STILTE SPØRSMÅL: Anders Anundsen var blant de som stilte kritiske spørsmål til NRKs dekning av livssynsfeltet. Her fra da han var justis-og beredskapsminister.

Uenige om gudstjenester på NRK: – Blir vår religiøse arv skjøvet bakover?

Det ville Anders Anundsen vite da Kringkastingsrådet diskuterte NRKs dekning av livssynsfeltet. Jan Bøhler mente på sin side at NRK oftere bør på besøk i moskeene.

Publisert Sist oppdatert

Utgangspunktet for at NRKs livssynsdekning ble diskutert var kanalens endrede gudstjenestetilbud. Nå sendes det gudstjeneste på TV hver søndag fra seks ulike kirker. Også en pinsemenighet er kommet inn i varmen, nemlig Filadelfia Drammen.

Etter at dette ble kjent har det pågått en diskusjon, blant annet i Dagens spalter, om forkynnelse skal ha en plass i statskanalen.

Kristen tradisjon og det nye mangfoldet

Men andre sider ved tematikken ble vel så mye diskutert i Kringkastingsrådet torsdag. Frp-politikeren Anders Anundsen mente at NRK i for stor grad la vekt på mangfold kontra å dekke majoritetskirken.

– Vi har en kristen tradisjon her i landet. Vi er fortsatt over tre millioner medlemmer av folkekirken. Det kan problematiseres hvor mange av de som tror på det folkekirken formidler, men likevel er det et sterkt signal om hvor de har sin tilhørighet. Er det slik at vår egen religiøse arv blir skjøvet bakover, mens mangfoldet blir skjøvet framover, ville han vite.

Sp-politikeren Jan Bøhler mente på sin side at NRK burde vie mer oppmerksomhet til islam og dekke livet i moskeene.

– Jeg tror at noe av problemet med integreringen i Norge er at disse miljøene er så lukkede. Mye foregår ikke på norsk, og de har et strengt skille mellom kvinner og menn. Dersom man fikk litt flere reportasjer derifra ville de kanskje i større grad ha forholdt seg til hvordan det er i Norge, mente han.

PÅ NRK: Lovsangsteamet i aksjon under en NRK-gudstjeneste fra Filadelfia Drammen.

Professor UIO-professor Knut Lundby bidrog også til debatten, og var innhentet som ekspert. Han har skrevet om forholdet mellom mediene og religion i mer enn 50 år.

Han viste til at det nye gudstjenestetilbudet gir mulighet for å forstå tradisjoner man selv ikke tilhører. Særlig nevnte han det nye pinsekarismatiske innslaget.

– Den som stiller seg inn på menighetens bølgelengde kan ta det som forkynnelse. Jeg har selv et positivt forhold til forkynnelse, men har ikke noe forhold til pinsetradisjonen. Så for meg ble det et møte med et miljø det er interessant å komme inn i. NRK gir innblikk i mange miljøer uten å komme med kritiske spørsmål man forventer av journalistikken.

Han poengterte likevel at forkynnende innhold er et brudd på NRKs generelle prinsipper som man har valgt å fravike helt bevisst.

– Tidligere kringkastingssjef H. Ustvedt sa allerede i 1969 at prinsippet ble fraveket på grunn av det store folkelige kravet om slike sendinger, påpekte professoren.

– NRK er konfliktorientert

Han hadde også utført en bredere gjennomgang av NRKs livssynsstoff og sett på hvor stor plass religionstematikk får i Dagsrevyen og i Dagsnytt. Han hadde talt opp 16 innslag på en måned, blant annet ble teaterkrangelen om Jesus som transperson, strid rundt prinsessens forlovede tatt fram.

Han nevnte også kunnskapsmangelen NRK viste da dronning Elizabeth skulle gravlegges.

– Når jeg har vurdert kvaliteten får jeg inntrykk av dekningen er litt tilfeldig. Kanalen virker å være orientert mot konflikter og populære debatter. Jeg spør: Er det godt nok?

Professoren viste også til at selv om NRK tidvis viser religion som noe positivt og selvutviklende, er det vel så ofte at det å tro framstilles som noe veldig forskjellig fra «det vanlige sekulære livssynet».

– NRK må bidra til å gjøre dette feltet normalt. Simpelthen fordi det er mange som går rundt og holder sin åndelighet for seg selv, mente Lundby.

Jan Bøhler: Hvor godt egnet er presten for TV?

Jan Bøhler spurte om NRK hadde gjort en vurdering av hvor godt egnet de nye gudstjenestene var for TV.

– Har man vurdert hvor godt egnet prestene er? Det er ganske stor forskjell mellom dem. Noen tar utgangspunkt i aktuelle problemstillinger og hendelser, mens andre er helt dogmatiske og fulle av bibelsitater. Når dere har valgt ut seks menigheter, tenker dere at de skal være interessante også for de som ikke tror, spurte han.

Fått nesten ingen klager

Utvalgsleder Snorre Valen fortalte ellers at Kringkastingsrådet nesten ikke har fått noen klager på det nye gudstjenestetilbudet.

– Som et veldig sekulært menneske kjenner jeg at det gjør meg veldig lite at det sendes gudstjenester på søndagene. Vi har også mottatt veldig få klager, faktisk bare to. Og så fikk jeg også to telefonsamtaler om temaet, og de var positive. «Endelig kan jeg få se gudstjeneste på TV», sa de.

Vurderte de seks menighetene på forhånd

Fra NRK sin side svarte blant annet kanalsjef Bjørn Tore Grøtte i NRK Radio.

Han innrømte at det kunne være krevende å finne en balanse mellom fornyelse og det tradisjonelle, før han svarte på Jan Bøhlers spørsmål om hvordan de seks ulike kirkene og dets prester eller pastorer var vurdert.

– Vi har tidligere hatt et samarbeid med 25 prester som vi har blitt godt kjent med over tid. Det er de samme prestene vi har spurt om de vil være med på sende deres gudstjenester hver 6. helg på TV. Det har vært viktig for oss å vite hva de formidler og står for, sa Grøtte.

– Må ikke skape berøringsangst

Distriktsredaktør i NRK, Marius Lillelien, sa avslutningsvis at han ville advare mot å skille for skarpt mellom forkynnelse og ikke-forkynnende innhold.

– Å skille for skarpt mellom journalistikk og forkynnelse kan skape berøringsangst. Da blir det vanskelig å svare på spørsmål som: Hvorfor feirer vi jul? Og hva er bakgrunnen for fasten? Vi trenger å kunne gå inn på de spørsmålene, sa han.

Powered by Labrador CMS