UNE stanser tvangsreturer til deler av Irak

Politiet vil inntil videre ikke sende tvangssende flere asylsøkere til åtte voldsherjede provinser i Irak, opplyser Utlendingsnemnda (UNE).

Publisert Sist oppdatert

Plikten asylsøkere med avslag selv har til å vende tilbake til Irak, er også midlertidig opphevet.

Årsaken er den kraftige opptrappingen av volden i Irak. Utreiseplikten er satt på vent for personer med endelig vedtak om retur til provinsene Anbar, Babel, Bagdad, Diyala, Karbala, Kirkuk, Nineveh og Salah al-Din, opplyser UNE.

Politiets utlendingsenhet (PU) har fått beskjed om at ingen av dem skal sendes ut med tvang. Den midlertidige stansen i returer gjelder ikke asylsøkere som omfattes av Dublin-regelverket. De skal fortsatt returneres til det landet hvor de første gang søkte asyl etter at de kom til Europa.

UNE har ikke oversikt over hvor mange irakiske borgere fra de aktuelle provinsene som er i Norge. Nemndas egen oversikt teller i underkant av hundre asylsaker som vil bli omfattet av den midlertidige stansen.

Senest før helgen opplyste utlendingsmyndighetene at tvangsutsendelsene til Irak fortsetter, til tross for at konflikten blusset kraftig opp i pinsehelgen da ekstremistiske opprørere rykket inn i flere provinser i landet.

Før offensiven var mer enn 4.300 mennesker drept i ulike angrep i landet, ifølge tall nyhetsbyrået AFP har innhentet.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.
Powered by Labrador CMS