Trosfrihet: – Det er klare sammenhenger mellom situasjonen for tros- og livssynsminoriteter, menneskerettighetene og andre utfordringer i et land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide når hun nå inviterer til konferanse om trosfrihet i Oslo. Bildet er tatt under ministerens reise til Kina nylig, et land som også har store utfordringer når det gjelder trosfrihet og menneskerettigheter.

Utenriksministeren inviterer alle til trosfrihetsdag

Alle som ønsker det kan bli med, når utenriksministeren for første gang inviterer til konferanse om tros- og livssynsfrihet.

Publisert Sist oppdatert

Dette skjer på Munchmuseet i Oslo 12. november, samme dag som det årlige fakkeltoget for trosfrihet i Oslo.

– Tros- og livssynsfrihet er en menneskerettighet under press internasjonalt. Religiøse minoriteter diskrimineres og forfølges. Om lag 70 prosent av verdens befolkning bor i land med restriksjoner på tros- og livssynsfrihet. Derfor trapper vi opp innsatsen på dette området, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Norges rolle

Konferansens mål er å diskutere hvordan Norge kan bidra til å fremme tros- og livssynsfrihet i land der friheten til å utøve egen religion nå er under press.

Det er utenriksministeren selv som vil åpne konferansen. Et annet stort trekkplaster er FNs spesialrapportør for tros- og livssynsfrihet, Ahmed Shaheed.

Ellen Stensrud (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) vil presentere sin forskning om situasjonen for rohyingaene i Myanmar, mens irakiske Miriam Puttick (Ceasefire Centre for Civilian Rights) redegjør for sitt arbeid blant yesidier og andre minoriteter i Irak.

I tillegg kommer KrF-leder Knut Arild Hareide og Abid Raja (leder for det internasjonale parlamentarikernettverket for tros- og livssynsfrihet), generalsekretær for Kirkenes verdensråd, Olav Fykse Tveit, og generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown.

Sammenhenger

Utenriksministeren understreker at UD har mangedoblet støtten til religiøse og livssynsminoriteter i løpet av regjeringsperioden. I 2018 er det finansiert tiltak innenfor en ramme på om lag 80 millioner kroner. I budsjettforslaget for 2019 foreslår regjeringen en ytterligere økning.

– Det er klare sammenhenger mellom situasjonen for tros- og livssynsminoriteter, menneskerettighetene og andre utfordringer i et land. Lykkes vi ikke med å forsvare og fremme menneskerettighetene, vil vi heller ikke lykkes i vår innsats for bærekraftig utvikling og fred, sier Eriksen Søreide.

Powered by Labrador CMS