Ungdomslederne Elisa og Sofie er på Lausanne-kongress: – Det ligger en enorm frihet i å være tydelig
Elisa Helgøy og Sofie Hovda er to av de rundt 50 norske deltakerne på ukens Lausanne-kongress i Sør-Korea. Hovda har hatt sitt daglige virke i Ungdom i Oppdrag, og er nå BI-student.
Helgøy jobber i organisasjonen Young Life. De er gjester i torsdagens episode av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.
Libanon og Kina
Helgøy trekker særlig frem møtene med folk fra ulike land og sammenhenger som et høydepunkt. Blant annet har hun sittet på bord sammen med en som jobber i en kristen organisasjon i Libanon.
Der har det vært en dramatisk uke med mange drepte etter israelske angrep, og organisasjonen hans måtte stenge kontorene sine og sende folk hjem. I møte med slike historier blir veien til norsk kirkevirkelighet lang.
Hovda forteller at hun sitter på bord med en tidligere hindu, med folk fra Afrika, med en israelsk araber og en messiansk jøde. Hun har satt pris på vitnesbyrdene fra scenen, både fra Midtøsten og den forfulgte kirke i Kina.
– Vi kommer tett innpå folk. Det er utrolig trosstyrkende, sier hun. Hovda har spurt seg selv hva det er disse har sett som gjør at de er villige til å lide for evangeliet.
Ikke redd for å fornærme
I enkelte av talene har det blitt sagt ting som har vakt reaksjoner blant deltakerne. Det har blant annet handlet om samlivsetikk.
Helgøy forteller at hun sitter på bord med folk fra Malaysia, India, Uruguay, Canada og USA. Ikke alle disse opplevde at det var de mest aktuelle temaene som ble adressert.
Samtidig har det vært demonstranter utenfor lokalene som mener at Lausanne-bevegelsen er for liberale. Hovda beskriver det som at mange i Norge er stille og utydelig i håp om å ikke såre noen. Det gjelder også flere kirkeledere, mener hun.
– Jesus var ikke redd for å fornærme folk.
Mer tydelighet
Begge tror ikke minst yngre mennesker ønsker mer tydelighet, kanskje særlig når man står for ting som skiller seg fra holdninger man finner i store deler av samfunnet.
– Hvis vi legger oss på linje med trendene i samfunnet, risikerer vi å miste essensen, sannheten i evangeliet, tror Hovda. Hun viser til en av talerne på kongressen som sa at forfølgelse aldri har drept kirken, men at et evangelium som går på kompromiss kan gjøre det.
– Når enkelte ting ikke blir klart nok, blir det rom for forvirring. Det ligger en enorm frihet i å være tydelig, sier Helgøy.
Kalt til arbeid
Hovda har også satt pris på Lausanne-bevegelsens betoning av arbeid som en arena for å leve ut Guds kall. Det var noe av grunnen for at hun ble med til Sør-Korea.
Derfor satte hun også pris på det tyske Julia Garschagen sa torsdag formiddag om at det ikke finnes annenrangs borgere i Guds rike og at det ikke er forskjell på kallet til en pastor og kallet til en som arbeider utenfor kirken.
– Finnes det er slikt hierarki i Norge?
– Det er ikke noe som preger meg veldig, men fra oppveksten har jeg opplevd at er misjonærene som gjør det virkelige. Vi glemmer litt de som er igjen i Norge. Det er noe av grunnen for at jeg jobber i Young Life, sier Helgøy.
Neste generasjon
Deltakerne på Lausanne-kongressen kan velge blant 25 områder hvor bevegelsen har identifisert særlig aktuelle utfordringer for misjonen. Helgøy er på sporet hvor man snakker om utfordringer knyttet til neste generasjon.
Hun opplever også mye gjenkjennelse når hun denne uken har hørt om erfaringer fra andre deler av verden.
– Generasjonen som vokser opp nå, vokser opp med sosiale medier. De er en global generasjon, sier hun. En av utfordringene som blir omtalt er å bekjempe ensomhet. Da trengs det en helhetlig forståelse av hva både kirke og misjon er.
Helhetlig muslimsk misjon
Hovda er på sin side med i sporet som handler om islam. Mens Hovda kommer fra Norge, er de fleste andre i gruppen hennes folk som arbeider i Midtøsten og Nord-Afrika, noen av områdene hvor islam står sterkest.
– De snakker om hvor helhetlig muslimer tenker om sin misjon. De går inn i politikk, og i skoler og barnehager.
Hovda mener dette minner kristne om at også de må tenke helhetlig om misjon.
– Har dere snakket om faren for at frykten overtar, i stedet for at man agerer ut fra kjærlighet?
– På grunnen min snakker de, også kristne som bor i disse landene, om frykt. Det er forklaringen på at ikke flere av dem deler evangeliet mer frimodig, de frykter å bli satt i fengsel. Så de snakker om ting som det er grunn til å frykte, enten det er fengsel, eller at kirken blir satt fyr på.
Hovda er opptatt av at det må være kjærlighet som driver kristen misjon, og konstaterer at vi kan møte muslimene hos oss, siden mange av dem har kommet til Europa.