som ikke har tilhørighet i kirken, men som likevel har behov for seremonirom.
– Det velmente løsningsforslaget hans er derimot skivebom, dessverre. Nilsen foreslår å bygge kirke på Charlottenlund som vi andre kan få slippe til i. Men altså – en kirke er jo nettopp en kirke. Den er utformet for å formidle det kristne budskapet. Da vil det ikke være naturlig for mange humanister og andre ikke-kristne å ha gravferden sin der. Kirken bør få ha sine kirkebygninger i fred, skriver Haugdal.
Tanke om flerbruk
Den norske kirke har tidligere påpekt at den nye Charlottenlund kirke skal være en kirke til flerbruk.
I et innlegg på kirken.no står det at «Den naturlige tenkningen rundt kirker i dag, er nettopp at de skal brukes av større deler av befolkningen. Gudshus kan være gode og praktiske bygg for flere enn den aktive menigheten.»
Martin Reichenbach, kirkebyggrådgiver i Kirkerådet, og medlem av juryen i arkitektkonkurransen for den nye kirken, sier følgende i innlegget:
– Denne relativt nye måten å tenke om kirken i lokalmiljøet, gjør kirken mer relevant og levedyktig. Flere får et nært forhold til bygget, og kanskje også et nærmere forhold til ansatte, frivillige og kirkens mange aktiviteter. Eierskapet utvides langt utover «kjernemenigheten» som møtes til søndagens gudstjeneste.
Ønsker seg ikke inn i kirken
Humanist Gunn Haugdal mener i sitt innlegg at samfunnet ikke forventer livsynsnøytrale tjenester fra verken kirker, moskeer eller andre religiøse aktører.
På samme måte tror hun få kristne ønsker å ha sine bryllup eller begravelser i et rom som tradisjonelt brukes i Human-Etisk Forbund.
– Å kreve at kirkerommet skal være åpent for alle, uavhengig av religiøs tilhørighet, viser lite respekt for det kristne livssynet og for kirken som et hellig rom. Vi har respekt for at kirkerommet er sentralt i utøvelsen av kristen tro, og at det har en dyp symbolsk betydning for de troende. Dette må kirken selv svare for, men vi har full forståelse for at åpning av kirkerommet for andre formål kan oppfattes som en krenkelse av det sakrale og liturgiske rommet som er viet til kristen gudstjeneste og trosutøvelse, skriver Haugdal.
Dagen retter 1.3.24 kl. 12:57: Vi skrev tidligere at prislappen på byggeprosjektet av avisenNidaros var anslått til 128 millioner. Etter opplysning fra Trondheim kirkelig fellesråd er den oppdaterte summen 138 millioner kroner.