Unge menn vil ikke snakke om at de er ensomme

En av fem ungdomsskoleelever er plaget av ensomhet, viser fersk undersøkelse. Forfatter Sven Arne Lundeby skriver til dem.

Publisert Sist oppdatert

«Selv den mest sosiale personen som alltid er sammen med noen, kan kjenne seg alene. Likevel er det sjelden vi snakker om ensomhet, særlig oss gutter imellom»

Slik starter forfatter Sven Arne Lundeby sitt kapittel om ensomhet i boken «Ferdig prestert».

– Dette er en andaktsbok skrevet til gutter, sier Lundeby og holder opp en blå bok der han sitter på en kafé ved Grensen i Oslo sentrum.

Lundeby er utdannet teolog og ansatt i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Her har han ansvaret for barne- og ungdomsarbeidet i region øst.

Boken han holder i hendene er en oppfølger av bestselgeren Ferdig prestert, som hans kone Maria Lundeby skrev til unge kvinner i 2016.

Etter å ha jobbet med ungdommer i mange år, har Lundeby erfart at mange kan føle seg fryktelig alene. Og forfatteren har statistikken med seg.

En av fire

Ifølge Ungdata er 20 prosent av norske ungdomskoleelever ganske mye eller veldig mye plaget av ensomhet. På videregående er tallene enda høyere. Her føler 25 prosent av elevene seg ganske mye eller veldig mye plaget av ensomhet.

Selv om tallene viser at omtrent dobbelt så mange jenter som gutter føler seg plaget av ensomhet, tror Lundeby at guttene har vanskeligere for å prate om det.

– Det er ekstra utfordrende for gutter. Jenter har lettere for å sette ord på følelsene, og de er kanskje flinkere til å se hverandre og ta vare på hverandre. For gutter sitter det lenger inne, sier forfatteren.

Emosjonelt alene

Å være ensom innimellom er ganske vanlig og ingen «krise» mener Lundeby. Det er likevel ikke helt lett å oppdage om noen er ensom, selv ikke over tid.

– Man kan jo være emosjonelt ensom selv om man er med masse folk. Kanskje det ikke er noen som vet hvordan du egentlig har det? Det kan gi en enormt stor ensomhetsfølelse, sier Lundeby.

Tall fra Ungdata viser at ensomheten blant ungdomskoleelever har økt fra 16,4 prosent i 2011 til 19,2 prosent i 2016.

– Hvilke råd vil du gi til de som føler seg plaget av ensomhet?

– Snakk med noen du har tillit til, enten en god venn eller en trygg voksenperson. Sjansen er ganske stor for at du ikke er den eneste som har kjent på ensomhet.

Fare for moralisme

Selv om ensomhet kan være plagsomt, er det ikke bare negativt, mener forfatteren.

– Det fins en positiv dimensjon med ensomhet, nemlig at Gud møter oss når vi er alene med ham. Vi trenger å trekke oss tilbake og være alene med Gud, sier han.

Lundeby er utdannet teolog og har forsøkt å finne Bibelens svar på aktuelle problemstillinger ungdom står overfor.

I boken tar han opp temaer som porno, onani, gaming og gutteprat.

– Fins det er fare for at du blir moralistisk?

– Jo, jeg har tenkt på det. Den faren fins alltid der. Samtidig tenker jeg at vi ikke kan la være å ta opp temaer Bibelen tar opp i veiledning til kristne i frykt for å bli moralistisk, sier Lundeby.

Erfarte forskjellen

Han påpeker at boken gir en generell innføring i den kristne tro, og ikke bare i konkrete etiske temaer. Første kapittel handler om at kristenlivet ikke består av alt du får til, hvor flink du er til å leve etter Guds vilje, men om Guds nåde og tilgivelse.

– Jeg har selv erfart forskjellen. På ungdomsskolen tenkte jeg at kristenlivet var et image jeg skulle leve opp til. At det handlet om å ikke drikke alkohol eller å banne. Men så skjønte jeg evangeliet, og da fikk jeg fred, sier forfatteren.

Han mener Bibelens råd gjør livet bedre.

– Det er dette som er tonen i boken, sier Lundeby.

Powered by Labrador CMS