KAIRO: Muslimer ber i Al-Azhar-moskeen under fastemånden ramadan i Kairo.

Universitetet som ikke vil reformeres

President Abdel Fattah al-Sisis forsøk på å reformere det eldgamle AL-Azhar-universitetet i Kairo har foreløpig ikke gitt noen resultater.

Publisert Sist oppdatert

I april i år lanserte storimam Ahmad el-Tayeb ved verdens største islamske lærested, Al-Azhar-universitetet i en tale en konspirasjonsteori om at «verdenssionismen» ødela islams rykte i både Vesten og den islamske verden. Imamen er Egypts øverste religiøse autoritet og utpekt av presidenten.

Samme måned uttalte stormufti Shawki Allam, landets øverste religiøse dommer, at sharia, islamsk lov kan bli implementert til enhver tid og overalt.

De to uttalelsene er ferske eksempler på at det innflytelsesrike lærestedet slett ikke vil bøye seg for president Abdel Fattah al-Sisis krav om islamsk reform, som han har gjentatt en rekke ganger.

Overrasket

Kort tid etter at han ble valgt, 1. januar 2015, besøkte president Abdel Fattah al-Sisi Egypts Al-Azhar-universitet. President Sisi kom til universitetet med et klart budskap etter at islamistbevegelsen Det muslimske brorskap ble styrtet fra makten i 2013. Det var tid for reform.

Mange ble overrasket da de fikk høre hva presidenten uttalte. Han krevde at de religiøse lærde måtte kjempe mot ekstremistenes omfavning av det islamske budskapet og bli mer moderne.

Al-Azhar er ikke bare landets største religiøse lærested, som utdanner to millioner studenter årlig. De aller fleste imamer og religiøse lærde i Egypt har sin utdanning fra Al-Azhar, men universitetet har siden 1961 også hatt ikke-religiøse fag på læreplanen.

Lærestedet har forgreininger over hele landet, men det opprinnelige universitetet ligger i tilknytning til den 1000 år gamle moskeen i hjertet av bydelen som i dag kalles «Islamske Kairo» i turistguidene. Dette er verdens eldste islamske lærested og Al-Azhars innflytelse og påvirkning rekker langt utenfor Egypts landegrenser.

Kilde til uro

Sisi har kalt islamsk ekstremisme en kilde til «uro, frykt, fare, drap og ødeleggelse over hele verden». Det er klarere tale enn fra noen tidligere egyptisk statsleder, i hvert fall siden Napoleon Bonapartes svært mislykkede forsøk på å reformere islam under hans ­invasjon i 1798.

Men så langt har Al-Azhar vært lite villige til å bøye seg for Egypts nye og sterke mann, som ble gjenvalgt uten reelle motkandidater tidligere i år.

Selv om toppledelsen ved Al-Azhar-universitetet anses for å være moderate og tradisjonell alltid har støttet landets makthavere, er det velkjent at mer islamistisk orientere lærde har en finger med i spillet. Disse blokkerer Sisis krav om reform og modernisering av islam.

Ingenting skjedd

– Ingenting har skjedd siden presidenten gikk inn for å fornye det religiøse budskapet, sa kulturminister Helmi al-Namnam i august 2016, ifølge Midtøsten-nettstedet Fanack.

I februar 2017 avviste universitetet å støtte endringer i de islamske skilsmisselovene, som blant annet gir menn anledning til å skille seg fra sin(e) ektefelle(r) kun ved å uttale ordene «jeg skiller meg» tre ganger.

Motsetter seg

Samtidig har det kommet frem at ultrakonservative religiøse lærde motsetter seg reform.

Den kristne avisen Al-Watan avslørte nylig at deler av pensum tok til orde for sameksistens og gjensidig respekt mellom landets muslimer og den kristne minoriteten i Egypt har blitt fjernet fra læreplanen. De som har tatt til orde for disse endringene skal angivelig ha fått sparken.

I april 2017 foreslo parlamentmedlemmet Mohamed Abu Hamid, en velkjent tilhenger av Sisi, endringer av en lov fra 1961 som legger sterke begrensinger på Al-Azhar-universitetet og i praksis gjør lærestedet til en stat i staten. Forslaget møtte imidlertid stor motstand fra Al-Azhar-universitetet og ble raskt skrotet.

Og dermed kan det se ut til at det blir lenge til noen virkelig ­islamsk reform i Egypt.

Powered by Labrador CMS