TV-SATSING: Religionsredaktør Alf Gjøsund er også redaktør for Vårt Lands TV-prosjekt. Han opplever at responsen på TV-kanalen er svært entusiastisk.

Usikkert for Vårt Lands TV-prosjekt

En rekke kristne organisasjoner sier nei til Vårt Lands initiativ om en kristen TV-kanal. Den største aktøren, Den norske kirke, har ennå ikke bestemt seg.

Publisert Sist oppdatert

I høst kom nyheten om at Vårt Land ønsker å starte en TV-kanal med en tydelig kristen profil.

Over 40 kristne organisasjoner og kirkesamfunn i Norge har fått en henvendelse fra Vårt Land om å bli samarbeidspartnere. De har fått frist til månedsskiftet januar/februar for å gi tilbakemelding på om de ønsker å ta del i prosjektet eller ikke.

– Hvis tilstrekkelig mange er med da, starter vi TV-kanalen, sa Alf Gjøsund i et intervju med egen avis 22. desember i fjor.

Han er redaktør for TV-prosjektet og til daglig religionsredaktør i avisen.

Modellen som avisen har lagt opp til er frivillig støtte, årlige avtaler om annonseinnhold og at de enkelte aktørene blir invitert til å bidra med redaksjonelt innhold.

Har ikke ressurser

Martin Eikeland, kommunikasjonsleder i Det Norske Misjonsselskap (NMS), har arbeidet med prosjektet på vegne av organisasjonen. Han sier til Dagen at landsstyret i NMS har behandlet saken og landet på et nei.

– Vi er positive til prosjektet, men på dette tidspunktet har vi verken økonomi eller personalressurser til å si ja til denne eventuelle TV-kanalen, sier Eikeland.

Han vil ikke gå inn i økonomiske detaljer, men sier at det koster å være med.

– Det er vanskelig å tenke seg at vi hadde fått penger igjen for dette, sier han.

Ønsket å ha døra på gløtt

Vårt Lands TV-kanal var sak da Indremisjonsforbundet (ImF) hadde styremøte på lørdag. Før det har en egen komité arbeidet med forslaget, forteller generalsekretær Erik Furnes.

NEI: Indremisjonsforbundets landsstyre sier nei til Vårt Lands TV-prosjekt. Her generalsekretær Erik Furnes.

Styret lukket imidlertid døren for det.

– De sa at dette ikke var et prosjekt som det var aktuelt for ImF å gå inn i, i alle fall ikke i overskuelig fremtid, sier Furnes.

– Snakke sammen

Jarle Haugland tok initiativ til å samle Tro & Mediers 29 eierorganisasjoner og kirkesamfunn til en samtale om Vårt Lands forslag i desember i fjor. Organisasjonslederen anslår at det var mellom 25 og 30 personer til stede på møtet.

– Tanken var å høre om dette er noe vi kunne være sammen om å bygge. Å snakke sammen om et såpass stort prosjekt, i tillegg til at hver enkelt organisasjon må gjøre sine vurderinger, er en styrke, sier han.

– Hva er de avgjørende momentene, slik du ser det, for å bli med eller ikke?

– Det er ulikt, men det går på økonomi, teologi og organisering av TV-satsingen.

– Prisverdig

Haugland presiserer at han i liten grad har hatt kontakt med de andre organisasjonene i etterkant av møtet, og kjenner derfor ikke til vurderinger som de har gjort.

Han roser Vårt Land for initiativet:

– Å jobbe for å få med kristne aktører til en samlende TV-satsing, er prisverdig, sier han.

Tro & Medier har imidlertid konkludert med et nei for egen del.

– Er det økonomi som ligger bak deres valg?

– Styret oppga ingen begrunnelse i vedtaket. Dermed kan det være ulike årsaker, sier Haugland.

– Meget spennende

Normisjon synes prosjektet til Vårt Land er veldig godt.

– Tanken om å stå samlet om en kristen TV-kanal med høy kvalitet, er meget spennende, sier generalsekretær i organisasjonen, Kjetil Vestel Haga.

IKKE NÅ: Vårt Lands TV-initiativ kom for tidlig for Normisjon, her ved generalsekretær Kjetil Vestel Haga.

Et krevende moment for Normisjon er at de nylig har startet en ny strategiprosess i organisasjonen der mediestrategi inngår som en viktig del. Dermed er tidsfristen på 1. februar for kort for deres vedkommende.

– Det er ønskelig å få på plass en mediestrategi først. Skal vi inn i en TV-satsing, vil vi gjøre det skikkelig. Da må vi vite hva vi vil med den, hvilken plass vi får, og vi må få avklart hvilke ressurser og samarbeidspartnere vi har i egne rekker som kan bidra med innhold, sier Haga.

Slik generalsekretæren har forstått det, ønsker Vårt Land å starte opp med programmer allerede til påske i år.

– Oppstart fra 2022 ville gitt oss den tiden vi trenger for å gjøre en skikkelig vurdering og bestemme oss, sier Haga.

– Anstrengt økonomi

Den norske kirke kan potensielt være en stor og viktig aktør i Vårt Land-prosjektet. Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig forteller at initiativet er til behandling nå.

– Det skal opp på kirkerådsmøtet i slutten av januar, orienterer hun.

Hans Rossiné, kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, sier at det er spennende at en vil forsøke å samle Kristen-Norge bak en TV-kanal. Han forteller at diskusjonen pågår i kirkesamfunnet fremdeles.

– Vi har en anstrengt økonomi for tiden og det må spille med i vår endelige avgjørelse, sier han.

Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen, sier til Dagen at Pinsebevegelsens lederråd behandler saken på et møte onsdag kveld.

– I samme ånd

I Frelsesarméen er det kommunikasjonsavdelingen som i hovedsak har holdt i TV-prosjektet.

Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg sier til Dagen at organisasjonen foreløpig ikke har konkludert. Han forteller at redaktør Alf Gjøsund presenterte planene for Frelsesarmeens lederråd, og at det har vært god dialog med Vårt Land både i for- og etterkant.

– Når vi får tilbud om å være med i brede fellestiltak som dette, er det veldig naturlig for Frelsesarméen å vurdere grundig hva svaret vårt skal være.

Smith-Solevåg sier Frelsesarméen er glad i fellesskapet de er med i gjennom Norges Kristne Råd.

– I den grad dette kan bli et tiltak i samme ånd, så er det også interessant for oss. Vi er i en prosess hvor vi har vurdert vårt bidrag inn i dette og det skal fremmes en sak for hovedstyret vårt i februar hvor vi tar endelig stilling til det, forteller han.

Optimistisk redaktør

Vårt Land-redaktør Alf Gjøsund, som også er ansvarlig redaktør for TV-prosjektet, opplever at responsen på TV-kanalen er svært entusiastisk.

– Vi har overlatt den viktigste talerstolen i samfunnet til de kommersielle kreftene og der er det svært liten plass for kristendom og tro. Nå kan vi ta tilbake denne talerstolen, sier han til Dagen.

– De fleste venter likevel på det store gjennombruddet, og mange sier de vil avvente litt og se om kanalen faktisk blir realisert, sier Gjøsund.

– Henger på de store

For mange er Den norske kirkes deltagelse viktig, sier Gjøsund.

– Om Den norske kirke blir med, blir de en viktig bidragsyter. Det er riktig som generalsekretæren i Misjonskirken sa, at mye henger på de store, som Den norske kirke.

Dagen kjenner til at Kirkerådet gjør vedtak på sitt møte 28. - 29. januar.

– Vi er i en spennende fase, vedgår Gjøsund.

Ønsker bredde

Han sier at Vårt Land ønsker at det skal være en betydelig bredde på prosjektet.

– Det er den totale økonomien, bredden og profilen i prosjektet som avgjør om det er bærekraftig. Vi kan klare det med Den norske kirke og ti til, men vi kan klare det med færre også. Modellen vår er skalerbar, sier han.

Selv er Gjøsund optimistisk.

– Spør du meg personlig, så blir dette noe av. Vi har aldri før hatt muligheten til å lage en så bred, samlende kanal med så høy kvalitet og godt innhold som nå. En kanal jeg håper skal representere Den norske kirke, Den katolske kirke, frikirkene og de kristne organisasjonene, sier han.

Powered by Labrador CMS