Uglesett som kristne

I en gammel vits spørres det hva som er definisjonen på en paranoid danske. Jo, det er en som sitter i en kirke, og så føler han at det sitter noen bak ham.

Publisert Sist oppdatert

Mange mennesker i vår del av verden virker likegyldige til kristen tro. Noen er sågar sterkt kritiske, eller til og med nærmest fiendtlige. Likevel vil man bli møtt med hoderysting hvis man påstår at kristne blir marginalisert.

Kristne som tenker slik, må påregne å bli tilregnet samme diagnose som dansken som hadde forvillet seg inn i kirken: De lider av forfølgelsesvanvidd.

I den grad de opplever ubehageligheter, er det fordi de ikke evner å ta konsekvensen av at vi «tross alt lever i 2017». Troende som bøyer seg for dogmer og bud som allmennheten forlengst har forkastet, blir møtt med vantro.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ni av ti britiske kristne opplever at troen deres blir marginalisert, ifølge en ny undersøkelse som blir presentert i dagens avis. 12.000 «vanlige kristne» har deltatt i undersøkelsen i regi av Premier Christian Communications. Dette er en av de største kristne medieaktørene i Storbritannia.

Lederen for den kristne lobbyorganisasjonen Care, Nola Leach, ser en bekymringsverdig tendens til at kristne standpunkt blir plassert på sidelinjen. Hun frykter at samfunnet kan være på vei inn i en periode da debatter går i lås og man ikke lenger kan være enige om å være uenige.

Ifølge undersøkelsen har rundt halvparten av respondentene personlig opplevd fordommer på grunn av troen sin. Og mer enn hver fjerde ser seg ikke i stand til å være åpne om troen sin på arbeidsplassen.

Det siste tiåret har Dagen en rekke ganger skrevet om britiske arbeidstakere som opplever seg diskriminert på grunn av troen sin. Det er særlig knyttet til å vitne om troen sin eller til problemer som har oppstått som følge av at de har klassiske kristne standpunkter i spørsmål om seksualitet og vern om ufødt liv.

I undersøkelsen svarer 67 prosent av respondentene at de opplever at det ikke er aksept for at kristne deler troen sin. Selv om det er noen forskjeller mellom det britiske og det norske samfunnet, er det lett å kjenne seg igjen i utfordringene. Vi mener det er viktig å møte dem med en dobbel erkjennelse.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

For det første er kampen for tros- og samvittighetsfriheten umåtelig viktig. Selv om vi er langt unna den brutale forfølgelsen som trossøsken lider andre steder i verden, formidler vi i Dagen jevnlig nyheter som forteller om former for press mot trosfriheten også i vårt samfunn som vi ikke skal avfeie.

Her kreves det klokskap, mot og åndskraft framover. Det er en tid for å være sannheten tro i kjærlighet - også når man blir anklaget for å være drevet av dumskap og hat.

For det andre trenger vi å minne om at Jesus selv forberedte etterfølgerne hans på motstand. Gjennom hele kirkehistorien har dette også vært de fleste kristnes erfaring.

Det avgjørende er at dette ikke driver oss inn i mismot og passivitet. I steder bør vi søke dypere fellesskap med Gud og hverandre - og fornyet glede i å tjene medmenneskene våre.

Powered by Labrador CMS