Ulf Ekman får Kåre Kristiansens minnepris
– En verdig vinner, sier Bjarte Ystebø, som er leder for komitéen.
Prisen skal overrekkes under Oslo Symposium, der Ekman også skal tale.
Få reaksjoner
– Ekman er jo en kontroversiell person, men vi har ikke fått noen reaksjoner på det som går på prisens begrunnelse. Alle anerkjenner hans sterke innsats for Israel og for jødene.
– Men noen reaksjoner har dere fått?
– Ja, men forbausende få, det tatt i betraktning.
Bjarte Ystebø legger til at mange er opptatt av Ekmans konvertering, og respekterer det.
– Men vi vektlegger det positive han har gjort for Israel, legger han til.
I begrunnelsen står det at Ekman har hatt en sterk og klar stemme i spørsmål om Israel.
«Han har deltatt i samfunnsdebatten og også vært en tydelig leder innenfor den kristne bevegelsen på området. Gjennom virksomheten Ekman har ledet, har over 14 000 reisende besøkt Israel gjennom årene. Disse har fått undervisning om Israel av både Ekman, inviterte politikere, messianske jøder og kristne arabere».
Videre står det at Ekman, gjennom nesten 30 år, har vært en lederskikkelse i Skandinavia og det tidligere Sovjet, til støtte for staten Israel og det jødiske folk. Hans uredde lederskap har styrket Israels sak og vært en stor inspirasjon for kristne, jøder og andre.
«Et svik mot kristne»
Dagen skrev i februar at valget av kandidaten skal ha ført til splid i organisasjonen Kristenfolket, som er én av organisasjonene bak Oslo Symposium.
Nestleder Sissi Kringlebotn sa i en kommentar at hun reagerte sterkt på at Ekman, etter hans konversjon i fjor, ble valgt som prismottaker.
Hun beskrev det som et svik mot kristne som hadde sterke bånd til han som leder.
Ystebø ønsker ikke å kommentere saken, men svarer at Dagen er glad i konflikter, og at han ikke ønsker å bruke energi på det.
– Det er en egen stiftelse som gir denne prisen, og der var det full samstemmighet om at Ekman er en verdig kandidat, understreker han.
Legitimering?
– Men frykter du at dere ved å gi prisen til Ekman vil bli oppfattet som at dere legitimerer hans konvertering til katolsk tro?
– Nei, og alle, inkludert Dagens lederskribenter, forstår hva som er begrunnelsen for prisen. Det er det heller ingen som har innvendinger mot. Hvis noen mente det, ville jeg synes det var kjedelig.
Årets tildeling, som er på 100.00 kroner, er den tredje i rekken. Prisen gikk i 2013 til den israelske krigsfangen Gilad Shalit og i 2011 til holocaustmuseet Yad Vashem.
– Hvordan har Ekman selv respondert på at han får prisen?
– Veldig positivt, og han kommer med glede. Vi ser fram til det, sier Ystebø.