utsetter: Nestleder i Ungdom i Oppdrag, Ann-Helen Sperrud, sier at det kan bli aktuelt med såkalt «outreach» i Norge.

Utsetter disippeltreningsskoler

Ungdom i Oppdrag utsetter halvparten av DTS-ene sine til januar. Samtidig planlegger folkehøgskoler og bibelskoler å flytte turene sine til vår-semesteret.

Publisert Sist oppdatert

Til høsten skal nok et kull tilbringe et år på bibelskoler, DTS-er og kristne folkehøyskoler rundt om i landet. For mange er reising noe av det viktigste, men for korona-generasjonen kan det bli et ganske annerledes år.

Flere skoler er usikre på hvor skoleturene skal gå til, og nå har også Ungdom i oppdrag utsatt oppstarten for flere disippeltreningsskoler rundt om i Norge.

– Vi har måttet utsette de DTS-ene som har en stor andel elever fra land utenfor Schengen og som ikke kommer inn til Norge. De starter derfor i januar. DTS-ene med mange norske søkere vil starte som normalt i september, sier nestleder Ann-Helen Sperrud i Ungdom i Oppdrag.

Fire av åtte

Fire av åtte disippeltreningsskoler allerede har utsatt skoleåret. UiO Rogaland har ikke bestemt seg ennå.

Ungdom i Oppdrag planlegger å gjennomføre en praksisperiode for elevene som starter i høst, men det er usikkert om det blir noe utenlandsopphold - en så kalt «outreach».

– Vi har allerede kontaktet outreach-lokasjoner som er klare til å ta oss imot, men vi kommer ikke til å reise steder vi ikke har lov.

Kan bli Norgesreise

Et DTS-kurs består av tre måneder undervisning og to til tre måneder praksis på «outreach» i utlandet.

– Kan det bli aktuelt å gjennomføre DTS uten outreach?

– Nei, det gjør vi ikke. Du må ha en outreach for at det skal være en fullverdig DTS. Vi ser nå på hvilke land det er mulig å reise til. Vi vurderer også mulighetene for å gjøre outreach i eget land, slik noen få skoler i USA gjør.

– Så du utelukker ikke at det kan bli outreach i Norge?

– Nei, det utelukker jeg ikke, men det er ikke det vi ønsker. Det er siste løsning hvis vi ikke får reise til utlandet, sier Sperrud.

Avlyser skoleåret

Tirsdag ble det kjent at Hald Internasjonale Senter i Mandal avlyser hele skoleåret 2020/2021.

Grunnen er at de ikke kan love studentene en seks måneder lang praksis i utlandet.

– Vi ser allerede nå at vi ikke klarer å tilby det som vi har markedsført. Da er det mest forutsigbart for de norske studentene at vi avlyser nå, før de får tilbud om studieplasser i juli, sier rektor Agnar Åsland til Dagen.

Skolen er eid av Strømmestiftelsen, Det Norske Misjonsselskap og Laget NKSS.

Økt fleksibilitet

Den Normisjon-eide skolen Gå Ut Senteret i Trondheim har derimot ikke avlyst sin fire måneder lange utenlandstur til åtte land i Asia og Afrika fra november.

De har gjort flere grep som skal gjøre det enklere for elevene å fullføre skoleåret.

– Tidligere i år fikk vi godkjent nye læreplaner med ganske stor fleksibilitet. Vi har spesielt to linjer som overlapper hverandre til høsten, men som ikke har like lange utenlandsopphold. Elevene kan derfor bytte linje i løpet av skoleåret, sier rektor Ørjan Tinnen.

Vil tilpasse turene

Han opplyser om at 60 søkere har akseptert plass på skolen til høsten.

– Føler dere at det er en risiko for at dere ikke kan tilby det dere lover?

– Det er noe ganske annet å flytte til et annet land i 20 uker, enn det å reise til Syden i en uke. Vi er sikre på at vi med vårt breie kontaktnettverk skal klare å gjennomføre et utenlandsopphold. Vi ønsker heller å tilpasse turene, enn å måtte avlyse dem, sier Tinnen.

Planlegger som normalt

På landets største folkehøgskole, Nordhordland Folkehøgskole på Frekhaug, har de gjort flere grep. De har flyttet fellesturen til Israel fra oktober til april og har forberedt elevene på å måtte endre reiseplanene i siste liten.

– Vi planlegger som om fellesturen og linjeturene går normalt, men tar forebehold om at dersom myndighetene fraråder reiser, så må vi flytte eller avlyse dem, sier rektor Jan Inge Wiig Andersen.

På Hurdal Verk Folkehøgskole i Akershus planlegger de også som om året skal gå som normalt.

– Vi har turer til Europa i høst som vi tror at kan gjennomføres, men viss ikke må vi legge dem til våren. Det er ikke så lett å spå hva som skjer flere måneder fram i tid, sier rektor John Petter Stangeland. Skolen er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Alternative turer

Norges største bibelskole, Bibelskolen i Grimstad, har planlagt et fem måneder langt utenlandsopphold for linjen World Wide Walk.

Normisjon-skolen vurderer nå om denne linjen og de kortere linjeturene kan gjennomføres, og legger alternative planer dersom det ikke skulle gå.

– Vi har tegnet opp ulike scenario og planlegger alternative linjeturer vi eventuelt kan avbestille. Vi har også spurt Utdanningsdirektoratet om mulighet for å flytte World Wide Walk-studentene over på andre linjer, sier rektor Kjetil Vestel Haga.

Flere andre bibelskoler Dagen har snakket med sier at de planlegger å flytte alle turene sine til vårsemesteret.

– Vi har flyttet studieturen til Israel fra oktober og november til april og mai. Ellers kjører vi linjeturene som planlagt i februar, skriver rektor ved ImF-eide Bildøy bibelskole i Øygarden kommune, Gunnar Ferstad, i en SMS.

isippeltreningsskoler

Ungdom i Oppdrag driver totalt åtte disippeltreningsskoler (DTS) i Norge.

DTS-ene i Nordland, Kristiansand og Borgen starter som normalt i september.

Skolene i Ålesund, Skien og Grimerud utsetter oppstarten til januar.

UiO Rogaland har ikke bestemt oppstartsdato ennå, og DTS i Oslo er stengt av andre grunner i høst.

Disippeltreningsskole er et teoretisk og praktisk kurs som går over seks måneder.

Powered by Labrador CMS