NYTT TILBUD: I fjor høst startet ungdomsleder Lillebø opp et nytt tilbud for folk i aldersgruppen 25+ i Misjonssalen. En god del av dem som kom hadde gått i forsamlingen tidligere.

– Unge forsvinner stille og rolig ut av forsamlingen

– De tar lite plass og blir nærmest en usynlig gruppe, sier ungdomsleder.

Publisert Sist oppdatert

Har du lurt på hvor det ble av alle de som var med på søndagsskolen og som du møtte på gudstjenesten som barn?

Flere undersøkelser bekrefter at overgangsfaser kan være kritiske for troen. Nesten en av tre som oppdras som kristne i Norge, mister troen. Det viser tall fra Pew Research fra 2018.

«For singel for søndag»

Jan Magnus Fauske Lillebø er 31 år gammel og singel. Han er ansatt som ungdomsleder i Misjonssalen i Oslo, en forsamling i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband. Han har snakket med mange i samme aldersgruppe som sliter med å finne sin plass i menigheten.

– Det som oftest skjer er at de stille og rolig forsvinner ut. De kjenner seg ikke hjemme i forsamlingen lenger. Misnøyen blir ikke artikulert og når ikke fram til oss. Når vi fanger det opp, er det i en til en-samtaler, forteller han.

Ei han snakket med ga en treffsikker beskrivelse av det som skjer: «for gammel for lørdag og for singel for søndag».

– I vår forsamling er det ikke bare et gap i alder, men også i form. Settingen på en gudstjeneste søndag er veldig annerledes enn kveldsmøtene på lørdager. De har et annet liturgisk preg, et annet innhold og andre sanger. Forsamlingen består stort sett av familier og godt voksne og eldre. Unge i alderen 25+ er representert, men de tar på en måte veldig liten plass og blir nærmest en usynlig gruppe, ifølge Lillebø.

Finner ikke sin plass

Han registrerer at etablerte familier i samme aldersgruppe ikke strever like mye som de som er single eller par uten barn.

Som ansatt i Misjonssalen har han ikke kjent på den samme ­ensomheten som en del kan kjenne på.

– I kraft av å skulle lede en forsamling bestående av unge voksne er jeg «nødt til» å bygge relasjoner, utdyper han.

Elise Igland (25) kommer fra Grimstad og er bosatt i Oslo. Der tar hun en mastergrad i diakoni. Hun har snakket med mange på egen alder og bekrefter inntrykket av at mange forsvinner i overgangen mellom studier og jobb.

Hun tror det er flere årsaker til at unge forsvinner.

MANGLER: – Når man går i en studentmenighet, er det kanskje nok å ha gode venner, men når man blir eldre blir det tydeligere hva man mangler i et fellesskap, sier Elise Igland (25)

Inkludert

Igland tror at single er ekstra utsatt og kan kjenne seg ensomme i det store fellesskapet.

– Om du har en menighet med flest voksne og barnefamilier, er det lettere å legge til rette for de som er der enn for gruppen av unge voksne som nesten er fraværende, sier hun.

Selv går hun i Bjølsen Misjonskirke. Der møter hun andre likesinnede og opplever at hun blir inkludert i fellesskapet.

Igland oppfordrer menighetene til å uttrykke tydelig at unge voksne er ønsket i fellesskapet.

25+

I fjor høst startet ungdomsleder Lillebø opp et nytt tilbud for folk i aldersgruppen 25+ i Misjonssalen. Mellom 80 og 90 personer møtte opp på de første samlingene, før korona «stengte dørene». En god del av dem som kom hadde gått i forsamlingen tidligere.

Ungdomslederen beskriver tilbudet som et treffpunkt med et enkelt møte og kveldsmat og prat.

– Vi legger størst vekt på det sosiale. Håpet er at vi kan skape en arena der folk i samme livssituasjon får hilse på hverandre, bli kjent og etter hvert våger å ta sin plass i forsamlingen. Problemet er ikke at de ikke fins, de har bare ikke funnet sammen, sier han.

Bygge fellesskap

– Hva kan menigheter gjøre for å ivareta denne aldersgruppen?

– Jeg tror det er viktig å bygge felleskap som ikke bare er gudstjenester, men der det er naturlig for et ektepar å invitere hjem noen unge voksne. Felles interesser kan også være et godt utgangspunkt for mindre grupper, tror han.

Lillebø understreker at man ikke skal undervurdere hvor viktig det er å trives sosialt.

– Men for at det skal skje, må det være et miljø der det er mulig å bli kjent med folk, der det oppleves åpent og inkluderende.

Ungdomslederen kjenner også unge som ikke bare har forlatt menigheten, men også troen.

– Årsakene til det kan være ganske komplekse, sier han.

Hva har kirken å si?

Karl Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag, tror kirken sliter med å snakke inn i hverdagen til folk, der jobb utgjør en stor del av den.

– Mange spør seg: Hva har kirken å si til livet mitt nå? Samtidig vet vi også at mange vender tilbake når de får barn.

I Laget har de startet mentorgrupper for sisteårsstudenter og for unge yrkesaktive.

– Vi har over 50 påmeldte og plenty av ledere, men vi får ikke kommet ordentlig i gang, sukker han.

I gruppene, som skal treffes på seks helgesamlinger fordel over tre år, vil det være fokus på hvordan man kan se yrkeslivet som del av det kristne kallet. Hver gruppe består av unge og voksne fra ulike profesjonsgrupper som kan fungere som veiledere og dele sine erfaringer.

– Her jobber vi med hvordan man kan utvikle en karakter som kristen, utfordre intellektet og ta bibelsk visdom inn i yrket.

Denne måten å jobbe på har vært utprøvd av Laget internasjonalt, og over 1.000 unge mennesker har deltatt så langt.

– Utenfor vårt mandat

– Fra europeisk kontekst vet vi at dette har hatt stor betydning for mange, men vi har foreløpig ikke erfaringer med hvordan det vil fungere hos oss.

Den nye satsingen som har fått navnet MUY (Mentorgruppe Unge Yrkesaktive) og skjer i samarbeid med ulike menigheter.

– Arbeidet beveger seg litt utenfor vårt mandat, men dette er vår måte å sende studenter ut i yrkeslivet.

Foreløpig er det bare etablert fire slike grupper, men målet er at det skal dannes mange slike grupper over hele landet, sier Kjøde.

----------

Er du ung voksen og har en menighetserfaring som du ønsker å dele?

Ta gjerne kontakt med vår journalist Johanna Hundvin Almelid på e-post: johanna@dagen.no.

Powered by Labrador CMS