Ungdomspartier samles på europeisk høyrefløy
Tuftet på motstand mot EU og ikke-europeisk innvandring innleder fire ungdomspartier fra kontinentets ytre høyrefløy et samarbeid.
- Europa tilhører europeerne.
Slik starter et ti punkter langt verdigrunnlag som ble formalisert mellom ungdomspartiene til franske Nasjonal front, østerrikske Frihetspartiet FDÖ, svenske Sverigedemokraterna og belgiske Vlaams Belang i Wien 4. april.
Under navnet YEAH - Young European Alliance for Hope - går de fire sammen om en felles europapolitikk som handler om motstand mot EU og det de ser som masseinnvandring til Europa.
- Fred og velstand i Europa krever nasjonalstatenes renessanse. Tradisjonelle verdier i Europa må forsvares mot liberalisme og sosialisme, skriver ungdomspartiene i sin plattform mot globalisering og et «flerkulturelt eksperiment».
- Ikke-europeisk innvandring må reduseres til et minimum, og grensekontroll må gjeninnføres, heter det videre i en erklæring som slår fast at EU ikke har eksistensrett.
Nasjonalstaten
- Målet er at samarbeidet skal bli mer langsiktig og fordypet. Vi kan lære mye av hverandre, sier leder Gustav Kasselstrand i Sverigedemokratisk Ungdom til NTB om YEAH.
- Det vil alltid være viktig med europeisk samarbeid. Jeg er for Europa, og derfor er jeg også mot EU, sier han og ser en overstatlig Union og ikke-europeisk «masseinnvandring» som trusler mot nasjonalstaten.
I Wien ble det snakket om et «Europa av fedreland», mens Kasselstrand velger termen «Europa av nasjoner».
- Det er en sunn visjon for hvilken politikk vi vil føre. Vi vil at Europa skal bestå av ulike nasjoner. EU står for en standardisering i hele Europa, de forsøker å innføre samme politiske system på hele kontinentet. Det er et Europas forente stater, sier han.
Vanskelig samarbeid
Høyre fløy har hatt medvind på meningsmålingene flere steder i Europa før EU-valget i mai. Nasjonal front ligger an til å gjøre det svært godt fra Frankrike.
I moderpartiene har imidlertid EU-motstanderne og innvandringskritikerne slitt med å finne sammen over landegrensene.
- Det er lite sement mellom dem, sier Marco Incerti i tankesmia CEPS til nyhetsbyrået AP.
Blant moderpartiene er det kun Nasjonal front og det nederlandske Frihetspartiet som har dannet en allianse før EU-valget i mai.
Nederlenderne er imidlertid ikke med i ungdomspartienens samarbeid. Det tar tid å bygge tillit, sa partiene på lanseringen i Wien.
Ulike
Også de fire partiene innen samarbeidet er ulike. Statsviteren Marie Demker sier til Sveriges Radio at de andre partiene i samarbeidet er mer ekstreme enn Sverigedemokraterna. Hun sier de er en gruppering innenfor partifamilien med en mer ultranasjonalistisk linje.
- Det går ikke å ha et samarbeid med partier som man ikke deler ideologi med. Det er ulikheter på nasjonalt nivå, men når vi har utviklet denne politikken på europeisk nivå, har det ikke vært noen skiller. Da er vi enige til punkt og prikke, svarer Kasselstrand.
- Jeg har lært å kjenne disse partiene og vet at de ikke er ekstreme, det er vanlige europeiske ungdommer som kjemper for et bedre land, mener han.
(©NTB)