Usikker på om skjult kamera er rettferdiggjort

PFUs generalsekretær Kjersti Løken Stavrum sier prestene burde blitt spurt rett ut før de ble snikfilmet.

Publisert Sist oppdatert

SVTs Uppdrag gransk­ning tok i bruk skjult ka­me­ra for å av­slø­re at kon­ser­va­ti­ve pres­ter i Svens­ka kyr­kan er vil­li­ge til å be for ho­mo­fi­le som selv ber om for­bønn.

Stav­rum sier me­to­den ikke skal bru­kes for å gjøre en sak mer spen­nen­de.

- Vær var­som-pla­ka­ten sier at skjult ka­me­ra og falsk iden­ti­tet kun skal bru­kes i unn­taks­til­fel­ler og det må være enes­te mu­lig­het til å av­dek­ke for­hold av ve­sent­lig sam­funns­mes­sig be­tyd­ning, sier Stav­rum. Hun mener det ikke går frem av do­ku­men­ta­ren om dette er gjort.

Andre mu­lig­he­ter

Den er­far­ne presse­kvin­nen mener at ve­sent­lig­hets­kri­te­ri­et er dek­ket i pro­gram­met. Men hun er mer tvi­len­de til om skjult ka­me­ra er enes­te mu­li­ge me­to­de.

- Når Svens­ka kyr­kan har et ved­tak som bin­der med­lem­me­ne til ikke å gå i for­bønn mot ho­mo­fi­li, og pres­te­ne tros­ser dette. Men det som dess­ver­re er svak­he­te­ne er at vi aldri får vite om de ville sagt dette hvis de ville blitt spurt først.

Di­rek­te kon­fron­ta­sjon

Stav­rum viser til den så­kal­te Kad­ra-sa­ken, der Yusuf Kadra i 2000 in­ter­vju­et ima­mer med skjult ka­me­ra for å av­dek­ke at de støt­tet om­skjæ­ring. Ima­me­ne be­nek­tet of­fent­lig at de var po­si­ti­ve til ri­tua­let.

- Der viste man at de talte med to tun­ger. Det vet vi ikke om disse pres­te­ne gjør. Det er vik­tig at en ikke tyr til skjult ka­me­ra og falsk iden­ti­tet som dra­ma­tur­gisk grep om man kan få av­dek­ket de samme for­hold ved å opp­søke disse men­nes­ke­ne og spurt dem, sier Stav­rum som un­der­stre­ker at hun bare har sett pro­gram­met og ikke kjen­ner ar­gu­men­ta­sjo­nen som lig­ger bak me­tode­bru­ken.

DAGEN

Powered by Labrador CMS