KIRKEPOLITIKER: Therese Egebakken fotografert under Kirkemøtet 2023 i Trondheim.

Ung, kvinnelig kirkepolitiker hetses av diakoner og prester etter trans-utspill: «Orker henne bare ikke»

Noen av kommentarene Therese Egebakken møter kommer fra kirkelig ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Som Dagen meldte forrige uke skal Den norske kirke snart få sin første ikke-binære prest. Alex Ramstad Døsvik (29) er født og oppvokst som jente, men identifiserer seg ikke med dette kjønnet. Samtidig ser Døsvik ikke på seg selv som mann, men omtaler seg som ikke-binær maskulin transperson, melder TV2.

At biskop Herborg Finnset skal ordinere Døsvik til prest i Nidarosdomen i slutten av januar førte til at den konservative kirkepolitikeren Therese Egebakken reagerte.

Etterlyste teologiske avklaringer

Hun etterlyste blant annet at biskopene i Den norske kirke svarer på hvordan de reflekterer rundt ordinasjonen teologisk, og nevnte også at hun var bekymret for hva Døsvik vil formidle til sin menighet.

«Mener DNK nå at Gud skaper mennesker til å ikke være et kjønn? Mener DNK at Gud skaper oss slik at man skal kunne bytte kjønn?» var noen av spørsmålene hun stilte.

I tillegg til en faglig debatt rundt disse spørsmålene i både Dagen og Vårt Land, forteller Egebakken på sin egen facebookprofil at hun er utsatt for en rekke personangrep og stygge kommentarer fra kirkelig ansatte.

– Jeg blir oppgitt og trist, og tenker at det er alvorlig når slikt kommer fra ansatte i Den norske kirke.

«Ille at hun er en av oss»

En kapellan skriver at hun blir sint over det hun kaller «oppgulp» fra et medlem av Kirkerådet.

En diakon skriver at hun bare ikke orker Therese Egebakken, akkompagnert av et spyfjes.

En kateket skriver at han synes det er ille at Egebakken «er en av oss».

Inkluderende?

Egebakken nevner også flere eksempler på sin egen facebookvegg. I tillegg kommer alle kommentarene fra andre. Som rektoren fra Bergen som under fullt navn skriver at Egebakken virker å være veldig opptatt av kjønnsorgan.

– Du er ung, kvinne og konservativ. Får du gjennomgå mer enn andre på grunn av dette, tror du?

– Ja. Og jeg tror ikke at særlig mange andre unge, konservative kvinner får lyst til å engasjere seg i Den norske kirke når dette er responsen du kan vente deg, sier Egebakken til Dagen.

– Ofte anklages konservative i kirken for å ikke være inkluderende. Men hvor inkluderende er den andre siden? Det er veldig lite inkluderende signal som sendes ut, poengterer hun.

Powered by Labrador CMS