Utdanner 
etiopiske 
misjonærer

Hun er jente 
og i klart mindretall 
ved misjonsskolen 
i Hawassa.

Publisert Sist oppdatert

Mihiret Gosaye var bare 16 år gammel da hun begynte ved Tabor Evangelical College. Hun kommer fra et område i Etiopia som er dominert av muslimer og ønsker å bosette seg der.

– Man kan drive misjon med de beste intensjoner, uten tilstrekkelig kunnskap. Jeg går her for å slippe å feile, forteller hun.

Jeg treffer henne sammen med Mesay Getta og Bekele Berisha. Begge er evangelister i Mekane Yesus-kirken, som er verdens største lutherske kirke. Mesay er gift og er utdannet sykepleier, men opplevde at Gud kalte ham til fulltidstjeneste. Bekele har studert engelsk litteratur og språk. Også han opplevde at Gud kalte ham til å jobbe fulltid som evangelist.

20 kvinner

Misjonsskolen ved Tabor har for tiden 146 studenter. 20 av dem er kvinner. Mihiret er 19 år og yngst av samtlige. Hun kommer fra en liten menighet i et muslimsk samfunn. Selv ble hun kristen da hun var liten jente.

– Jeg arvet troen fra familien. Det var min far som oppmuntret meg til å begynne ved Tabor, i tillegg til at jeg opplevde det som et Guds kall, forteller hun.

Tabor Evangelical College ligger i byen Hawassa, som har rundt en halv million innbyggere. De fleste studentene kommer fra andre deler av Etiopia og er innkvartert på små «internat». Jeg blir invitert inn på ett av dem. Her bor det fem menn i ulike aldre. Rommet er lite og trangt, med et bord i midten der man kan sitte og studere. Sengene står inntil veggene. Bare en av dem har myggnett. Det er ikke plass til skap på rommet, så alle klær må enten ligge i en kasse under sengen eller henges opp på de få knaggene som er plassert over sengen.

Alle studentene har tilhørighet i Mekane Yesus-kirken. De fleste får betalt utdanningen gjennom sine lokale menigheter.

Mindretall

Mihiret trives godt på skolen, selv om hun gjerne skulle sett at de var flere jenter.

– Det er fint å være sammen med kristne fra hele Etiopia. Vi har et felles ønske om å tjene Jesus med våre liv og snakker sammen om ulike måter å gjøre det på, forteller hun.

– Hvorfor er det så få jenter ved skolen, tror du?

– Jeg vet ikke. Kanskje er det slik at ledelsen i Mekane Yesus-kirken tror at kvinner ikke kan være gode ledere, men det stemmer ikke.

Rektor Gatachoo Gelebo sier til Dagen at den skjeve kjønnsfordelingen skyldes kulturelle årsaker.

– I Etiopia prioriteres guttene fremfor jentene fra de er små. Derfor er pastorene og evangelistene våre stort sett menn.

Han forteller at når studentene er ferdige ved Tabor, vil noen være pastorer, evangelister og bibelskolelærere.

– Noen vil også reise ut som misjonærer. Kanskje ikke utenlands, men her i Etiopia.

– Er det de ulike menighetene som velger hvem som får gå på skolen?

– Begge deler, tror jeg. For noen er det et personlig valg, andre er sendt av menigheten. Noen av dem har allerede en tjeneste i kirken.

Den beste misjonsskolen

– Hva er din drøm for skolen?

– Min drøm er at Tabor kan bli den beste misjonsskolen i hele Afrika, og spesielt i Øst-Afrika. Målet er at det kan bli et sted der vi trener misjonærer som også drar til andre steder av verden.

Selv fikk han muligheten til å ta teologisk utdanning ved et universitet i Tyskland. Der studerte han i to år.

– Studentene kom fra ulike land og hadde ulik tro. Det ga meg en interkulturell og interreligiøs erfaring. Det var mye læring i det, forteller han.

Mer kunnskap

Mesay forteller at han begynte ved Tabor først og fremst for å få mer kunnskap om Bibelen.

– Når jeg er ferdig her, ønsker jeg å tjene mitt folk i den byen jeg kommer fra. Der bor det mange ortodokse kristne. Noen få er muslimer.

Reportasjereisen er i all hovedsak støttet av digni.

Powered by Labrador CMS