Ukjent milliardær bak kristne tv-planer
Det trengs store midler for å drive en tv-kanal. Et nytt prosjekt med bedehusprofil har en styrtrik og lite profilert sørlending i ryggen.
Tidligere i februar ble det kjent her i Dagen at bladet Evangelisten sysler med planer om å etablere en fjernsynskanal som skal sende kristne programmer hele døgnet. Fra før finnes det to kristne «24/7-kanaler» i Norge, og to andre prosjekter blir for tiden utredet.
Å drive en slik virksomhet krever at man har tilgang på store penger, enten i form av betydelige driftsinntekter eller fordi man har en «rik onkel» eller to i ryggen.
Fem eiere
Johnn Hardang, styreleder i bladet og mangeårig radioevangelist, bekrefter overfor Dagen at de kommer til å starte en tv-kanal som får navnet TV12, med underteksten «Bedehuskanalen». Den nye kanalen vil ha fem eiere: Sven Gunvaldsen fra Kristiansand, skipsreder Per Sævik fra Sunnmøre, Arne Håtveit, som driver Hermon Høyfjellssenter, Kurt Urhaug, redaktør for bladet Evangelisten og Johnn Hardang selv.
– Vi forankrer selskapet i et holdingselskap som har som sitt eneste formål å eie denne ikke-kommersielle kanalen, utdyper Hardang.
Dagen kontaktet Per Sævik da tv-planene ble kjent. Han sa den gangen at de ikke hadde fått noen henvendelse.
– Får vi en slik henvendelse, må vi selvsagt vurdere den, la han til.
En av Sørlandets rikeste
Sven Gunvaldsen er aktiv i det kristne miljøet på Sørlandet. På Youtube finnes flere opptak produsert av Vasvik Media, der sørlendingen holder bibeltimer og forkynner Guds ord.
I 1990 startet han firmaet SG Armaturer. I dag er han en av Sørlandets rikeste. Sammen med familien har Gunvaldsen slått seg opp som produsent av belysningssystemer til boliger og næringsbygg. Ifølge selskapets hjemmeside har de hovedkontor og lager i Lillesand, datterselskaper i sju land utenom Norge og heleide fabrikker i Danmark og Kina med over 600 tilsatte.
Milliardomsetning
Bladet Kapital skrev i fjor at det familieeide konsernet for femte året på rad satt igjen med over 100 millioner kroner i resultat etter skatt. Ifølge samme blad hadde Gunvaldsen i 2019 en formue på 1,5 milliard og var med det Norges 214. rikeste. Om Sven Gundersen skriver Kapital at han er bosatt på Flekkerøya i Kristiansand, styreleder og kontrollerer konsernet som i 2020 omsatte for over 1,2 milliarder kroner. Ifølge Finansavisen er sønnen Eivind administrerende direktør. I Fædrelandsvennen heter det at han unngår rampelyset selv om han troner på inntektstoppen i Kristiansand.
- Jeg kjenner til det, men har ingen kommentar, sa Sven Gunvaldsen (78) da Dagen kontaktet ham onsdag for en drøy uke siden.
Lineær tv-kanal
Bladet Evangelisten er inne på eiersiden i driftsselskapet og skal være programleverandør. Ambisjonen er at det skal være en 24/7 lineær tv-kanal.
– Vi har allerede tre kristne tv-kanaler, og flere kan komme. Hvorfor satser dere?
– I forhold til Visjon Norge, Kanal 10 og Gospelchannel som har dominert kristen-tv, så tror vi at det fins et stort segment av seere knyttet til bedehusland. Den viktigste delen av Haugearven er knyttet nettopp til bedehusland, sier han.
Evangelisten, som tilhører den sørvestnorske bedehusbevegelsen, hadde sin storhetstid like etter andre verdenskrig og blir nå trykket i 6.000 eksemplarer. At en forholdsvis beskjeden medieaktør som Evangelisten framstår som plattform for en heldøgns tv-kanal, vekker en viss oppsikt i Kristen-Norge.
– Hvorfor skjer dette i regi av et lite mediehus som Evangelisten?
– Når ingen andre som burde hatt mer kapasitet har gjort det, må vi prøve å få det til på en eller annen måte. TV12 har en forankring i bladet Evangelisten, men det er ikke vi som skal eie og drive arbeidet på egen kjøl.
«Det digitale bedehuset»
Hardang har stor tro på at tv-ruten fortsatt er et kraftfullt og viktig medium å være på. Selv har han fortid fra P7. For 12 år startet de med tv-sendinger og ble gjennom det kjent med Finn H. Andreassen, med fortid fra TV2. Der var han som utfordret dem til å tenke i retning av «det digitale bedehuset».
– Det er det vi prøver å realisere nå. Det lokale bedehuslandskapet er uerstattelig, men «Bedehuskanalen» blir en måte å innta medievirkeligheten på.
Ifølge Hardang har også satsingen på det digitale under koronapandemien synliggjort at betydningen av kristen-tv er enda viktigere enn de trodde.
Økonomisk base
Når Dagen bringer inn Gunvaldsens navn som «den rike onkelen» bak prosjektet, sier Hardang dette:
– La meg bare si det slik: I den grupperingen som nå eier TV12 ligger det en økonomisk base for å kunne få en kanal opp å gå.
– Når kan dere være i gang?
– Midt utpå høsten. Vi kommer til å bruke plattformer som Altibox, Get og Allente, som Telenor og Viasat står bak.