KONTROVERSIELL: Jordan Peterson er likt og mislikt for hans oppgjør med det han selv kaller politisk korrekthet.

Unge, kristne menn trekkes mot Jordan Peterson

Den mye omtalte psykologen og foredragsholderen har appell i norske kristne miljøer.

Publisert Sist oppdatert

Den kanadiske professoren Jordan Peterson, som ifølge Dagbladet er en akademisk rockestjerne, kommer til Oslo i oktober. Han er mest kjent for å nekte å omtale folk med det kjønnet de selv identifiserer seg med.

Selvhjelpsboken hans, «12 rules for life», er en internasjonal bestselger og Peterson er blitt svært populær for sin «kamp mot politisk korrrekthet» i store deler av høyresiden, både i Norge og andre vestlige land.

Men Peterson begeistrer også mange norske kristne, særlig unge kristne menn. En av grunnene til det er hans mange forelesninger om betydningen av bibelhistoriene for den moderne sivilisasjon.

Understreker

Filosofistudent og katolikk Øyvind Johannes Vardenær Evenstad sier han opplever at Peterson særlig har appell blant unge kristne.

– For min del skyldes det ikke så mye at han kommer med noe nytt, eller noe som er fremmed for den kristne tradisjonen, men at han klarer å se med friske øyne på noe som vi kristne ofte tar for gitt og derfor ikke verdsetter så mye som vi burde.

Evenstad understreker at Petersons praktiske råd og leveregler som oftest er helt forenlige med en tradisjonell, kristen tolkning av bibeltekstene.

– Men hvis det kommer til et punkt hvor Peterson og kristendommen skiller lag, håper jeg at kristne vil velge rett og ikke sette opp Peterson som en slags avgud. Det er jeg forresten overbevist om at han ikke ønsker selv.

Oppdaget

Evenstad ble i likhet med mange andre først oppmerksom på Peterson i 2016, da han motsatte seg en kanadisk lov som påla å bruke den kjønnsidentiteten transpersoner selv foretrekker å bli omtalt som.

– Etter hvert oppdaget jeg at han hadde mye interessant å si om andre temaer, så jeg begynte å se noen av forelesningene hans på YouTube. Plutselig dukket han opp over alt, som gjest på forskjellige TV-programmer og podkaster. Da var han nesten umulig å slippe unna, jeg begynte å overhøre tilfeldig forbipasserende på Blindern som snakket om Peterson.

Den unge filosofistudenten og katolikken leste også boken «12 Rules for Life» som snart kommer i norsk språkdrakt.

– Jeg har ikke nødvendigvis lært så veldig mye nytt av Peterson, men han har klargjort en del ting jeg allerede visste på en svært hjelpsom måte.

Tiltrekkes

Andreas Masvie er filosof og redaktør av tidsskriftet Mensch. Han mener det er flere grunner til at Peterson har appell blant unge kristne.

– Jeg tror det er ulike grunner til at forskjellige grupper tiltrekkes av Peterson. Noen synes det er deilig med en intellektuell som sier akkurat det han mener er sant, helt uavhengig av hva som er politisk korrekt eller ikke, og selv om man ikke nødvendigvis er enig med ham. Andre synes det er et friskt pust at også en sekulær professor kan argumentere for viktigheten av religion. Dessuten tror jeg menn spesielt tiltrekkes av Peterson som farsfigur.

– Har han nedslagsfelt blant kristne?

– Til noen grad har han nok det, selv om man ikke skal overdrive hvor mange kristne som faktisk kjenner til Peterson. Det vil si, jeg tror kanskje kristne spesielt, oftere enn folk generelt, kan plasseres i de gruppene som tiltrekkes av Peterson.

– Ser du på ham som en kristen apologet? Han er jo ikke åpen om hva han faktisk tror på?

– Nei, jeg ser ikke på ham som kristen apologet – i hvert fall ikke i tradisjonell forstand. Han er en type som ikke kan plasseres i de kjente kategoriene. Det er noe av det som gjør Peterson interessant.

Mange gleder seg

Inntrykket til Masvie deles av Filip Rygg i Skaperkraft.

– Jeg kjenner mange som gleder seg veldig til at han kommer til Oslo, og jeg kjenner også folk som reiser for å høre ham. Så ja, han har utvilsomt mange fans i Norge.

Rygg viser til at Peterson blant annet har protestert mot å bli tvunget til å omtale transpersoner som «han», «hun» eller «hen» basert på den kjønnsidentiteten de selv har valgt.

– Jeg opplever at mange lar seg fascinere av hans angrep på det politisk korrekte. Og mange av hans anmerkninger rundt identitetspolitikk har stor støtte.

Rygg sier det på mange måter er etterlengtet at intellektuelle kapasiteter protesterer.

– Samtidig tviler jeg på at folk får med seg alt han forkynner og at man kanskje litt vel raskt sluker ham fordi man er enig i ett av utspillene.

– Sier mye rett

Peterson snakker mye om kristendom og historier fra Bibelen, uten å ha klargjort hva han selv faktisk tror på.

– Han sier jo mye rett, og mange blir fort begeistret når kjente akademikere anerkjenner troens betydning for et godt samfunn. Samtidig er det lett å la seg lure, slik vi ofte blir av politikere også. Uavhengig av hva Trump har gjort, gjør og sier, så blir han elsket av mange kristne fordi han har inntatt rett standpunkt i noen få symbolsaker.

– Min oppfordring vil være absolutt å lytte til Jordan Peterson, men kritisk å vurdere det han kommer med. Det er ingen grunn til å svelge hele pakken selv om han treffer hodet på spikeren noen steder.

Større forståelse

Det er likevel ikke utelukkende kristne som tiltrekkes av Peterson. En ivrig podcastlytter er Christian Aastorp fra Ski. Han beskriver seg som en «beinhard ateist», men har fått større forståelse for viktigheten av den kristne kulturarven etter å ha lyttet til psykologiprofessorens mange foredrag om fortellinger fra Bibelen og deres viktighet for et moderne samfunn.

– Som han sier, har religiøse samfunn vist sin overlevelsesevne over årtusener. Det er grunn til å frykte at det opplyste samfunn vi mer eller mindre lever i, ikke har samme stabilitet, sier han.

Powered by Labrador CMS