Utmeldelsene fortsetter i KrF
Etter KrF-leder Knut Arild Hareides deltakelse i Gay Pride har 164 meldt seg ut og 35 inn i partiet.
Det får Dagen opplyst av KrFs partikontor. Det totale antallet medlemmer er rundt 28.000. Tidligere i sommer meldte Vårt Land at 82 personer hadde meldt seg ut av KrF som følge av at partilederen deltok i markeringen. Flere av de utmeldte skal ha vært aktive støttespillere i partiet.
– Vi konstaterer at Hareides deltagelse i Pride-paraden har fått mye oppmerksomhet og skapt engasjement. En opptelling av antall ut- og innmeldinger gir ikke nødvendigvis et godt bilde av hvordan KrFs medlemmer totalt sett ser på dette, skriver generalsekretær Hilde Frafjord Johnson (KrF) i en sms til Dagen.
Hun understreker at det er mange i partiet som også støtter Knut Arild Hareides deltakelse.
– Alle de som ikke har noen problemer med partilederens deltakelse kan ikke vise dette på samme måte som de som melder seg ut. De er allerede medlemmer.
7 av 14 fylkesledere har tidligere uttalt til Dagen at de selv ikke ville ha deltatt i Pride-paraden. 4 av 14 mener at KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde feil i å delta.
Hareide har forklart at han viste støtte til LHBT-miljøet etter massakren i Orlando i USA ved å delta på Pride-paraden. Men deltakelsen førte til sterke reaksjoner i partiet og det ble tidligere i juli innkalt til krisemøte i KrF Bergen. Hareide satte seg da på flyet for å besøke lokallaget og svare på kritikken.
Også på kristne sommerstevner har Hareide måttet svare på kritiske spørsmål.
– Å gå i Pride-paraden var en solidaritetshandling, ikke en politisk handling, understreket KrF-leder Knut Arild Hareide overfor deltakerne på sommerstevnet i Sarons dal.
Historisk parallell
Medieviter Geir Magnus Nyborg ved NLA Høgskolen Bergen mener situasjonen KrF nå er inne i kan bli problematisk for partiet. Han trekker paralleller til bråket rundt bekjennelsesparagrafen.
Da partiet i 2013 fjernet paragrafen om at medlemmer måtte være bekjennende kristne, førte det til høylytte protester fra et mindretall i partiet og flere utmeldinger.
– Jeg var i utgangspunktet enig i behovet for å fjerne bekjennelsesparagrafen. Men jeg var skeptisk til at det var nødvendig å ta den kampen, fordi det førte til mye bråk. Det som skjer nå er på en måte mindre dramatisk, men samtidig peker Aud Kvalbein på en del faktorer hvor fornyelse faktisk gjør partiet mindre, noe som er veldig problematisk. Nå gjenstår det å se om dette får en langsiktig effekt. Mange har forstått Knut Arild sitt anliggende, men dersom det nå blir en familiekamp på landsmøtet, kan det bli veldig ødeleggende, sier Nyborg til Dagen.
Nyborg sier seg enig med Aud Kvalbein (KrF) som i Dagen på tirsdag beskrev lojaliteten blant partiets kjernevelgere som «tynnslitt». «Mange opplever at partiprosjektet KrF er blitt et annet enn de sa ja til og ble engasjert på grunnlag av. Mange opplever at partiet ikke lenger våger å stå for noe», skrev Kvalbein, som har vært eldrebyråd i Oslo.
– Ja, kjernevelgerne har blitt regnet med som selvfølgelige velgere. Men de må også stimuleres, hvis ikke forsvinner de. Men jeg vil ikke tegne et for dramatisk bilde, men eksemplene så langt viser at strategien med et bredere KrF ikke har gitt effekt.
Vurderer ikke utmelding
Aud Kvalbeins innlegg i Dagen har fått mye oppmerksomhet. Der reiser hun spørsmål om partiets strategi de siste 20 årene, som hun mener har vært mislykket. Hun sier hun jevnlig får mange reaksjoner og tilbakemeldinger på utviklingen i partiet.
LES: "Fornyelsen" av Krf
Flere KrF-medlemmer har de siste dagene meldt seg ut, men Kvalbein sier hun ikke vurderer utmelding nå. Den tidligere eldrebyråden sier det er en misforståelse at hennes innlegg rettet seg mot Knut Arild Hareides deltakelse i Gay Pride. Hun sier at hun har et perspektiv på 20 år i sitt innlegg, og er opptatt av partiets fornyelsesprosess.
– Jeg får en del telefoner. Det er mange som stiller en del spørsmål. De spør om vi skal fortsette å kjempe og om det er noe å kjempe for. Det er et spørsmål om hvor lenge man skal holde ut, sier Kvalbein til Dagen.
Nå etterlyser hun en tydeliggjøring av hva som er KrFs partiprosjekt.
– Jeg mener det over tid har foregått en endring i partiets politikk. Når Knut Arild Hareide sier det ikke er en endring, så tror jeg han prøver å vri seg unna. Det er derfor jeg tar dette opp og jeg mener partiprosjektet nå må tydeliggjøres. Ledelsen må fortelle hva slags prosjekt Krf nå er, så vi kan ta stilling til det.