Uklart alternativ, men alle vil ha maktskifte
En samlet opposisjon vil ha et regjeringsskifte i høst. Men hvem som skal sitte i regjeringen er fortsatt uklart. Hans Olav Syversen (KrF) mener de har avklart det viktigste.
- Jeg synes at opposisjonen har gitt svar på hovedspørsmålet: Vil dere alle går for et regjeringsskifte? Svaret på det er ja.
- Vi vil alle bidra til at et slikt skifte skjer. Men vi er også politiske realister og ser at det er stor avstand i enkelte spørsmål. Vi er tross alt fire ulike partier, sier Syversen til Dagen.
Han legger til at valgresultatet og eventuelle forhandlinger vil avklare hvem som sitter i regjering eller ikke, og mener at KrF har gått et langt stykke vei i forhold til 2009.
Velgerne forstår
Syversen, som leder stortingsgruppen til KrF, påpeker at velgerne vet at deres stemmegivning vil avgjøre hvilken styrke det enkelte parti i dagens opposisjon vil ha.
- Styrken er ikke uten betydning for om man velger å gå inn i en regjering eller ikke.
- Jeg tror det viktigste for velgerne er at de vil ha klar beskjed om at man går for et skifte. Det er en ganske entydig tilbakemelding jeg får. Da innser man at man får komme tilbake til konstellasjonene når velgernes dom foreligger.
Budsjett-enighet
Et signal om at det er mulig å finne fram til en fireparti-enighet kom tirsdag da det ble klart at Høyre, Frp, KrF og Venstre står sammen om fem forslag til endringer i statsbudsjettet for inneværende år.
Innstillingen fra finanskomiteen viser at de fire står sammen om å flytte 500 millioner kroner i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.
De fem områdene er fremskynding av næringstiltak for å motvirke todelingen av norsk økonomi, styrke tiltak for å bekjempe barnefattigdom, bedre vilkårene for frivilligheten, styrke arbeidet mot rus og psykiske helseutfordringer samt å øke investeringer og IKT-satsing i helseområdet.
- Jeg ser dette som et tegn på at vi på noen politiske områder kan finne sammen.
- Et velferdssamfunn er så mye mer enn en velferdsstat. Jeg synes vi har et idéfellesskap på ikke-sosialistisk side. Dette handler mere grunnleggende om hvordan man ser på samfunnsstrukturen.
- Det kan være vel så verdifullt som at vi bevilger noen millioner ekstra her og der. Det å finne et felles prinsipielt ståsted er viktigst, mener Syversen.
Han peker spesielt på den ikke-sosialistiske enigheten om styrke økonomien i frivillig sektor. Alle fire partier er nemlig enige om å øke skatte-fradragsmuligheten for gaver til frivillige. Den skal opp til 25.000 kroner for privatpersoner og 100.000 kroner for bedrifter.
En stor utfordring
- Det er en stor utfordring for de borgerlige partiene at de ikke blir enige om en felles plattform. Det skaper dynamikk i valgkampen, men det er så uklart at det kan demobilisere velgerne, fordi folk ikke finner ut av hva de stemmer på.
Det uttalte valgforsker Bernt Aardal under en valgdebatt på Litteraturhuset i Fredrikstad mandag. Han la likevel til at det er en større sensasjon om det ikke blir et regjeringsskifte enn om det ikke blir det.
Valgforsker Anders Todal Jenssen fra NTNU sa i debatten at valget er uklart, sett fra velgernes ståsted.
- De vet ikke hvilke partier som vil sitte i regjering og hvilke standpunkter de vil forfølge.
Todal Jenssen påpekte at Høyre er den sterkeste aktøren nå, og at partiet fremstår som et relativt moderat alternativ.
- Den rødgrønne regjeringen greier ikke å tenne gnisten hos velgerne ved å peke på et blå-blått alternativ som vil velte velferdsstaten, sa valgforsker Anders Todal Jenssen fra NTNU.