Unge muslimer delt i synet på IS
Mens noen problematiserer at terrororganisasjonen bruker Koranen, mener andre at IS ikke har noe med islam å gjøre. Det viser funn i en ny bok.
I boken «Unge muslimske stemmer – om tro og ekstremisme» er 90 muslimer intervjuet om sitt forhold til islam. Respondentene er gjengitt med fornavn.
Boken tar for seg det forfatterne selv kaller «den tause majoriteten» av muslimer i Norge.
– Vi følte at en del personer gikk igjen i det offentlige ordskiftet og at det som ble sagt var gjentagende, sier Marius Linge til Dagen.
Han er stipendiat ved OsloMet - storbyuniversitetet, og en av syv forfattere som har jobbet med boken. Linge forklarer at de ønsket å få frem hva muslimer selv tror på og hva de mener om saker som angår dem.
– Vi hadde lyst til å snakke med vanlige muslimer som ellers ikke kommer til i debatten. Spesielt om temaer som har vært kontroversielle de siste årene.
Linge presiserer at man ikke kan generalisere funnene til å si noe om alle muslimer i Norge, men syns likevel boken gir et godt bilde av hvilke synspunkt de har.
Delt syn på IS
Forfatterne fant liten støtte til terrorgruppen IS i sine intervjuer av unge muslimer.
– Det var ganske opplagt at de var sterke motstandere av IS. Denne motstanden fant vi også blant de ultrakonservative muslimene. Et par av dem som tidligere støttet IS og Profetens Ummah hadde nå lagt dette bak seg og sluttet seg til andre bevegelser, forteller han.
I boken kan man lese at den ene respondenten, Laila, mener det er urimelig å forvente at de skal ta avstand fra radikal islam hver gang det er et terrorangrep.
«Jeg er lei av å måtte gå i gata og demonstrere for å bevise at vi ikke er terrorister», sa hun i intervjuet.
Flere av de spurte ønsket ikke å ta avstand fra terrororganisasjoner som IS fordi de mente det knyttet ekstremistene opp mot sin egen religion.
– De bruker islam, men følger ikke islam. De bruker ordet islam og sier at de er muslimer, de følger jo ikke noe av det, sier respondenten Mina.
Ikke eksperter
Marius Linge forteller at flere av muslimene de snakket med ikke hadde inngående kunnskap om IS eller andre terrororganisasjoner.
– Det er naturlig å tenke at muslimer vet mer om radikale organisasjoner enn andre, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet, sier han.
Han tror mange muslimer unngår å oppsøke nyheter og informasjon om islamistisk terror.
– At andre begår vold i islams navn er veldig forstyrrende for noen. En av reaksjonene kan være å fortrenge det, mener han.
«Vi vasker hendene»
Ikke alle var enige i at man kunne skille terrororganisasjoner som IS helt fra islam. En av respondentene mente IS-krigere også var muslimer, men at han ikke delte deres tolkning av islam. En annen mente at det var irriterende at man prøver å bortforklare at ekstremister også kan være muslimer.
– Dette er en tabbe vi gjør. Vi vasker hendene våre. De er muslimer og de bruker hadither og Koranen for å rettferdiggjøre sin grusomme ideologi, sier Usman.
Hva er jihad?
IS-krigere rettferdiggjør ofte voldsbruken i Syria med at de er i en hellig krig, eller «jihad».
Jihad er et mye brukt begrep, men tolkes ofte veldig forskjellig. Det var også tilfellet blant respondentene i intervjuene i boken.
– Svaret var tredelt mellom de som sa at jihad var en indre kamp mot seg selv, de som så på det som en forsvarskrig og de som hadde en mer militant tilnærming til begrepet, sier Linge.
Han påpeker at det var stor variasjon i hva de unge muslimene la i begrepet, men at de fleste ikke var enige i den definisjonen terrorgrupper som al-Qaida har av jihad.
– Det store flertallet så på det som en indre kamp eller som en forsvarskrig, sier han.
«Fredens religion»
Flere av de som blir intervjuet til boken beskrev islam som fredens religion og trakk frem koranvers 5:33:
«Den som dreper et menneske, hvis det ikke er for (mord på) et menneske eller for opprør i landet, så skal det (for ham) være som om han har drept hele menneskeheten.»
De mener dette gjorde at IS ikke kunne være en islamsk organisasjon, i og med at de bruker mye vold og dreper uskyldige.
– I Koranen står det at man ikke skal drepe eller skade noen. Fortsatt bomber de mennesker og uskyldige barn. Fortell meg, hvor i Koranen står de at du skal drepe en baby og at verden skal bli bedre av det, spør Mina.