Uro i Misjonsselskapet før generalforsamlingen
Det er uro i Det Norske Misjonsselskap (NMS) før generalforsamlingen i neste uke. Sentralstyring, leirsteder og regionenes rolle er stikkord i et endringsforslag som legges fram av lokale ledere.
– Flere er urolige for det som har skjedd de siste årene, ikke minst når det gjelder en sentralisert beslutningsprosess i forbindelse med leirsted-saken, sier Jan Egil Norheim til Dagen.
Han står sentralt i NMS sitt arbeid på Sørlandet, og er kandidat til landsstyret under generalforsamlingen.
Lite involvert
Landsstyret har vedtatt å selge to leirsteder, og dessuten står ytterligere to i fare for å forsvinne.
– Lokalfolket har vært lite involvert når det gjelder leirstedene. Jeg frykter for at vi skal ødelegge det fine lokale engasjement i NMS sin totale virksomhet, sier Norheim.
Forslag til generalforsamling
Han har sammen med andre lokale ledere i NMS arbeidet med et alternativt forslag til generalforsamlingen i neste uke.
– Hovedinnholdet er å styrke regionenes stilling. I tillegg ønsker vi å overføre mer ansvar til regionstyrene og leirstedstyrene på bekostning av en sentralisert administrasjon. Dette gjør vi for å sikre at det lokale engasjement blir styrket og bevart, sier Jan Egil Norheim.
Regionenes rolle
Han legger til at det på forrige generalforsamling i 2011 ble vedtatt at NMS skulle videreutvikle regionene, og at det skulle være tre nivåer – landsstyret, regionene og områdene.
– Vi mener at det som lå i vedtaket er ikke fulgt opp på en tydelig måte, sier Norheim.
I forslaget til generalforsamlingen ligger det en oppfordring om å reversere utviklingen ved at leirstedene føres tilbake til regionstyrene, samtidig som landsstyret har det overordnede ansvaret.
Bekrefter uro
Styreleder i Region Stavanger, Terje Sindland, kan bekrefte at det er uro i NMS.
– Det er mye oppgitthet og usikkerhet blant vårt misjonsfolk, for de ser behov for større samhandling innad i organisasjonen, sier han.
Sindland viser til at leirsted-saken har skaket NMS i sine grunnvoller.
– Dette er gjort uten at det har vært forståelse og tilstrekkelig dialog med fotfolket. Det er brukt mye penger og ressurser på denne saken. I tillegg har det vært lite konsekvensvurdering av leirstedene i forhold til det øvrige misjonsarbeid. Hvis vi tar bort leirsteder, vil det også ha innvirkning på vårt samlede arbeid. Det er viktig å få frem en helhetsforståelse av alt NMS sitt arbeid, og måten dette er sammenvevd på, sier Terje Sindland.
Det er viktig for ham å se fremover, og hans håp er at det blir en generalforsamling som løfter misjonsvennene på en visjonær måte.
– Vi trenger en sammensveiset og demokratisk organisasjon i tiden fremover, sier en optimistisk Terje Sindland.
«Positivt engasjement»
Reidar Standal er styreleder i Region Møre, og han karakteriserer uroen i NMS som «et positivt og aktivt engasjement».
– Leirstedenes plass i NMS sitt arbeid fremover er det som skaper mest interesse. I tillegg er det flere som reagerer på at etter omorganiseringen er NMS blitt svært oppdelt i ulike avdelinger, og det er vanskeligere enn før å samhandle og vite om hverandre, sier Standal.