Uro i Oslo KrF: «Lokallagenes mann» plasseres på 11. plass
Til tross for at klart flest lokallag ønsker KrF-veteran Lars Rise på førsteplass, innstiller nominasjonskomiteen Øyvind Håbrekke på topp.
I disse dager bestemmer KrFs ulike fylkeslag hvem de ønsker skal representere dem om de skulle få en eventuell stortingsplass.
Nå erfarer Dagen at det er uro i Oslo KrF knyttet til denne prosessen.
Årsaken er at nominasjonskomiteen har innstilt Øyvind Håbrekke på topp, på tross av at det er en annen KrF-veteran lokallagene selv ønsker seg.
Personen klart flest av Oslo KrFs lokallag ønsker at skal representere dem i nasjonalforsamlingen, er tidligere KrF-topp Lars Rise. Han var stortingsrepresentant for KrF i to perioder fra 1997–2005.
Rise plasseres imidlertid på 11. plass på nominasjonskomiteens innstilling til nominasjonsmøtet 12. november.
Håbrekke har det siste året vært bystyrerepresentant for KrF i Oslo. Før det var han leder for tankesmien Skaperkraft. Han var også statssekretær i Bondevik II-regjeringen.
Konservative for Rise
Dagen erfarer at det skal ha blitt jobbet intenst for å løfte opp Rise som toppkandidat i Oslo.
Bak Rise skal det stå en gruppering som ønsker å ta KrF i en mer konservativ retning. Rise skal være deres foretrukne kandidat fordi han uttaler seg tydeligere enn konkurrenten Håbrekke.
Etter det Dagen erfarer, skal denne grupperingen stå klar til å kjempe Rises sak under nominasjonsmøtet 12. november.
KrF har de siste to lokalvalgene oppnådd 1,7 prosent oppslutning i Oslo. Partiet har gjort det markant dårligere i hovedstaden enn nasjonalt.
Rises støttespillere mener at han kan være en nøkkel for å oppnå høyere oppslutning for partiet i Oslo allerede ved stortingsvalget neste høst. Rise skal ha stor støtte og innpass i ulike innvandrermiljøer – en gruppe som generelt har lavere valgdeltakelse.
– God balanse i listen
Når det gjelder førsteplassen, forteller leder av nominasjonskomiteen, Yngve Slettholm, til Dagen at et flertall på fem av komiteens medlemmer nominerte Øyvind Håbrekke på førsteplass. Et mindretall på to gikk inn for Lars Rise.
Til tross for at Rise hadde flest førsteplasseringer blant lokallagene og hadde et mindretall i komiteen som ønsket han på topp, ble han til slutt satt på 11. plass.
– Er det ikke rart å plassere Rise på 11. plass når han foreslås flest ganger?
– Vi har vært opptatt av helheten i listen og har blant annet fulgt prinsippet om annenhver mann og kvinne, og en ungdomskandidat blant de tre første. Så er det også spørsmål om alder, profil, bakgrunn, nettverk og bydelstilhørighet i forlengelsen av det.
Etter prinsippet komiteen har fulgt, var femteplassen den første frie tilgjengelige plassen for en mann. Denne fikk Lasse Heimdal. Han ble i høringsrunden foreslått til en 3. plass av et enkelt lokallag.
– Bør dere ikke følge lokallagenes ønsker i større grad?
– Nominasjonskomiteen er ikke en postkasse for innstillinger, men skal sette opp et helhetlig listeforslag som er bra for partiet. Og til slutt er det jo nominasjonsmøtet 12. november som fatter beslutning, og der er lokallagene behørig representert.
– Men det vil vel ikke være overraskende om Rise blir foreslått som motkandidat til Håbrekke under nominasjonsmøtet, og det er der dette bestemmes.
Nominasjonskomitélederen presiserer at både Håbrekke og Rise er gode kandidater for Oslo KrF, men vektlegger Håbrekkes solide erfaring fra Oslo-politikken og som statssekretær i regjering.
– Vi mener det er god balanse i listen slik den foreligger nå.
Lars Rise ønsker ikke å kommentere saken.