MOTTOK PRIS: Halvard Hasseløy (t.h.), leder for Open Heart, sammen med oberst Valentin Kopaev under overrekkelsen av ærespris i Ukraina.

Utmerkelse til norsk pinseprofil fra militæret i Ukraina

Halvard Hasseløy og stiftelsen hans Open Heart har levert 2.000 tonn nødhjelp til ukrainere.

Publisert Sist oppdatert

Det har snart gått et halvt år siden Russland invaderte Ukraina.

Fra 24. februar 2022 har pinseprofilen Halvard Hasseløy og organisasjonen hans Open Heart levert 2.000 tonn med nødhjelp til det krigsrammede landet.

Mottakere har vært alt fra sivilbefolkningen til det ukrainske militæret.

Mandag mottok nordmannen en ærespris i Ukraina for sin innsats i og for landet.

– Det er en god følelse å få anerkjennelse for arbeidet vårt. Selv om det er jeg som mottar denne utmerkelsen, vil jeg dele den med alle de fantastiske medarbeidere og frivillige i Open Heart, sier Hasseløy til Dagen på telefon fra Ukraina like etter overrekkelsen.

GODE ORD: I teksten kommer det fram at den nasjonale politistyrken og militæret takker Open Heart og Halvard Hasseløy for innsatsen og nødhjelpen Ukraina har fått under krigen.

Lukket prisutdeling

Prisutdelingen skjedde i en lukket sal med flere representanter fra det ukrainske militæret og politiet.

Sikkerhet trumfer alt når bombealarmene kan gå av når som helst.

Mennene i uniform brukte tid på å uttrykke takknemlighet overfor Hasseløy og Norge for hjelpen de har fått både under krigen, men også siden Open Heart sin begynnelse i 1982.

VERDSATT: Leder for Open Heart, Halvard Hasseløy (midten), mottok 8. august en utmerkelse for nødhjelpen han og organisasjonen har gitt under krigen i Ukraina.

– Vi jobber ikke for å få priser, men det er absolutt motiverende å bli lagt merke til. Det betyr at vi anses som troverdige og effektive her i Ukraina. Og det er viktig i en uoversiktlig tid hvor enkelte aktører forsøker å utnytte kaoset, sier Hasseløy.

Så et behov

Open Heart er kjent for å gi nødhjelp til sivilbefolkningen i Øst-Europa, og har jobbet i Ukraina og landene rundt i over 30 år.

Etter invasjonen i februar identifiserte en medarbeider, med fortid i ukrainsk politi, behov hos en ny målgruppe; de som tjenestegjør under krigen.

Open Heart

Stiftelse grunnlagt av Halvard og Bente Hasseløy i 1982.

Etter sitt første møte med nøden i Øst-Europa kjente Halvard et sterkt og konkret kall til å selv være et bønnesvar overfor disse fattige og lidende menneskene som er ofre for politisk vanstyre, arbeidsløshet, krig og ekstrem fattigdom.

Fra starten og fram til i dag har hjelpearbeidet utviklet seg til å omfatte en halv million mennesker hvert år, hovedsakelig i Ukraina, men også i Polen, Russland, Romania og Hviterussland. I tillegg til hjelpearbeid drives det rehabilitering av rusmisbrukere, kirkebygging og menighetsplanting.

Drives på kristent grunnlag. Frivillige gaver fra enkeltpersoner, organisasjoner, menigheter og næringsliv gjør det mulig å drive et så omfattende hjelpearbeid. Alle innsamlede midler går uavkortet til de nødlidende.

Kilde: Open Heart

– Andre land sender militært utstyr og våpen til Ukraina. Men soldatene trenger også mat, drikke og klær. Myndighetene har ikke penger nok til å hjelpe alle, sier Nadiya Boravkova som er nasjonal leder for Open Heart i Ukraina.

Gode kontakter og et stort nettverk gjør det lettere for organisasjonen å koordinere hjelpen og behovene – som kan være varierte.

– Vi fikk høre at hundene som hjelper til å oppdage miner trengte mat. Derfor fikk vi skaffet verdifull hundemat til dem, forteller Boravkova.

Hyller kristne frivillige

Halvard Hasseløy merker at det er annerledes å jobbe i Ukraina nå enn før invasjonen.

– Det er mye mer kaotisk, spesielt ved grensene. Det stiller større krav til logistikk og koordinasjon. Vår erfaring og dyktige medarbeidere har vært avgjørende i disse månedene, sier han.

MEDALJE: Halvard Hasseløy og Open Heart med synlig bevis på at det ukrainske militæret takker for nødhjelp under krigen.

Nordmannen trekker også fram innsatsen til mange kristne frivillige.

– Lokale menigheter og andre kristne har vært essensielle. Det er de virkelige heltene her. Uten deres hjelp kunne vi ikke gjort jobben vår. De gjør en stor fysisk jobb på bakken og med å koordinere hjelpesendingene.

Farlig jobb

Hasseløy minner om at krigen er langt fra over.

– Vi har hatt gode folk som har blitt drept i krigen. Biler som har blitt skutt på og eksplodert. Alle som hjelper i Ukraina vet at det er risikabelt, sier han.

– Hva er den viktigste jobben deres fremover?

MANGE UKRAINA-TURER: Halvar Hasseløy (t.h.) sammen med Roman som koordinere mengder av frivillige og nødhjelp ved grensen mellom Ukraina og Polen.

– Vi er forberedt på at krigen vil vare lenge. For oss handler det om å hjelpe der nøden er størst. Men vi må ikke ta unødvendig risiko, men bruke nettverket vårt for å få hjelpen fram, sier Halvard Hasseløy før han legger til:

– Situasjonen er fremdeles alvorlig i Ukraina og jeg vil sterkt oppfordre til å fortsette å be for landet og de mange som er rammet av krigen.

Powered by Labrador CMS