Utfordrer bibelskoler til å vise vei ut i yrkeslivet
Utviklingsleder i tankesmien Skaperkraft, Hermund Haaland, mener norske bibelskoler trenger å heve bevisstheten om hvordan studentene senere skal leve som kristne i yrkeslivet.
I går skrev Dagen at 850 elever denne høsten har begynt på norske bibelskoler.
Haaland er gjest i forrige ukes utgave av Dagen-podkasten Tore og Tarjei, som du kan lytte til her:
Der forteller han blant annet om Senter for tro og arbeid, som Skaperkraft er i ferd med å etablere.
– Den bibelske tanken er at vi som troende skal være lys og salt i samfunnet, ikke på vegne av menigheten, men på vegne av Jesu kongerike, sier Haaland.
Tilbake til menighetene
Målet med senteret er å hjelpe unge kristne mennesker til å tenke gjennom hvordan troen og karrieren henger sammen.
Haaland viser til forskning fra Barna Research i USA som forteller at tre hovedårsaker går igjen når unge voksne mennesker forsvinner ut av menigheter: Manglende disippelgjøring, manglende kobling mellom generasjonene og manglende kobling mellom tro og arbeid.
– Vi har 40-50 menigheter som gir Skaperkraft litt økonomisk støtte. Her så vi et område der vi kunne få gi noe tilbake. Når vi kanskje mister 70 prosent av menighetsbarna våre, og dette delvis skyldes manglende kobling mellom tro og livet utenfor, kan vi få være et ressurssenter som hjelper pastorer og menighetsledere til å integrere denne helhetlige gudsriketenkningen i ungdomsarbeid og menighetsarbeid, sier Haaland.
Han understreker også at trosformidlingen som har vært i hjemmet, ofte viser seg å være avgjørende i overgangen til voksenlivet.
Tegn til oppvåkning
Utfordringen om å koble tro og arbeid retter han også til bibelskolene.
– Hvordan kan vi utruste de fantastiske studentene som fyller opp bibelskolene, til å møte hverdagsvirkeligheten etterpå, spør han.
Haaland påpeker at det store flertallet av studentene på sikt ikke kommer til å være misjonærer i et annet land eller ha en spesifikt kristen heltidsjobb. Isteden kommer de til å jobbe i for eksempel Equinor, helsevesenet eller barnehage.
– Jeg opplever at det er en oppvåkning på gang i disse spørsmålene, forteller Haaland.
Han viser til Martin Luthers kallslære - som innebærer at kristne ikke bare kan ha et kall til «åndelig» arbeid, men også vanlige yrker.
– Vi må snakke sant om utfordringene vi har som kristne, men også se at vi har et flott handlingsrom, sier han.
Med satsing som treffer på disse områdene, tror han det ikke bare kan skapes kristne samfunnsbyggere, men også trosformidlere.