– Unyansert cannabis-debatt
Professor Jørgen Bramness mener at debatten preges av løse rykter og skjulte agendaer.
På torsdag skrev Dagen om verdens største cannabisfarm som bygges i Israel. Målet er å produsere medisinsk cannabis i stor skala.
Ulike debatter
I Israel har Knesset, det israelske parlamentet, ønsket å fortsette det generelle forbudet mot cannabisbruk samtidig som det åpner for medisinsk bruk. Professor og forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, Jørgen G. Bramness, mener at hvorvidt dette er realistisk kommer an på hvordan man definerer medisinsk bruk.
– I USA hvor det defineres veldig bredt, og det er mange apotek som leverer dette, er det vanskelig å opprettholde et skille. Resultatet er at flere stater som har tillatt medisinsk bruk, beveger seg i retning av liberalisering. I Norge har vi også medisinsk cannabis, men det er langt strengere regulert. Disse to tingene kan godt leve side om side.
– Egentlig bør legalisering og medisinsk bruk være to forskjellige debatter, sier han.
– Det er kjedelig å følge debatten
Bramness mener at debatten omkring dette har vært unyansert og preget av gjentagelser, i Norge.
– Veldig mange som har meninger om den ene eller andre siden, baserer seg på inntrykk og løse rykter og har skjulte agendaer. Som når liberalister bruker gode sider ved medisinsk cannabis som en unnskyldning for å legalisere, eller de som mener at vi ikke kan tillate medisinsk bruk fordi det kan misbrukes, sier han.
Han forteller at han synes at de samme argumentene har gått i sirkler de siste årene.
– Det er kjedelig å følge debatten.
– Savner vitenskapelig grunnlag
Direktøren for det israelske forskningsprosjektet sier til Dagen at han anslår at i fremtiden vil 30 prosent av verdens medisiner vil være basert på cannabis.
– Er dette realistisk, Bramness?
– Det er en løs påstand, som savner vitenskapelig grunnlag. Det betyr ikke at han ikke kan ha rett, men det er et veldig høyt anslag.
Legalisere?
Bramness ønsker ikke å svare på om Norge bør legalisere cannabis eller ikke.
– Det ligger utenfor mitt kunnskapsområde og bør baseres på en avveining av fordelene og ulempene som knytter seg til legalisering. Det er en debatt for samfunnsinteresserte og jurister.
For cannabismedisin
Pressekontakt for den nyoppstartede «Foreningen for cannabismedisin», Ruben Solvang, forteller at gruppen ikke ønsker å befatte seg med spørsmålet om cannabis skal legaliseres.
– Andre foreninger som jobber for å regulere rusmidler, deriblant cannabis, har tidligere forsøkt å ta opp det medisinske aspektet, men oppfattes ofte som lite troverdige og blir beskyldt for å skyve syke foran seg i et forsøkt på å sniklegalisere.
Foreningen ønsker at cannabismedisiner som allerede er godkjent i flere europeiske land også skal bli tilgjengelig i Norge, og at norske pasienter skal slippe å dekke utgiftene til de tillate medisinene selv.
– Er det ikke problematisk at den ene kan lede til det andre som vi har sett i USA?
– Det som har skjedd i statene er veldig ulikt det som skjer i Norge i dag. Pasienten må prøve ut mange andre medikamenter før legen skriver ut en form for cannabis-medisin.