- Unner ikke Tunsberg å få Per Arne Dahl
Dette sa stortingspresident Olemic Thommessen i takketalen til Per Arne Dahl. Slutter som stortingsprest, blir biskop.
Stortingets presidentskap inviterte til «kirkekaffe« etter at stortingsprest Per Arne Dahl hadde holdt sin siste morgensamling i Stille rom onsdag.
Omlag hundre innvalgte, ansatte og inviterte gjester møtte opp for å ta den offisielle avskjeden med Dahl som etter syv år på deltid i Stortinget blir biskop på heltid i Tunsberg.
– Vi er grønne av misunnelse overfor Tunsberg bispedømme. Egentlig unner jeg dem ikke deg. De burde klare seg selv, sa stortingspresidenten smilende før han la til:
– Selvfølgelig unner jeg deg å komme til Tønsberg. Det er et fint sted. Og jeg unner Tunsberg å få deg. Men dette er bare en klossete måte å si det på: Vi kommer til å savne deg, sa Olemic Thommessen (H).
Trengsel
Halvtimen før presidenten grep ordet, hadde stortingsprest Per Arne Dahl forkynt Ordet i Stille Rom i Stortingets kjeller.
Det er sitteplasser til omlag 40 mennesker i det intime rommet. Onsdag var det sprengfullt også på ståplassene da Dahl holdt sin aller siste morgensamling etter tradisjonelt mønster: Velkomst, salmesang, Guds Ord, en salme til før velsignelsen. Av og til en stille bønn og lystenning innimellom.
Dahl er både kirkevert, tekstleser, møteleder, organist og forkynner. Slik blir det lave skuldre av og uformell stemning. Og kanskje lavere terskel.
– Jeg har lyst til å begynne med å be en morgenbønn av Thomas Murphy som du gjerne kan bevare både i ditt hode og i ditt hjerte:
«Herre. Mett meg med din nåde før morgenen gryr så jeg ikke er sulten nær jeg møter min neste. Amen.».
I anledning den vakre, grønne forsommermorgenen mener møteledere at det passer med Nr. 845 i den nye salmeboken. Sangen lyder ekstra kraftig denne morgenen. Om det er i glede over sommeren som kommer eller om det er en lydelig avskjed til en avholdt prest vet vi ikke.
Respekt
Dahls tema til ettertanke den siste onsdagen i Stille rom er «respekt». Ordet kommer fra gresk og betyr se på nytt.
– Det er ikke bare i kirken vi har vært plaget med fordommer, fordømmelse og selvfordømmelse. Det er en infeksjon som herjer med mennesker i ulike religioner, i ulike sammenhenger, i ulike kulturer og nasjoner.
– Det er så mange av dere her på Stortinget som har lært meg noe om respekt, å se en gang til, å bli kjent med en situasjon før man trekker slutninger, sa Dahl.
Han sluttet med en bekjennelse, den beste kuren han vet om mot fordommer, fordømmelse og selvfordømmelse.
– Det er korsets tegn, sa Per Arne Dahl, før han avsluttet samlingen:
– Jeg skulle ønske at det fantes en stilling der jeg på heltid kunne lyse velsignslsen. For det er det aller beste jeg gjør som prest, sa den kommende biskopen.
Kirkelige gjester
Stortingsmenigheten var for anledningen utvidet med både biskop emeritus Georg Hille, tidligere domprost i Oslo, Olav Dag Hauge, sykemeldt Oslobiskop Ole Chr. Kvarme i tillegg til flere tidligere menighetsmedlemmer.
Hauge var en dem som spilte en vesentlig rolle ved ansettelsen av Per Arne Dahl i 2007. Dahl var da blant annet storbyprest tilknyttet domkirken menighet.
Listen over takketalere var ikke like lang som dagens talerliste i stortingssalen, men det var mange som ville overrekke blomster og gaver, både med og uten ord.
Dahl var selv på talelisten og takket sine støttespillere i Stortinget, både de som var med og sørget for at prestestillingen ble opprettet og de som sørger for at funksjonen blir opprettholdt.
Vemodig
– Det er klart at det er vemodig å slutte i denne jobben. Enhver avskjed har noe vemodig ved seg, sa Per Arne Dahl som ønsket at det var mulig å kombinere bispejobben med en dag i Stortinget.