Ulf Ekman åpner for svensk NATO-medlemskap
Syv svenske kristenledere ble spurt om sin holdning til forsvarspakten.
– Ettersom vi har en endret situasjon, føles et NATO-medlemskap mer berettiget nå enn før, sier Ulf Ekman til svenske Dagen.
Ifølge Livets Ord-grunnleggeren, som senere konverterte til katolisismen, er det en kristen plikt til å beskytte sitt land og sine landsmenn mot trusler utenfra.
– Historisk sett hører en slik tanke til den kristne tradisjonen. Selvfølgelig er det en alvorlig side ved dette også. Jeg har full forståelse for at ingen ønsker å sende barna sine i krig. Men dersom det bryter ut en krig, er jeg overbevist om at militær motstand er det minst onde alternativet.
NATO-debatt i Sverige
Svenske Dagen har spurt syv kjente kristne ledere og debattanter med ulik bakgrunn om hvordan de vurderer et svensk NATO-medlemskap.
Etter at Russland invaderte Ukraina har forsvaret og svensk NATO-medlemskap preget svensk offentlighet. Undersøkelser viser at NATO-støtten i Sverige har økt raskt siden invasjonen. Men hvordan tenker kristne profiler om saken?
Tilhengerne mener at en allianse med blant annet USA og Storbritannia ville gjort Sverige bedre rustet til å møte trusselen fra øst.
Kritikerne mener at Sverige bør opprettholde sitt nøytralitetsprinsipp og ikke bli dratt inn i andres kriger.
– Jeg mener at man ikke skal stresse en avgjørelse, men heller behandle saken så grundig som mulig, sier Daniel Alm, pastor i pinsemenigheten Pingst Västerås og leder for pinsebevegelsen i Sverige.
Finland fremfor NATO
Prest og sjefredaktør for Dagens Arbete, Helle Klein, er skeptisk, men ønsker å se etter alternative løsninger.
– Nei, ikke akkurat nå under den pågående krisen, men jeg mener absolutt at det er på tide å lage en ny sikkerhetspolitisk analyse – og det gjelder både for dem som alltid har støttet NATO-medlemskap og oss som har vært imot. Fremfor alt bør vi gå sammen med Finland, mener hun.
Pastor Merzek Botros i den arabisktalende menigheten, Global Gemenskap International Center i Stockholm, er også skeptisk.
– Det er ikke et godt tidspunkt å bestemme seg for et medlemskap akkurat nå. Jeg mener at befolkningen skal få bestemme over en avgjørelse som dette, men ikke når en pågående krig kan påvirke vår beslutning.
Ble frelst og dermed pasifist
86 år gamle Stanley Sjöberg var medpastoren Lewi Pethrus i Filadelfia Stockholm – opphavsmannen til den svenske Pinsebevegelsen. Han synes heller ikke at Sverige bør gå inn i NATO nå.
– Det ville signalisere en form for provokasjon mot Russland. Dialog er viktig, og vi ønsker ikke å skryte av vårt arsenal av våpen og styrke. Vi bør følge diplomatiets vei.
Pastor i trosmenigheten Arken i Stockholm, Linda Bergling, ble pasifist da hun ble kristen.
– Jeg har foreløpig ikke tatt stilling til om Sverige bør gå inn i NATO. Jeg har imidlertid vært pasifist siden jeg møtte Jesus som frelser basert på ordene «Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn». Å være pasifist betyr ikke å være passiv til vold og konflikt, men å jobbe aktivt for ikke-vold, fred, demokrati og menneskerettigheter.
Bibelsk med samarbeid
For den svenske bønnelederen Patrik Sandberg, som deltok i Oslo Symposium i 2017, er det lite vegring.
– Sverige bør gå inn i NATO. Jeg mener man som hovedsak bør se etter felles løsninger, noe som også er bibelsk. Samtidig er det vanskelig å bare si ja eller nei, siden alle store beslutninger trenger en prosess, men i utgangspunktet er jeg positiv til et svensk NATO-medlemskap.