BERGEN: Universitetsmuseet, Universitetet i Bergen.Foto: Marit Hommedal / NTB

Universitetet i Bergen avviste akademisk boikott av Israel

Rektor argumenterte mot bruk av boikott som virkemiddel og fikk styrets støtte.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål om akademisk boikott av Israel har vært diskutert ved flere norske universiteter. OsloMet, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord Universitet har sagt opp eller fryst avtaler med israelske utdanningsinstitusjoner.

På et styremøte ved Universitetet i Bergen på torsdag innledet rektor og styreleder Margareth Hagen med å forklare hvorfor universitetsledelsen har vært imot akademisk boikott som et virkemiddel.

— Å boikotte et land vil være en begrensning og en innskrenking av den akademiske friheten for det enkelte fakultet, den enkelte forsker og student. Enkelte vil hevde at akademisk boikott kun rammer samarbeid mellom institusjoner og ikke vil ramme forsker-til-forsker-samarbeid. Men en boikott vil begrense fremtidig forsker-til-forsker-samarbeid og vil være retningsgivende og begrensende for et universitet, sa Hagen ifølge Khrono.

Forsvarte kontakt

Flere støttet Hagen og universitetsledelsens prinsipielle standpunkt, blant dem eksternt styremedlem Shirin Ahlbäck Öberg.

— Hvis vi som universitet tar et politisk standpunkt, kan det virke avskrekkende for selve debatten, sa Öberg.

Også representant for vitenskapelige ansatte, Inga Berre, var imot en akademisk boikott.

— Jeg mener at det er viktig at vi har kontakt med forskere og at vi har forskningssamarbeid med forskere i land som vi er dypt og grunnleggende uenige i, sa Berre.

For akademisk frihet

Etter en diskusjon på omtrent én time falt universitetsstyret ned på en tekst som ble vedtatt:

1) Akademisk frihet er en rettesnor for UiB. Styret ønsket ikke å begrense de akademiske fagmiljøenes muligheter til akademisk arbeid. Universitetets desentraliserte faglige organisering tilsier at fagmiljøene selv bestemmer over denne delen av den akademiske virksomheten, og universitetsstyret vil dermed ikke gjøre vedtak som begrenser fagmiljøenes autonomi.

2) Universitetsstyret ber universitetsledelsen om å vurdere virkemidler som kan støtte akademiske miljøer og forskere som er rammet av krigen.

Powered by Labrador CMS