UENIG: Tidligere har Henrik Asheim (t.v.) og Høyre vært alliert med KrF i verdispørsmål mener partileder Dag Inge Ulstein. Han er skuffet over sin tidligere regjeringskollega.

Ulstein hardt ut mot Høyres abortpolitikk: – Norge trenger et konservativt parti

Høyre vil vente og se hva Stortinget gjør. Det får KrF til å se rødt.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av august la helseminister Jan Christian Vestre (Ap) fram regjeringens forslag til ny abortlov, der det blant annet foreslår å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

Nå melder den politiske avisen Altinget at Høyre ikke vil føre en egen politikk i møte med forslaget.

I Høyres utkast til program står det ingenting om abort. Grunnen er at saken skal behandles i Stortinget.

Partiet, som over lang tid har flydd høyt på meningsmålinger, vil lande sitt abortstandpunkt etter at Stortinget har gjort opp sitt syn på saken.

Det bekrefter programkomitéleder Henrik Asheim overfor Altinget.

Vil rette seg etter Stortinget

Ashem tror komiteen vil foreslå å rette seg etter Stortingets innstilling.

– Vi kan ikke havne der en del andre land er, at dette blir et stridstema foran hvert enkelt stortingsvalg. Det må være forutsigbart, og derfor venter vi på Stortingets vurdering, sier han til Altinget.

Taktikken får partileder i KrF, Dag Inge Ulstein til å steile:

– Dette er en svært trist utvikling. KrF og Høyre har historisk stått sammen i mange av menneskeverd-sakene, og Høyre har vært en viktig stemme inn i etisk krevende debatter, skriver han i en e-post til Dagen.

Ulstein mener Høyre heller skulle «gjort som FrP» og vært ærlig om at partiet «ikke står for noe som helst».

– FrP tar ikke stilling i sitt program, og er ikke til å stole på i slike viktige verdisaker. Det så vi tydelig da de sikret flertall for ny bioteknologilov. Hvis Høyre skal dilte etter flertallet, så er det like slapt og skuffende, fortsetter Ulstein

Trenger et konservativt parti

Nå mener den fungerende partilederen at hans parti står alene om å mene at fosterets rettsvern svekkes kraftig med det nye lovforslaget.

– Når Senterpartiet og Høyre, partier som vi tradisjonelt har stått sammen med i viktige verdidebatter, nå kan se ut til å vakle, er det desto viktigere at KrF er til stede i diskusjonen, sier Ulstein før han kommer med nok en bredside mot Høyre:

– Høyre liker å fremstå som et moderat og konservativt parti. Nå lar de stortingsflertallet avgjøre hvor de som parti skal mene grensen for selvbestemt abort skal være. Det bekymrer meg. Norge trenger et reelt konservativt parti som legger menneskeverdet til grunn, avslutter Ulstein

De viktigste endringene i lovforslaget

• Ny formålsparagraf. Loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og verne om det ufødte liv.

• Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.

• Fosterantallsreduksjon defineres som abort. Den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.

• Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. De som velger å ta abort, får rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.

• Dagens nemnder legges ned, og det opprettes nye for å vurdere søknader om abort etter 18. uke. De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.

• Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.

• Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner, videreføres og lovfestes.

Kilde: regjeringen.no

Powered by Labrador CMS