FOLKEFEST: Det var folkefest da den kristne, assyriske landsbyen Dyana i Irak kunne innvie sin nye kirke 15. mai. Kirken var bygget med ungarsk støtte. Den ungarske statssekretæren Tristan Azbej (t.v.) følger her etter patriarken ut av festlokalet.

Ungarn kritiserer Europa for å svikte Midtøstens kristne

Ungarn vil hjelpe Midtøstens kristne «der de er», men vil helst ikke ta imot dem som flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

– Dere kan ha følt dere alene i tider med forfølgelse, men dere skal vite at det er én nasjon som alltid vil stå sammen med dere, og det er Ungarn.

Dette sa den ungarske statssekretæren Tristan Azbej da han deltok på innvielsen av en ny kirke i den kristne landsbyen Dyana i Irak 15. mai. Kirken var bygget med støtte fra den ungarske stat.

Det høres så fint ut. Hvorfor er Stefanusalliansen og Den norske helsingforskomité likevel skeptiske?

Fanesak

Én som ikke er skeptisk til Ungarns strategi, er USAs president, Donald Trump. To dager tidligere fikk Ungarns statsminister Victor Orban skryt av president Trump. Under et pressemøte i Det hvite hus sa den amerikanske presidenten at Orban gjør en fantastisk jobb med å beskytte kristne samfunn, melder CBN.

Orban har gjort det til en fanesak å støtte forfulgte kristne i andre land. I sitt eget land beskyldes han derimot for å svekke demokratiet. For samtidig som han sier at han står opp for kristne verdier, inkludert familien og det ufødte liv, beskyldes han for å kneble domstolene, akademia og frie medier.

«Ungarn er ikke lenger et fritt land», konkluderer den uavhengige, amerikanske organisasjonen Freedom House i sin siste rapport om tilstanden for verdens demokratier.

Kritiserer Europa

Selveste patriarken i den assyriske kirken kom til innvielsen av den nye kirken i Dyana i Irak. Etter innvielsen feiret landsbyen med stor, felles frokost.

Ved patriarkens side satt en ung mann i mørk dress. Dette var statsekretær Tristan Azbej, leder av det ungarske bistandsprogrammet Hungary Helps.

I sin hilsen på kirkefesten kombinerte Tristan Abei løfter om fortsatt støtte til irakiske kristne, med kritikk av andre europeiske land og en oppfordring til Midtøstens kristne om ikke å velge flukt som utvei.

– Flukt ingen løsning

Statssekretæren hilste innbyggerne i landsbyen som kristne brødre og søstre.

– Vi er familie i Kristus, sa Tristan Abei da han fikk ordet for å frembringe en hilsen på vegne av statsminister Orban.

Mens de irakiske assyrerne har vært et kristent folk i nær 2000 år, har Ungarn bare vært kristent i drøyt tusen år, påpekte han.

– Men vi har det til felles at vi har opplevd forfølgelse, sa han og viste til årene med sovjetisk kommunistdiktatur og perioden da Ungarn var underlagt muslimsk, ottomansk styre.

– Da vi så hva som skjedde med de kristne i Midtøsten, følte vi umiddelbart behov for å handle, fortsatte han.

– Jeg er skuffet over at tidligere kristne europeiske land ikke gjorde det samme.

Statssekretær Tristan Azbej avviste samtidig at migrasjon var en løsning på problemene de kristne står overfor i Midtøsten.

– Å forlate hjemmene sine er ingen løsning på verdens store problemer. Men Ungarn vil hjelpe de som blir forfulgt til å leve trygt og godt der de er.

– Slår seg på brystet

Dyana er bare ett av mange kristne lokalsamfunn i Irak som har fått ungarsk støtte de siste årene. Plakater med logoen til Hungary Helps er å se i en rekke landsbyer på Ninivesletten, der kristne nå har tatt fatt på gjenoppbyggingen etter at IS drev dem på flukt for fem år siden.

Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, følger utviklingen med interesse.

– Jeg har ingen ting imot å hjelpe kristne, presiserer Brown og viser til at det er et hovedmål for Stefanusalliansen å hjelpe kristne i land der kirken er under press.

– Men når man føler behov for å slå seg på brystet og påstå at Ungarn er de eneste som hjelper kristne, da er det noe annet som ligger bak.

Brown vil ikke avvise muligheten for at Ungarn er oppriktig bekymret for sine trosfeller i Midtøsten.

– Jeg tror likevel at dette handler mest om nasjonal politikk. Orban vet at det vil slå an hos høyrenasjonalister å fokusere på kristne som er truet av muslimer, sier Brown.

– Orban fremstiller seg som en forsvarer av kristenheten og peker særlig på to store fiender, nemlig muslimene og folk med liberale verdier. Det er en kulturkamp for religiøs og verdimessig renhet, sier Brown.

Ikke de eneste

– Det er ikke riktig at Ungarn er de eneste som stiller opp for kristne i Midtøsten, påpeker Gunnar M. Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen. – Men det er mulig at Ungarn stiller opp på en annen måte med en klar kristen, religiøs agenda.

Han minner om at norsk UD i 2012 opprettet et prosjekt nettopp for å støtte religiøse minoriteters rettigheter, fordi man så at kristne og andre minoriteter kom i skvis under den arabiske våren.

– Ungarn gjør jo ikke noe galt. Det er helt fint å støtte de kristne i Midtøsten, som helt klart er presset fra alle sider. Det kan godt hende at Orban har et poeng i at andre land er for lite engasjert når det gjelder å støtte kristnes rettigheter, sier Ekeløve-Slydal.

– Men vårt tilsvar som menneskerettighetsorganisasjon må være å jobbe for religionsfrihet for alle; kristne, så vel som andre grupper. Det er bare slik man på lang sikt kan bygge ned konflikter.

Kristendommens forsvarer

Ekeløve-Slydal registrerer at Ungarn fremstiller seg selv som en forsvarer av Europas kristne identitet.

– Orban fører en retorikk på hjemmebane om at Europa er i ferd med å bli avkristnet, både som følge av liberal politikk og immigrasjon.

– Ved siste valg førte Orban en ekstrem retorikk om at Ungarn virkelig er truet, til tross for at de nesten ikke tar imot flyktninger. Han hevder at hans parti er de eneste som kan stå imot presset for å ta imot muslimske flyktninger fra Syria og andre plasser.

Gunnar M. Ekeløve-Slydal ser paralleller til den ungarske retorikken:

– Også i Polen ser vi en økende oppslutning om tradisjonelle polske verdier. Det fokuseres på at de er en kristen, katolsk nasjon som skiller seg fra Europa når det gjelder verdier.

Ekeløve-Slydal har også merket seg at de som bruker den slags kristen-nasjonalistisk retorikk ikke nødvendigvis fremstår som dypt religiøse mennesker selv.

– Men de bruker den religiøse retorikken som del av en strategi for å mobilisere støtte til sitt politiske prosjekt, sier han.

Reportasjeturen til Irak ble støttet av Fritt Ord.

Powered by Labrador CMS