Ungt engasjement
KOMMENTAR: Engasjement skaper temperatur. For meg virket det som det var de yngste delegatene på Kirkemøtet som hadde, i følelsesmessig forstand, de «røffeste» innleggene, skriver Birgit Opheim.
3.-8 april i år var jeg på Kirkemøtet i Kristiansand. Temaene vi skulle dekke var varierte. Ikke alle virket spennende sånn helt umiddelbart.
Ta for eksempel saken som har fått det noe ukarismatiske navnet «Valg av Kirkeråd». En prat med Agder- og Telemark-delegat Torstein Nordal nyanserte førsteinntrykket. 28-åringen pekte på at det handler om kirkeforståelse og «hvordan kirken vår er bygd opp».
For MF-studenten er det viktig at det blir nedsatt nominasjonskomitéer rundt om i landet som presenterer lister som sikrer bredde ved kirkevalg. Han påpekte at de alternative listene heller fikk være et svar på listen som nominasjonskomitéene la frem. Nordal, som forøvrig også satt i dirigentskapet på Kirkemøtet, ønsker å legge til grunn at det er snakk om en samlet kirke og vise utad at denne kirken er enhetlig.
Den kommende soknepresten i Telemark syntes det var spennende å bevege seg frem til det punktet der flere og flere i komitéen «så det samme scenariet for seg».
De yngste delegatene
Engasjement skaper temperatur. For meg virket det som det var de yngste delegatene på Kirkemøtet som hadde (i følelsesmessig forstand) de «røffeste» innleggene. Da kirkerådsleder Svein Arne Lindø i sin åpningstale sa at han håpet et stort flertall av Kirkemøtets delegater ville stemme nei til både ekteskapsliturgi og forbønnsliturgi for homofile par møtte han motbør.
Delegat Marianne H. Brekken (26) fra Møre var kritisk:
- Du sa selv ved valget i 2012 at du ville være en samlende leder for alle. Jeg lurer på om du synes det er en samlende leder verdig å kritisere offentlig de som er uenig med deg, spurte hun, med henvisning til uttalelser Lindø hadde kommet med i mediene tidligere.
- Jeg har ikke sett at du har kritisert dine egne meningsfeller. Hva tenker du om din egen troverdighet i en kirke som favner videre enn det du står for, spurte MF-studenten.
Synd
Under debatten om ekteskapsforståelsen reiste en annen ung kvinne seg opp og gikk frem til talerstolen. Målfrid Synnøve Jakobsen (23) fra Møre snakket skjelvende om noe som - så vidt jeg fikk med meg - ingen andre verken før eller etter henne snakket om på dette kirkemøtet, nemlig synd.
- Synd kan smake godt. Det kan erfares som noe godt. Det trenger ikke være logisk at synd er synd. Men hvordan kan jeg som potteskår sette meg over min pottemaker og si: du tar feil, pottemaker. Har jeg rett til det, spurte Jakobsen.
Foruten kirkemøtedelegater satt det på tilhørerplass bak i salen mange lobbyister både fra Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile, Norges Kristelige Studentforbund og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
- Det var modig gjort, tenkte jeg.