Utenriksministeren skuffet over å ikke få med Sverige og Danmark på FN-resolusjon mot Israel
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) hadde håpet at Norges naboland også ville stemme for «umiddelbar humanitær våpenhvile» mellom Israel og Hamas fredag.
– Vi hadde jo kontakt særlig i løpet av fredag med de nordiske landene om den avstemningen, hvor vi hadde håpet at flere ville være med og stemme som oss, sier Barth Eide til VG.
Sverige og Danmark avsto fra å stemme. Resolusjonen ble vedtatt av til sammen 120 medlemsland fredag kveld. Blant dem var Spania, Belgia, Portugal og Frankrike, i tillegg til nær alle de arabiske landene.
Israels utenriksminister har blankt avvist muligheten for våpenhvile og kalt resolusjonen «avskyelig». Espen Barth Eide sier at Norge ikke har hørt noe spesielt fra Israel etter avstemningen.
– Det er ingen hemmelighet at Israel har et annet syn, men vi mener det er riktig å si ifra om dette, sier han.
Listhaug er kritisk
– Norge burde heller ha gjort som flere av våre naboland og latt det bli med støtten til tilleggsforslaget fra Canada som krevde umiddelbar løslatelse av de israelske gislene og som fordømmer terrorangrepet fra Hamas, sier Listhaug til NTB.
– Det hadde ivaretatt hensynet til begge parter i denne forferdelige konflikten der sivile lider på begge sider, legger hun til.
Jordansk formulering
FNs hovedforsamling vedtok fredag med støtte fra 120 land en ikke-bindende resolusjon som tar til orde for en umiddelbar humanitær våpenhvile på Gazastripen. I teksten tas det til orde for «en umiddelbar, varig og vedvarende humanitær våpenhvile som fører til opphør av fiendtlighetene».
14 land stemte mot og 45 land avsto, deriblant Sverige, Danmark, Finland og en lang rekke andre europeiske land.
Den jordanske formuleringen, som altså ble vedtatt, nevner ikke Hamas.
Listhaug mener det er veldig rart at ut at regjeringen har stemt for en resolusjon som ikke fordømmer Hamas sitt terrorregime.
– Regjeringen skaper med dette svært uheldige signaler, og jeg forstår godt dersom Israel reagerer negativt på Norges avstemning i FN, sier Listhaug.