Ungdom delte mobbevideo av funksjonshemmet mann
– Bærer preg av hån, mener Sør-Vest politidistrikt, som oppretter sak mot tenåringen.
29. desember delte Politiets nattpatrulje - Sør-Vest – nyheten om at Politiet oppretter sak mot en elev som går på videregående skole på Jæren. Grunnen er at han har delt en video på nettstedet TikTok.
Videoen, som nå er slettet, viste en funksjonshemmet mann som ble plaget.
– Delingen på TikTok anses å være hensynsløs adferd, og opplastingen bærer preg av hån, skriver politiets nattpatrulje - Sør-Vest på Facebook.
TikTok er, i likhet med Facebook, en sosial plattform på internett. Her deler brukerne korte videosnutter med humoristisk innhold, stunt, tips, dans og annen underholdning.
Det var publikum som tipset politiet om videoen. TikTok har slettet den, men den utgjør toppen av det politi og eksperter mener er et isfjell av digital mobbing.
Slik foregår mobbingen
Å herme etter, lage parodier på andre og å henge ut andre på ulike måter på sosiale medier er ikke et nytt fenomen, sier faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.
Denne høsten har imidlertid organisasjonen sett flere såkalte «exposed-kontoer» spre seg. Disse kontoene opprettes ofte under falskt navn. Bildene og videoene er vanskelige å spore.
– Etter at det er opprettet kontoer, brukes de av mange og innhold deles fritt mellom brukere. Det kan oppleves som svært vanskelig for de som blir eksponert, sier Tonheim.
Hun frykter mange barn og unge ikke forstår konsekvensene av uthenging i sosiale medier, både for dem som deler og dem som henges ut.
Dét forstår imidlertid Politioverbetjent Lone Strand i Kripos. Hun forklarer hva som står på spill.
Kan komme flere straffesaker
– I mobbevideoer er det to overgrep, sier Strand.
Hun jobber i avdelingen som utvikler metodene politiet bruker når de patruljerer på internett og er med og underviser ungdom i trygg nettbruk.
– Det ene overgrepet er mobbingen som vedkommende er utsatt for. Det andre er belastningen ved at folk sprer mobbingen på internett, slik at andre liker og kommenterer mobbingen. Slik blir delingen et nytt overgrep og en dobbel nedverdigelse for offeret.
Deretter kommer konsekvensene for den som deler krenkende innhold. Stadig flere tipser nemlig politiets nettpatruljer om nettmobbing.
– Jeg tenker at det er nye som skjer på nettet som politiet ikke vet om, men lovgiver kommer etter, sier Strand til Dagen.
Du kan for eksempel få to års fengsel hvis du opptrer plagsomt, skremmende eller hensynsløst på en slik måte at det krenker an annens fred.
Videre kan du straffes med fengsel i inntil ett år for å krenke privatlivets fred ved å gi opplysninger offentlig.
I sommer fikk dessuten straffeloven paragraf 267 en ny bestemmelse.
Denne handler om grov deling av bilder med krenkende innhold. En av kriteriene for at bildene skal ansees som grove er hvis delingen er til stor påkjenning for fornærmede.
– Vil den nye bestemmelsen medføre flere straffesaker?
– Det ikke er et mål for politiet med flest mulig straffesaker, men man lager ikke nye paragrafer i straffeloven hvis det ikke er behov, så jeg vil ikke bli overrasket hvis det skjer.
Risikerer bot eller fengsel
For tenåringen som delte mobbevideoen av den funksjonshemmede mannen blir det ikke fengselstraff denne gangen.
Siden han er under 18 år er han ilagt påtaleunnlatelse. Dette er en straffereaksjon som ikke medfører fengsling eller bot. Han får likevel en prøvetid på seks måneder.
– Det betyr at hvis han bli funnet skyldig i en ny straffbar handling i løpet av denne tiden vil saken kunne tas opp på ny, og han vil risikere bot eller fengsel, forklarer politiadvokat Christina Nessa i uttalelsen til Sør-Vest politidistrikt på Facebook.
Politiet vet foreløpig ikke hvem som plaget og filmet mannen. Dette er en del av etterforskningen.
Dette bør foreldre gjøre
I uttalelsen oppfordrer politiadvokaten foreldre til å være på vakt.
– Snakk med barna og ungdommene om at det er straffbart å dele videoer og bilder som dette, sier Nessa.
Videre oppfordrer Politiets nettpatrulje publikum til å tagge @politisorvest i videoer og kommentarfelt på TikTok. På Facebook har saken skapt stort engasjement.
– Vi går gjennom alle tagginger som et ledd i vår forebyggende innsats, heter det i uttalelsen fra Politiets nettpatrulje Sørvest.