Ulstein: – En stor skuffelse
Partileder Dag-Inge Ulstein har ikke mange lovord om regjeringens nye handlingsplan mot antisemittisme.
Mandag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) regjeringens nye handlingsplan mot antisemittisme.
– Det er ikke én budsjettpost eller enkeltsak som løser dette. Dette handler om noe så vanskelig som holdninger, sa statsministeren til de fremmøtte på pressekonferansen i statens representasjonsbolig.
Planen inneholder 22 tiltak for å bekjempe antisemittisme – men det er ikke godt nok for Kristelig folkeparti (KrF).
– Regjeringens nye handlingsplan mot antisemittisme er en stor skuffelse, sier fungerende partileder Dag-Inge Ulstein (KrF) til Dagen.
Brukt lang tid
Da den forrige handlingsplanen gikk ut som planlagt for nesten et år siden, hadde ikke regjeringen umiddelbart noen ny plan å vise til.
Den gangen ga statsråd Sande beskjed om at det ville ta et år til en ny plan var på plass, og i mellomtiden skulle de viktigste tiltakene i den gamle planen videreføres.
– Vi har ønsket å gjøre et skikkelig og grundig arbeid. Og selv om virkeperioden på den forrige handlingsplanen har løpt ut, valgte vi å forlenge flere av tiltakene, sa Sande til Dagen mandag, på spørsmål om hvorfor arbeidet har tatt så lang tid.
Det reagerer partileder Ulstein på.
– Regjeringen har tatt seg svært god til å skrive planen, mens jødehat har stått i brann. Desto mer skuffende er det da at den ikke er bedre, sier Ulstein.
– Planen inneholder mange fine ord, men nesten ingen nye tiltak, til tross for at både vi i KrF og regjeringens egen evaluering av den forrige handlingsplanen har foreslått flere nye tiltak som ville forsterke innsatsen mot jødehat i Norge, forsetter han.
Et av tiltakene Ulstein etterspør er at politiet instrueres til å prioritere antisemittisk begrunnet hatkriminalitet.
– Skjønnmaler innsatsen
Kommunal- og distrikstministeren kunne fortelle Dagen at det ligger inne forslag om å øke støtten til de jødiske samfunnene i Oslo og Trondheim med én million kroner.
Det mener Ulstein er for lite, da et viktig initiativ mangler i budsjettet.
Et av tiltakene som løftes frem i handlingsplanen er ordningen med jødiske veivisere. Et prosjekt der unge, norske jøder reiser rundt på skoler for å fortelle om hvordan det er å være norsk jøde i dag.
Dagen har tidligere skrevet om at Det jødiske samfunnet i Trondheim har ønsket seg et tilsvarende tiltak, men ikke har blitt prioritert av regjeringen.
– Planen skjønnmaler regjeringens innsats, sier Ulstein.