Ulstein: – Jeg vil ikke bli styrt av hva andre synes om at jeg endret mening
Dagen møter Dag Inge Ulstein i Oslo kort tid etter at snuoperasjonen er et faktum. Nå forteller han hvorfor han likevel er klar for å bli leder for KrF og hvordan han ser for seg veien videre.
– Jeg håper det blir ro i partiet nå, sier Ulstein når Dagen spør hva han tenker om muligheten for at motkandidater vil melde seg frem mot det ekstraordinære landsmøtet som i januar skal velge en permanent ny KrF-leder.
Det har bare gått en drøy time siden VG, som første medium, fortalte at Ulstein hadde snudd. Nå var han villig til å bli partileder.
Få minutter senere sender Presse- og informasjonssjef i KrF ut melding om at Ulstein gjerne vil møte pressen. Det vil foregå ved en rundkjøring på Lambertsseter, sør for Oslo sentrum.
Dagen får litt over 11 minutter med Ulstein. De vil han først og fremst bruke til å snakke om at KrF trengs i norsk politikk og at han har tro på partiet.
Lang prosess
Det var tirsdag kveld, litt før klokken 22.00, at NRKs Fredrik Solvang i «Debatten» spurte om Dag Inge Ulstein ville bli leder i KrF.
Svaret virker å være et avgjort nei. Han sier om de som har spurt før at «de vet at når jeg har svart på det, så har jeg ment det, og det har vært ekte og det har vært sant». Og så viser han til familiesituasjonen og belastningen ved å være partileder.
– Tenkte du under Debatten at det bare ville gå noen dager før du ville svare at du var villig til å bli partileder?
– Nei, men det er vært en lang prosess, svarer Ulstein før han igjen snakker om viktige saker for KrF. Han trekker fram foreslåtte endringer i abortloven og kampen mot ungdomskriminalitet. Og så sier han, flere ganger, at han har stor tro på partiet.
Var sikker på Bollestads avgang
Han understreker også at han har vært sikker på at Olaug Bollestad vil slutte som partileder siden det var noe hun sa allerede i mai – og gjennom sommeren.
– Det måtte jeg jo forholde meg til, sier Ulstein før han understreker at han tror på et godt samarbeid med Bollestad resten av innebærende stortingsperiode. Han trekker også frem som positivt at hun har uttalt at hun ønsker å sette punktum.
Blant annet i Dagen har det kommet kritikk mot Ulstein – og andre i partiets ledelse – i forbindelse med Olaug Bollestads dramatiske avgang som partileder.
– Men jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken, sier han og bruker dermed nøyaktig de samme ordene som partiets ledelse, minus Bollestad, blant annet har uttalt gjennom pressemeldinger tidligere.
Et samlet parti
– Vil du klare å samle partiet i lys av den rollen du har hatt i partiets ledelse gjennom turbulensen for partiet den senere tid?
– Selv om situasjonen har vært krevende nå, mener jeg at partiet er mer samlet enn på lenge. Og jeg har bestemt meg for å ikke bli styrt av hva andre måtte mene om at jeg nå har endret mening, sier han.
– Var det et familieråd som avgjorde at du nå er villig til å bli partileder?
– Du hadde nok syntes det var interessant å høre samtalene rundt middagsbordet, svarer Ulstein mens hans smiler.
– Familien kunne nok tenkt seg mer vanlige dager, men nå er det støtte til at jeg går inn i denne rollen.
Pliktfølelsen?
Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, har skrevet flere ganger de siste ukene at han tror det er «Dag-Inge Ulstein som blir stående igjen som permanent KrF-leder når støvet en gang har lagt seg».
– Har det vært pliktfølelsen som har fått deg til å endre mening?
– Det er klart at den vanskelige situasjonen i partiet har stor betydning. Og så kan jeg ikke la det være avgjørende hva andre tenker om valget mitt. Det er situasjonen i partiet og støtte fra familien som avgjør, sier Ulstein.
– Etter at du fortalte i ettermiddag at du var villig til å bli fast partileder fikk du raskt støtte fra Ida Lindtveit Røse og Kjell Ingolf Ropstad. Det ser litt regissert ut?
– Det kan ikke jeg forholde meg til. Hvis folk vil tro det, vet jeg ikke hva jeg skal si, svarer Ulstein.
Flere timer med familien
De siste ukene har Ulstein fått mange spørsmål om han står fast på å si nei til gjenvalg til Stortinget. Det gjentar han overfor Dagen at står fast.
– Er tanken at du får noen flere timer til familien hvis du ikke trenger å kombinere partilederrollen med å være Stortingsrepresentant?
– Jeg tror det blir nok jobb uansett, men mye møtevirksomhet og mye reising rundt som partileder. Men det blir kanskje litt flere timer hjemme.