Unge flest ønsker ikke at cannabis skal bli lovlig
– Hasj er ikke et uskyldig rusmiddel, sier Trine Stensen, generalsekretær i Blå Kors.
En ny, norsk studie viser at flertallet av ungdom i Norge ikke mener at cannabis bør avkriminaliseres i Norge.
Dette er første gang forskere har spurt et representativt utvalg av norsk ungdom om cannabispolitikk, ifølge forskning.no.
Cannabis er det mest vanlige, illegale rusmiddelet i Norge og det illegale rusmiddelet som flest nordmenn kommer i kontakt med i løpte av livet, ifølge Store norske leksikon.
Cannabis, som ofte går under gatenavnene weed, gress, tjall, rev eller ganja, er også det vanligste rusmiddelet etter alkohol.
En av fem VGS-elever har prøvd
Den ferske studien, som har hatt navnet Cann2021, ble initiert og gjennomført av Folkehelseinstituttet (FHI), avdeling for rusmidler og tobakk, med økonomisk støtte fra Helsedirektoratet og i samarbeid med Høgskulen i Volda.
Funnene viste at mer enn halvparten av de 3.490 elevene var uenige i at salg av cannabis burde bli tillatt, og mindre enn en av tre ønsker at cannabisbruk skal bli straffefritt.
Rapporten viser også at én av fem ungdommer på videregående skole sier at de har brukt cannabis. Dette er omtrent på samme nivå som tidligere studier har vist.
– Preventiv effekt
Trine Stensen er generalsekretær i den rusforebyggende organisasjonen Blå Kors. Hun mener det lovgivningen rundt cannabis har mye å si for om ungdom prøver rusmiddelet eller ikke.
– Vi vet at det at hasj er et forbudt rusmiddel, har en viss preventiv effekt. I Norge har flertallet unge aldri prøvd cannabis, og det er ikke uvanlig at ungdom svarer at forbudet er en av grunnene til at de ikke ønsker å prøve, sier Stensen til Dagen.
Hvis man blir tatt av politiet for bruk eller besittelse av små mengder cannabis vil en vanlig straffereaksjon fra politiet være å gi en bot og oppføre lovbruddet i strafferegisteret.
Personer under 18 år vil som oftest få tilbud om en alternativ straffereaksjon, ofte i form av betinget påtaleunnlatelse.
Tillatt i flere land
I Norge er det straffbart å bruke og besitte stoffet, men flere andre land av avkriminalisert stoffet de siste årene. Full legalisering for voksenbruk er innført i Canada, Uruguay, Malta og 18 delstater i USA.
Ifølge statistikktjenesten Statista er det beregnet at over 200 millioner mennesker bruker stoffet på verdensbasis.
Virkninger av cannabisbruk
Inntak av cannabis kan fremkalle en rus som er karakterisert av oppstemthet, en følelse av letthet og en følelse av at man «svever».
– De fleste som benytter rusmidler, gjør det fordi de opplever noe positivt ved bruken. Om det er smaken, rusen, sinnsstemningen, samholdet, eller andre effekter, sier Stensen.
Hun påpeker at cannabis også har effekt som smertelindring hos kreftpasienter og ved behandling av posttraumatisk stress.
– Men utover medisinsk bruk og eventuelt en fin opplevelse der og da, finnes det ikke vitenskapelig forskning som vi kjenner til som viser at bruk av cannabis kan ha positive helseeffekter hos ungdom, understreker hun.
Ifølge SNL kan bruk av cannabis gi angstanfall og hallusinasjoner samt nedsatte psykomotoriske og kognitive funksjoner.
Ønsker legalisering
Unge Venstre er blant organisasjonene som ønsker å legalisere og regulere salg av cannabis i Norge. Under tittelen «Legalize it» skriver den politiske ungdomsorganisasjonen på sin nettside at de ønsker å «ta cannabis ut fra gata og inn i lovlige butikker».
Organisasjonen ønsker å få kontroll på markedet og sikre brukerne trygghet om at stoffet de kjøper er trygt og rent.
«I dag er nordmenns bruk av cannabis med på å finansiere terrorvirksomhet og kriminelle gjenger. Ved å legalisere og regulere cannabissalget kan vi lettere bekjempe kriminalitet og prioritere innsatsen mot bakmenn og mafiavirksomhet», skriver Unge Venstre.
– Er cannabis et «uskyldig» narkotikum sammenlignet med andre narkotiske stoffer, Stensen?
– Hvor farlig cannabis er, avhenger av brukerens alder og mengden av virkemiddelet THC. Jo yngre brukeren er og jo høyere mengde THC som finnes i stoffet, desto farligere blir det, sier Stensen.
– Kan ødelegge liv
Generalsekretæren sier at bruken av cannabis blant annet har konsekvenser for hjernen.
– Jo mer man røyker, jo større er for eksempel risikoen for å få en psykose.
– Så nei, hasj er ikke et uskyldig rusmiddel. Det kan ødelegge livet både til bruker og til utenforstående på mange ulike måter, sier Trine Stensen.